Update 19:00 uur: Er zou geen sprake zijn van een overname, maar Apple heeft alleen de oprichters en andere medewerkers van Asaii in dienst genomen. Dit is via een omweg af te leiden: TechCrunch vroeg of de gebruikelijke verklaring bij overnames van toepassing was (“Apple buys smaller technology companies from time to time”) maar kreeg daarvoor geen groen licht.
Asaii: overname door Apple?
De overname werd ontdekt door Axios op basis van bronnen die nauw betrokken zijn bij de overname. Apple zou minder dan 100 miljoen dollar hebben betaald voor de overname. Zelf heeft Apple de overname nog niet bevestigd, maar de LinkedIn-pagina’s van de drie oprichters van Asaii laten zien dat ze nu bij Apple werkzaam zijn. Asaii CEO Sony Theakanath zijn mede-oprichters Austin Chen en Chris Zhang staan sinds oktober op de loonlijst bij Apple. Korgeleden deed Apple al een veel grotere overname op muziekgebied, namelijk Shazam in december vorig jaar.
Asaii werd in 2016 opgericht en is bedoeld om streaming muziekdiensten te analyseren. “Onze algoritmes zijn in staat om de volgende Justin Bieber te vinden, voor iemand anders dat doet”, claimt het bedrijf.Op basis van het aantal keren dat nummers zijn afgespeeld en aanvullende data van Apple Music, Facebook, Instagram, SoundCloud, Spotify en Twitter, probeert het bedrijf te ontdekken wat nieuwe en populaire nummers zijn.
Nieuwe talenten ontdekken
Je kunt dit aflezen op een makkelijk dashboard. Daarbij werd realtime een zogenaamde ‘Asaii Score’ berekend, als aanduiding hoe hot een bepaald nummer is. Ook maakte het bedrijf Asaii Recommend, een API voor streaming muziekdiensten waarmee aanbevelingen van gebruikers konden worden verwerkt tot afspeellijsten.
Theakanath had al banden met Apple, want hij werkte van mei 2015 tot augustus 2016 als software engineer bij Apple’s Special Projects Team. Chen werkte in 2016 vier maanden bij Apple als global operations manager. Met de overname gaat Apple waarschijnlijk de aanbevelingen in Apple Music verder aanscherpen. Ook zou het kunnen leiden tot een tegenhanger van Spotify’s RISE-programma voor opkomende artiesten. Daarbij krijgen nieuwe talenten een extra duwtje in de rug.
- 2018 - 15 oktober: Update in artikel: Er zou geen overnamesom zijn betaald, maar de medewerkers zijn door Apple ingehuurd om aan Apple Music te werken.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- EU wil dat de iPhone beter samenwerkt met smartwatches en hoofdtelefoons (19-12)
- iCulture peilt: wat is jouw favoriete nieuwe Apple-product van 2024? (17-12)
- Terugkijken: dit zijn alle Apple-events (en aankondigingsvideo's) van 2024 (10-12)
- Apple's kerstreclame van 2024 draait om AirPods Pro-gehoorfuncties (maar slaat een beetje door) (28-11)
- Apple's sportschoenemoji is nu ook gewoon te koop als echte schoen (en hij lijkt sprekend) (28-11)
Apple Music
Apple Music is de betaalde muziekdienst van Apple. Vind het antwoord op veelgestelde vragen in onze Apple Music FAQ of neem meteen een abonnement! Apple Music biedt een catalogus van tientallen miljoenen nummers die je onbeperkt kan afspelen voor een vast bedrag per maand. Veel muziek is ook in lossless kwaliteit beschikbaar, evenals in ruimtelijke audio dankzij Dolby Atmos. Een speciale variant is Apple Music Classical, dat speciaal gericht is op klassieke muziek. Een abonnement op Apple Music is rechtstreeks af te sluiten bij Apple en is ook onderdeel van Apple One.
- Alles over Apple Music
- Apple Music gratis proberen
- Apple Music gezinsabonnement afstuiten
- Apple Music FAQ
- De beste Apple Music-tips
- Offline muziek downloaden met Apple Music
- Apple Music Replay
- Klassieke muziek luisteren met Apple Music
- Radiostations luisteren met Apple Music
- Karaoke-functies in Apple Music
- Samenwerken aan Apple Music-afspeellijsten
- FAQ lossless audio op Apple Music
- Apple Music in Dolby Atmos luisteren
- Overstappen van Spotify naar Apple Music
Reacties: 3 reacties