Er zit een NFC-chip in recente iPhones, maar die kan alleen gebruikt worden voor Apple Pay en een beperkt aantal andere activiteiten, zoals het openen van hotelkamers en poortjes bij universiteiten. Apple bepaalt wat er wel en niet is toegestaan. Vanuit individuele landen zijn er wel eens oproepen geweest om de NFC-chip open te stellen voor andere betaalmethoden, maar daar werkt Apple niet aan mee. De mededingingsexperts van de EU hebben dat nu ook opgemerkt en gaan het nader uitzoeken. Ze gaan vragen stellen aan andere betaalaanbieders, om te kijken of er sprake is van oneerlijke concurrentie. Mogelijk kan dit leiden tot een nader diepgaand onderzoek.
Voor andere betaalmethoden zoals Payconiq is het nu onmogelijk om op de iPhone aanwezig te zijn. Vaak moeten dergelijke aanbieders uitwijken naar een oplossing met QR-codes. En ook al benadrukken ze dat het allemaal erg gemakkelijk is om een betaling te doen, in de praktijk gaat het met Apple Pay toch net iets vlotter. Voordat er een formeel onderzoek wordt gestart gaat de EU nu eerst op verkenning uit. Daarbij zullen banken en aanbieders van concurrerende betaalmethoden om feedback worden gevraagd.
Volgens Apple heeft het dichtzetten van de NFC-chip vooral te maken met beveiliging, vooral als het gaat om gevoelige informatie zoals bankzaken. Ook denkt Apple dat consumenten juist vanwege die veiligheid voor een iPhone met Apple Pay kiezen. EU-commissaris Margrethe Vestager wil nu het fijne weten, omdat bedrijven zoals Google en Samsung hun NFC-chip wél open zetten voor allerlei betaaltoepassingen. In Australië waren banken al in opstand gekomen, maar dit leidde tot niets. De banken kozen er uiteindelijk voor om Apple Pay toch maar te gaan ondersteunen. Ook in Zwitserland speelde een zaak, maar dit wist Apple op te lossen met een schikking. Ondertussen spelen er nog onderzoeken naar oneerlijke concurrentie van Apple, onder andere rondom Apple Music en Spotify.
Eerder hebben we in een opinie-artikel betoogd dat Apple de NFC-chip moet openstellen voor alle denkbare toepassingen… behalve betalingen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Shazam heeft nu 100 miljard keer muzieknummers herkend: hoeveel Shazams heb jij? (20-11)
- Weekend kijktips: Silo, Mike Tyson, Zondebokken en meer (16-11)
- EU wil verbod op regiogebonden App Store en meer: alles voor iedereen in Europa gelijk (12-11)
- Apple Music Classical nu eindelijk via CarPlay te beluisteren (12-11)
- Apple werkt samen met luchtvaartmaatschappijen voor nieuwe Zoek mijn-functie (11-11)
Apple Pay
Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!
- Alles over Apple Pay
- Apple Pay FAQ: antwoorden op veelgestelde vragen
- Apple Pay vergelijken
- Apple Pay instellen: zo doe je dat
- Apple Pay gebruiken: zo betaal je ermee
- Apple Pay op Apple Watch
- Problemen met Apple Pay
- Apple Pay in het ov
- Express-ov met Apple Pay
- Apple Pay en privacy
- Apple Pay-transacties bekijken
- Meerdere Apple Pay kaarten van dezelfde bank herkennen
- Apple Pay blokkeren
- Welke winkels accepteren Apple Pay?
- De beste Apple Pay tips
Reacties: 37 reacties