Overheidsverzoeken over apps
Apple gaat in de zogeheten ‘transparantie-reportages’ voortaan melding maken van overheidsverzoeken om apps te verwijderen uit de App Store. Op het moment geeft Apple in de rapportage al wel aan hoeveel verzoeken er zijn binnengekomen om toegang te krijgen tot bepaalde devices of accounts. Ook staat erbij hoeveel verzoeken zijn ingewilligd. De nieuwe aanpak staat te lezen op de laatste pagina van het meest recente rapport over overheidsverzoeken. Vanaf volgend jaar staat daar ook in hoeveel apps er zijn verwijderd op verzoek van de overheid.
In China moest Apple bijvoorbeeld diverse VPN-apps verwijderen. Ook de communicatie-apps Google Duo en Cisco WebEx Teams moesten eraan geloven. Apple krijgt regelmatig verzoeken van overheden om apps te verwijderen, bijvoorbeeld omdat ze in strijd zijn met lokale regels, wetten of gewoonten. In de rapportage kun je vanaf volgend jaar zien hoeveel verzoeken tot verwijdering Apple heeft gekregen en ingewilligd.
In het meest recente rapport valt te lezen dat Apple tussen 1 juli en 31 december vorig jaar vanuit Nederland 20 verzoeken kreeg voor in totaal 61 apparaten. In 68 procent van de gevallen wel dat verzoek ingewilligd. Wereldwijd gaat het om veel grotere aantallen: er kwamen bijna 30.000 overheidsverzoeken binnen voor in totaal meer dan 300.000 apparaten (bv. iPhones, iPads, MacBooks, etc.). In 79 procent van de gevallen heeft Apple toegang verleend.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- EU wil dat de iPhone beter samenwerkt met smartwatches en hoofdtelefoons (19-12)
- iCulture peilt: wat is jouw favoriete nieuwe Apple-product van 2024? (17-12)
- Terugkijken: dit zijn alle Apple-events (en aankondigingsvideo's) van 2024 (10-12)
- Apple's kerstreclame van 2024 draait om AirPods Pro-gehoorfuncties (maar slaat een beetje door) (28-11)
- Apple's sportschoenemoji is nu ook gewoon te koop als echte schoen (en hij lijkt sprekend) (28-11)
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.
- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Reacties: 1 reacties