Dit Apple-idee moet barsten in je iPhone-scherm voorkomen

Apple heeft een techniek gepatenteerd die de kans op gebarsten schermen van de iPhone moet verkleinen. Door kleine beugeltjes uit te laten klappen worden schokken en vallen geabsorbeerd en het scherm beschermd.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

gebarsten-iphone

Apple heeft een manier gepatenteerd om het scherm van een iPhone te beschermen, zonder dat je daarvoor zelf een screenprotector over het glas hoeft te plakken. Het slimme patent beschrijft hoe kleine uitschuifbare onderdelen automatisch in werking treden als je iPhone naar beneden valt.


Apple heeft de iPhone 6s en iPhone 6s Plus een stuk steviger gemaakt, maar het scherm is nog steeds gevoelig voor gevaren van buitenaf. Om barsten te voorkomen als de iPhone uit je handen glijdt, heeft Apple een slimme techniek bedacht die de kans op een ster in je scherm aanzienlijk verkleint.

Schermbeugel

Sensoren en camera detecteren de val
Sensoren die nu al in de iPhone zitten, kunnen gemakkelijk detecteren wanneer het toestel naar beneden valt. De accelerometer en de gyroscoop zouden hier bijvoorbeeld voor ingezet kunnen worden. In het patent noteert Apple dat ook de camera’s van de iPhone ingezet kunnen worden om te zien of er een object in hoge snelheid op het toestel afkomt.

Zodra de iPhone detecteert dat hij naar beneden valt, komen er vier kleine beugeltjes uit de zijkanten geschoven die over de hoeken van het scherm heen krullen. Deze beugels absorberen de schok, zodat het glas de klap niet op hoeft te vangen. Deze elektronische actieve schermbeveiliging kan van flexibel of solide plastic gemaakt worden, al noemt Apple ook andere materialen in het patent.

Schermbeugel

Vier extra gleuven in je iPhone?
Kleine motortjes drijven de beugels aan, en zullen weer geactiveerd worden als de sensoren merken dat de beweging gestopt is. In het ideale geval merk je dus niets van de beugeltjes, aangezien ze alweer ingetrokken zijn als je het toestel opraapt.

Als de techniek inderdaad zo werkt als beschreven staat is het een interessante manier om de screenprotector overbodig te maken, al vragen wij ons af of Apple het strakke design van de iPhone wil ‘verpesten’ met vier gleufjes in de voorkant.

Bekijk ook

Screenprotectors en 3D Touch gaan goed samen

Screenprotectors en 3D Touch gaan goed samen

Screenprotectors werken probleemloos met 3D Touch, heeft Apple-topman Phil Schiller bevestigd. Maar je kunt niet zomaar elke screenprotector uit het rek trekken.

Reacties: 16 reacties

  1. Als je iPhone op een van de hoeken valt, springt er meestal een barst of ster in het scherm. Maar als hij plat op z’n snufferd valt, verbrijzelt je hele scherm en is het soms amper mogelijk om er nog iets door te zien.

    En precies dat soort val wordt door de 4 buffertjes opgevangen. Daar heb ik wel een paar gleufjes voor over. Bovendien, dit is alleen een patent, dus het is maar de vraag of het ooit toegepast gaat worden. Voor hetzelfde geld verzinnen ze iets totaal anders wat nog effectiever werkt. En als het wel in een productietoestel wordt toegepast, zou Apple Apple niet zijn als ze op een of andere manier de gleufjes vrijwel onzichtbaar weten te maken.

  2. Leuk ja, en dan valt de iPhone op de 4 beugeltjes en wat dan? Dan breekt het beugeltje af of is deze gedeukt waardoor hij niet meer te gebruiken is of ingeschoven kan worden.

    Ik zeg niet doen. Genoeg alternatieven.

  3. Leuk idee, maar dit kost ruimte, terwijl die steeds meer op gaat aan andere dingen.
    Je kunt er ook een gaspatroon in stoppen met nozzles op iedere hoek. Dan kun je met de sensoren detecteren wat er gebeurt en dan met de nozzles de valhoek aanpassen zodat de telefoon op een “gunstige” hoek kan landen…

  4. Vind het echt onabsorbeerbaar. Kom op zeg, valbeugels op een iPhone. 😜

  5. Vind het maar niks en betwijfel of het werkt. Nee dan liever een iets rigoureuzere aanpak: aan airbag. Met een grote plof komt ie te voorschijn als je telefoon boven een bepaalde hoogte valt. Alleen niet te hopen dat de valdetectie een bug heeft. Zo slordig als je net zit te bellen en die airbag knalt in je gezicht.

  6. Lijkt wel een beetje op de actieve rolbeugels van sommige cabrio’s. Op zich geen slecht idee, met wat mitsen en maren.

    De oplossing voor het esthetische probleem dat hier geschetst wordt zou echter ook afgekeken kunnen worden: maak een groter deel van het frame beweegbaar, bv langs de toch al zichtbare antennestrepen. Dan hoeft het uiterlijk nauwelijks af te wijken. En ontstaat een degelijker ‘actieve bumper’ dan de inderdaad waarschijnlijk vrij kwetsbare staafjes uit dit patent…

  7. Maak er een hover-functie in, zodat de iPhone vlak boven de grond blijft zweven 🙂

  8. Beugeltjes……. Maak dan meteen een phoneairbag

  9. Origineel geplaatst door Jan
    Maak er een hover-functie in, zodat de iPhone vlak boven de grond blijft zweven

    Laten ze dan er meteen ook voor zorgen dat ie ook hoog boven de grond kan zweven. Rekenen ze meteen af met al die kleine drones.

  10. Ze weten daar in Cupertino echt niet wat doen met hun miljarden reserves.
    Uitspringende mechanische beugeltjes aan een smartphone?? Haha. Doe ’s normaal !!!Doet me denken aan die quirky gadgets in de James Bond films van 80′ en 90′.
    Waarschijnlijk een hoax volgens mij.…

    Een doorontwikkeling van saffier meets gorilla glass meets pyrex meets plexy; dat zou al wat geloofwaardiger klinken als patent.
    “uitspringende beugeltjes”, boingggg, boingggg…. Haha , nie normaal 🙂

  11. De antenne strips? Zie zitten er al. En het correspondeert met de foto

  12. iJamseBond

  13. @Loma: Helemaal eens
    Hoe ver kun je van ’t padje raken met je Saffier ontwikkeling als je daarover eerst zo hoog van de toren blaast…

  14. Als ze het glas gewoon doorontwikkelen of vervangen door niet van echt te onderscheiden kunststof, lijkt me dit soort mechanische troep niet nodig.
    Hebben de aangetrokken auto ontwikkelaars dit verzonnen?

  15. Als dit geen hoax is dan moeten ze zich daar bij Apple echt achter de oren gaan krabben. Wat een tuttelarij zeg!

  16. iLike! Topidee, ik zeg meteen overal instoppen waar glas kan breken, iPads, navigatiesystemen, wat niet meer. Heerlijk dan weer die patentoorlogen als het onverhoopt blijkt te werken.. 😛

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.