Apple heeft een patent ingediend bij de U.S. Patent and Trademark Office waarin het beschrijft hoe je door middel van temperatuurverschillen en kleine trillingen, verschillende materiaalsoorten kunt ‘voelen’. Je krijgt hierdoor het idee dat je bijvoorbeeld metaal, katoen of hout voelt op het iPhone-scherm.
De uitvinding doet deels denken aan de Taptic Engine in de Apple Watch en de nieuwe MacBook. Deze geeft bijvoorbeeld het gevoel dat je de nieuwe MacBook-trackpad indrukt, terwijl dit eigenlijk niet het geval is. Het patent beschrijft hoe Apple dit gevoel kan simuleren en gaat daarbij gelijk een stuk verder.
Apple’s uitvinding bevat twee onderdelen: een speciale trillingsmotor die horizontaal en verticaal kan trillen, plus thermoelektrische koelers (Peltier elementen) die kleine temperatuurverschillen teweegbrengen. Daarmee is Apple’s uitvinding uitgebreider dan de huidige Taptic Engine, die enkel een trilmotor gebruikt.
Een ruw materiaal zorgt voor sterkere trillingen tegen de vingertoppen dan een glad oppervlak, terwijl hout ‘warmer’ op de huid aanvoelt dan staal. Door te registreren waar de vingers van de gebruiker zich bevinden en hoe hard ze op het scherm drukken, bootst Apple verschillende materialen na.
Naast Apple zijn ook andere bedrijven bezig met het ontwikkelen van aanraakgevoelige (haptische) systemen waarmee materiaalsoorten kunnen worden nagebootst op een plat scherm. Onder meer Disney Research en Microsoft timmeren op dit vlak hard aan de weg. Het patent van Apple stamt uit oktober 2013 en komt uit de koker van Paul Puskarich. Deze Puskarich diende kort daarvoor ook al een patent in, voor wat uiteindelijk het Force Touch trackpad zou worden.
Lees ook: Taptic Engine: zo tikt de Apple Watch straks op je pols
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 9 reacties