Langzaamaan bereikt Apple Pay steeds meer landen en banken en het lijkt erop dat Duitsland en Italië bovenaan Apple’s Apple Pay-lijstje staan. Zowel de Duitse als de Italiaanse Apple Pay-pagina’s zijn onlangs bijgewerkt met de juiste vertalingen voor de werking en het instellen van Apple Pay. Krijgen meer Europese landen straks eindelijk de mogelijkheid om Apple Pay te gebruiken?
Apple Pay mogelijk snel naar Duitsland en Italië
Apple heeft op haar websites supportpagina’s over tal van onderwerpen. Van Apple Music tot iCloud en van je Apple ID tot tweefactorauthenticatie. Zo ook voor Apple Pay, Apple’s betaaldienst voor de iPhone, iPad, Apple Watch en Mac. Deze supportpagina voor Apple Pay is beschikbaar op elke lokale Apple-website, waaronder ook de Nederlandse Apple-site. In landen waar Apple Pay niet beschikbaar is, zijn de pagina’s standaard in het Engels uitgevoerd, waaronder dus die op de Nederlandse Apple-website. Tot voor kort gold dat ook voor de Duitse en Italiaanse Apple Pay-pagina, maar sinds vorige week is dat niet meer het geval.
Zowel de Duitse als de Italiaanse Apple Pay-pagina’s zijn sinds 14 februari vertaald. Dat wil zeggen dat de complete tekst naar respectievelijk het Duits en Italiaans vertaald is. Behalve de tekst, zijn ook de afbeeldingen aangepast. Amerikaanse bedragen en banken zijn vervangen door euro’s en een naamloze bank. In het geval van de Duitse pagina is er een betaling gedaan in Frankfurt. Op de Italiaanse pagina is in het voorbeeld een betaling in Verona. De pagina’s wijzen er vooral op dat Apple zich klaarmaakt voor de beschikbaarheid van Apple Pay in deze landen. Er is geen concrete informatie af te halen over een eventuele datum of deelnemende banken, maar dat er iets staat te gebeuren lijkt alleen een kwestie van tijd te zijn.
Intussen is Apple Pay ook in het zuidelijk halfrond verder aan het uitbreiden. In Australië is Apple Pay al ruim een jaar beschikbaar en wordt sinds kort ook geaccepteerd bij twee nieuwe banken, namelijk ING Direct en Macquarie. ING Direct is de Australische tak van de Nederlandse bankenorganisatie ING Group, waar ook de Nederlandse ING Bank onder valt. ING was één van de eerste Nederlandse banken die zich uitliet over Apple Pay, onder andere door de Apple Pay te noemen op haar website.
Voorlopig lijkt er echter niets anders op te zitten dan afwachten. Van alle Europese landen zijn Duitsland en Italië de eerstvolgende grote landen die nog geen Apple Pay-ondersteuning hebben. Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zijn inmiddels voorzien. Het is niet ondenkbaar dat na Duitsland en Italië, Nederland op de planning staat. Echte concrete aanwijzingen zijn daar echter nog niet voor.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple geeft je 10% korting op accessoires bij inlevering van je oude apparaat (van welk merk dan ook) (16-04)
- Apple werkt aan verbeteringen voor Apple Intelligence: zo gaat Apple dat doen (15-04)
- Apple is voor het eerst grootste smartphoneverkoper ter wereld in eerste kwartaal (dankzij deze iPhone) (15-04)
- Apple viert 10 jaar Activiteit-app met speciale uitdaging (en een exclusieve fysieke pin) (14-04)
- Gerucht: 'Apple Intelligence-versie van Siri komt nog dit najaar' (14-04)
Apple Pay
Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

- Alles over Apple Pay
- Apple Pay FAQ: antwoorden op veelgestelde vragen
- Apple Pay vergelijken
- Apple Pay instellen: zo doe je dat
- Apple Pay gebruiken: zo betaal je ermee
- Apple Pay op Apple Watch
- Problemen met Apple Pay
- Apple Pay in het ov
- Express-ov met Apple Pay
- Apple Pay en privacy
- Apple Pay-transacties bekijken
- Meerdere Apple Pay kaarten van dezelfde bank herkennen
- Apple Pay blokkeren
- Welke winkels accepteren Apple Pay?
- De beste Apple Pay tips
En daarna 🇧🇪 & 🇳🇱… 🤞🏼
Zolang er heel weinig creditcard acceptatie is in Nederland heb je er vrij weinig aan.
@George: ja tegen 2025 is dat wel in orde ! 🙄
Vind dit Apple’s grootste ‘probleem’. Prachtige verhalen tijdens de Keynote maar alleen beschikbaar in de VS. Erg jammer!
Siri duurde 4 jar ofzo.
En als de banken in NL moeilijk doen zal t nog wel even duren
Geplakt van Onemorething waar iemand het volgende commentaar had (in canada is wel een debet card geïmplementeerd in Apple Pay dus het kan wel maar of dat ook snel bij ons gaat gebeuren…)..
Zelf hoop ik ook op snelle implementatie in NL…..
“Dat heeft daar helemaal niets mee te maken. Deze betalingen verlopen via het creditcard betaalsysteem waar Visa en Mastercard gebruik van maken.
Wij in Nederland zijn geen creditcard-land. Wij gebruiken maar heel zelden een creditcard alleen wanneer we naar het buitenland gaan, zakelijk en of als we online iets prijzig kopen (verzekering) of weer in het buitenland online iets moeten betalen.
Wij zijn veel meer van het iDEAL en pinnen omdat dit direct zit aangesloten op ons Nederlands betaalsysteem (IBAN).
Apple Pay is dus gewoon een verkapte creditcard betaling. Wanneer jij nu bij de ING zit en er staat rechtsonder op het bankpasje geen Visa of Mastercard logo dan kun je dat bankpasje nooit gebruiken voor Apple Pay in de toekomst en kun je beter nu al een nieuw pasje aanvragen die dat wel heeft. Bijvoorbeeld een Businesscard van ING of een creditcard van ING koppelen aan je betaalrekening.
Mensen denken dat ze straks gewoon hun bankpasje kunnen scannen in Apple Pay en dan met Apple Pay betalen ipv met de pin maar dat zijn twee compleet verschillende transacties. Apple Pay maakt gebruikt van de payment provider waar creditcardmaatschappijen gebruik van maken om internationaal geld over te boeken. Het zou namelijk veel te veel geld kosten wanneer Apple in elk land Apple Pay zou moeten integreren met het bankstelsel van dat land. Wij hebben IBAN in Duitsland hebben ze weer iets anders en in Amerika zijn creditcard de normaalste zaak van de wereld.
Dit is het verschil tussen een bankpas en een creditcard. Rechtsonderaan het logo.
Op normale Euro/wereldpasjes staat het Maestro logo en op een creditcard staat daar het Mastercard logo (en bij sommige banken Visa)
Deze Businesscard kun je straks wel aan Apple Pay koppelen dat oranje (normale) pasje niet.”
@Benito: Dat is in Duitsland of Italië niet veel beter/slechter dan hier. Had eigenlijk gehoopt op een grotere Europese uitrol… Benelux, Duitsland, Italië, Oostenrijk, Denemarken, dat soort landen. Zit in ieder geval bij de ING, dus als het hier komt, dan neem ik aan dat ik bij de goede bank zit ;).
@Stefan: IBAN wordt in heel Europa gebruikt, afgezien van Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne.
Lang leve Boon 😜😂
Pas ergens in 2030 in Nederland, dit is toch zo traag.
Als ApplePay inderdaad alleen via creditcards gaat, slaan ze Nederland helemaal over. In een artikel in NRC (nov 2015) las ik dat (toen) zelfs 59% van de Nederlanders een creditcard hebben, maar dat die nauwelijks wordt gebruikt. Uit onderzoek van de Nederlandse Bank bleek jaren geleden al dat Nederlanders liever geen geld uitgeven dat ze niet hebben en dat ze geen extra transactiekosten willen betalen. Voor online betalingen binnen Nederland is iDeal een veel beter alternatief: geen transactiekosten en het wordt direct afgeschreven.
@Jamin: Alleen jammer dat hun app bagger is en de ondersteuning flink tegenvalt. Telkens wanneer ik mijn MasterCard probeer toe te voegen en de vervaldatum aan wil tikken pakt hij deze niet. En wanneer ik Boon hierover een mail stuur duurt het soms dagen voordat ik een reactie krijg, en dan is het zo’n typische support desk statement als dit:
Ik bedoel, met alle respect: ik als ‘afgestudeerde’ medewerker beheer ICT (aka servicedeskmedewerker) vind dit geen goede manier van helpen. Valt me zwaar tegen. Erg jammer, want Boon leek/lijkt me echt een passend alternatief om toch Apple Pay te gebruiken!
Duitsland leek me eigenlijk juist het laatste land waar ze Apple Pay zouden invoeren. Pinnen is er nog niet zo ingeburgerd als hier en contant geld is nog steeds de baas. Ze gebruiken nog nauwelijks contactloos betalen en het nationale pin-systeem is er Girocard wat niet compatibel is met Maestro. Hoe willen ze daar Apple Pay van de grond krijgen?
Waarschijnlijk met een samenwerking met Mastercard. Mastercard wordt in Nederland trouwens altijd geassocieerd met creditcards, maar je hebt ook gewoon debitcards (of bankpassen/pinpassen) die via Mastercard werken. Dat Apple Pay alleen met creditcards zou werken klopt dus niet.
@Tom: Dan heb je ’t dus niet getroffen helaas. Bij mij werkt BOON-App prima, ook in Zwitserland en nu in de USA.
Volgens mij maakt het niet zo heel veel uit, debit of creditcard. Volgens mij werkt het gewoon allebei als banken de ondersteuning bieden. Debit cards werken theoretisch ook gewoon. Staat ook op Apple’s website. Sterker nog, ik denk dat Apple Pay direct héél groot gaat zijn áls Apple het uitrolt in Nederland. Ik denk dat er maar weinig landen zijn waar zo veel draadloze betaal terminals zijn als in Nederland. Volgens mij hebben we ook geen afhankelijkheid van winkels die wel of niet meedoen. In Nederland werkt het gewoon als je contactloos kan betalen en inmiddels is dat zo’n beetje overal. Het zou een gouden toekomst kunnen zijn voor Apple Pay. Als dan winkels ook meteen nog even hun klantenkaarten toevoegen aan Wallet dan gaan we helemaal een makkelijke toekomst tegemoet.
Ik denk dat ze niet eens zo heel erg kijken naar ingeburgerdheid van creditcards, anders zou Duitsland echt geen eerst keus zijn.
Ik denk dat ze gewoon naar de grootste markten gaan, dat is denk ik het patroon dat ze iedere keer bij iedere uitrol volgen.
Waarom investeren in een klein bevolkings/taal gebied van 17M mensen als je in Duitsland met nagenoeg de zelfde investering 4x zo veel hebt.
Ze zijn gewoon efficiënt en economisch bezig… soms lijkt dat Apple net een bedrijf 😊
Hoi, waar vind ik die app?
Bedankt!
Hou nou eens op met die onzin dat het alleen met creditcards werkt. Dat is gewoon niet zo.
Simpel gezegd is t enige verschil dat de ene met geleend geld is en de andere niet.
Het onderliggende betalingssysteem handelt het allemaal voor je af. Allemaal onzichtbaar voor de consument, hoe het werkt hoeven ze niet te weten. Het in Europa gebruikte ctap systeem is vrij complex.
Dus als de ING zegt dat ze ’t ondersteunen dan kunnen ze elke kaart /dienst die ze hebben op Apple pay laten werken.
@Stefan: iban is toch Europees?
Wereldwijd zelfs. Weet duidelijk niet waar die t over heeft.
@Melvin: Hier kan je alles erover lezen.
@Paul: En jij wel? Lol….
Ook België staat er tussen!! In het Frans weliswaar maar toch.
https://support.apple.com/HT201469/localeselector
IBAN wereldwijd, en SEPA Europees. Verder heb je nog BIC, maar dat gaat over banken ipv rekeningnummers.
ING-direct heb/had je op heel veel plaatsten, ik weet zeker dat er nog wat rekeningen in Ierland en Bulgarije zijn. Het is zeker niet alleen Australië. ‘Direct’ achter welke banknaam dan ook betekent eigenlijk dat ze geen kantoren en pinapparaten hebben in zo’n land, alleen (online) services.
Dit lijkt me te maken hebben met de talen waarin de pagina bestaat. Er een pagina voor Oostenrijk omdat er een Duitse pagina is voor Zwitserland. Vooral de kleinere landen (Ijsland, Montenegro, Maldavie) laten dat zien, daar hebben ze alleen maar een Engelstalige Apple website.
@UtregCity: Thanks!
@Hemmik: klopt, maar kijk eens naar de data waarop deze zijn aangepast…..
@Frans van Gunst: Precies mijn punt. België is net als Frankrijk op 14 feb aangepast. Gaat dus om taal, niet om land!
@Frans van Gunst: Worden continue aangepast. Ik denk zelfs dat de Duitse en Italiaanse pagina’s niets meer zijn dan Duitse en Italiaanse versies van de Zwitserse pagina. Kijk nog maar eens, ze hebben de plaatsnamen weggehaald en er staat nu CHF in plaats van Euro.