Apple Pay in opspraak: EU vreest oneerlijke concurrentie

Apple Pay is een groot succes en dat valt niet bij iedereen in goede aarde. Onderzoekers van de Europese Unie aan aan de slag om te kijken of Apple Pay geen oneerlijke praktijken met zich meebrengt. Het heeft allemaal te maken met de NFC-chip.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Er zit een NFC-chip in recente iPhones, maar die kan alleen gebruikt worden voor Apple Pay en een beperkt aantal andere activiteiten, zoals het openen van hotelkamers en poortjes bij universiteiten. Apple bepaalt wat er wel en niet is toegestaan. Vanuit individuele landen zijn er wel eens oproepen geweest om de NFC-chip open te stellen voor andere betaalmethoden, maar daar werkt Apple niet aan mee. De mededingingsexperts van de EU hebben dat nu ook opgemerkt en gaan het nader uitzoeken. Ze gaan vragen stellen aan andere betaalaanbieders, om te kijken of er sprake is van oneerlijke concurrentie. Mogelijk kan dit leiden tot een nader diepgaand onderzoek.


Voor andere betaalmethoden zoals Payconiq is het nu onmogelijk om op de iPhone aanwezig te zijn. Vaak moeten dergelijke aanbieders uitwijken naar een oplossing met QR-codes. En ook al benadrukken ze dat het allemaal erg gemakkelijk is om een betaling te doen, in de praktijk gaat het met Apple Pay toch net iets vlotter. Voordat er een formeel onderzoek wordt gestart gaat de EU nu eerst op verkenning uit. Daarbij zullen banken en aanbieders van concurrerende betaalmethoden om feedback worden gevraagd.

Apple Pay in Spanje.

Volgens Apple heeft het dichtzetten van de NFC-chip vooral te maken met beveiliging, vooral als het gaat om gevoelige informatie zoals bankzaken. Ook denkt Apple dat consumenten juist vanwege die veiligheid voor een iPhone met Apple Pay kiezen. EU-commissaris Margrethe Vestager wil nu het fijne weten, omdat bedrijven zoals Google en Samsung hun NFC-chip wél open zetten voor allerlei betaaltoepassingen. In Australië waren banken al in opstand gekomen, maar dit leidde tot niets. De banken kozen er uiteindelijk voor om Apple Pay toch maar te gaan ondersteunen. Ook in Zwitserland speelde een zaak, maar dit wist Apple op te lossen met een schikking. Ondertussen spelen er nog onderzoeken naar oneerlijke concurrentie van Apple, onder andere rondom Apple Music en Spotify.

Eerder hebben we in een opinie-artikel betoogd dat Apple de NFC-chip moet openstellen voor alle denkbare toepassingen… behalve betalingen.

Bekijk ook

iPhone NFC op universiteit.

Opinie: Het wordt tijd dat Apple meer vrijheid geeft voor de NFC-sensor

De iPhone heeft al jarenlang een NFC-chip, maar als gebruiker kun je daar maar weinig mee doen. Er is natuurlijk Apple Pay en in zeldzame gevallen werkt Apple samen met externe partijen. Is het tijd voor volledige openheid van zaken?

Informatie

Laatst bijgewerkt
25 maart 2020 om 12:20
Onderwerp
Categorie
Diensten

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

ABN AMRO Apple Pay gebruiken.

Reacties: 37 reacties

  1. De EU moet zich echt een keer bezighouden met nuttige dingen…

  2. Eu moet ze mond is houden stelletje dieven grenzen dicht is bvb een optie 😂😂😂😂

  3. Goede zaak dat ze dit gaan bekijken. Een betaalmogelijkheid is een dienst voor iedereen en niet alleen voor apple.

  4. Origineel geplaatst door Joey
    De EU moet zich echt een keer bezighouden met nuttige dingen…

    Idd.

    Ik hoop wel dat we ooit onze iPhone voor het OV kunnen gebruiken. Maar voor de rest ben ik het eens met wat Apple zegt, ik kies idd voor Apple Pay vanwege de beveiliging en het gemak.

  5. Wat gek, iemand die het echt belangrijk vindt om via een andere methode te betalen, kan dan toch kiezen voor een Android toestel? En een iPhone gebruiker kiest toch altijd voor Apple Pay? Wat is dan het probleem? 🤨

  6. Ik ben voor openstellen van de NFC chip, werk bij een bibliotheek en wij werken ook met RFID. Hoe mooi zou het bijv. zijn als je je boek gewoon kunt uitlenen via een app. Nooit meer wachten bij de uitleenapparatuur.

    En wie zegt dat een andere betaalmethode niet veiliger is dan Apple Pay. De banken apps in Nederland zijn volgens mij veilig. Dus waarom dat niet openstellen voor deze partijen? Uiteraard moeten het wel bedrijven zijn die hiervoor toestemming hebben van bijv een DNB of ECB.

  7. Goh duurde nog lang dat ze dit gaan bekijken. Goede zaak!

  8. Origineel geplaatst door Hans
    Goede zaak dat ze dit gaan bekijken. Een betaalmogelijkheid is een dienst voor iedereen en niet alleen voor apple.

    Er waren al meerdere betaalmiddelen voordat apple pay in beeld was. Nu apple pay binnen een paar maand enorm populair is geworden, begint er weer iemand over oneerlijke positie in de markt. Jij bent niet verplicht om apple pay te nemen en daarbij ben je sowieso een bestaande betaalpas nodig om te activeren. Dus 2 betaalmogelijkheden waarbij apple pay gewoon een verlengstuk is van het eigenlijke betaalmiddel

    Daarbij heeft google pay een zeer lange tijd het ‘alleenrecht’ had en doordat het niet goed werkt is het niet aangeslagen.

  9. Origineel geplaatst door Henk JP
    Wat gek, iemand die het echt belangrijk vindt om via een andere methode te betalen, kan dan toch kiezen voor een Android toestel? En een iPhone gebruiker kiest toch altijd voor Apple Pay? Wat is dan het probleem? 🤨

    Er is geen probleem ze maken er wel een probleem van omdat ze willen ook wat mee verdienen.

  10. Het is vast de Rabobank die klaagt.. boehoe nu moeten wij ook Apple Pay ondersteunen, dat koet ons geld en dst willen we niet, weet je, we gaan het via de EU spelen..

    Het is altijd de schuld van de Rabobank 🙂

  11. Ik vind de oplossing van Apple Pay veel makkelijker dan bvb een NFC-app van elke bank.

    Ik ben klant bij 3 banken in 3 Europese landen en zou ik de app van al die banken moeten gaan gebruiken dan zou ik niet gewoon even 2x op de zijknop kunnen drukken en wisselen tussen de kaarten, want elke bank wil zijn eigen app uiteraard pushen met alle gevolgen van dien (mijn Spaanse bank ondersteunt bvb enkel een 4-cijferige authorisatiecode en geen wachtwoord om aan te melden voor betalingen, maar met Face ID kan het wel gewoon veilig via Apple Pay).

    Verder kon ik met Apple Pay ook gewoon het OV in Shanghai betalen, iets wat met een NFC kaart niet kon (ook niet met de fysieke kaart).

    Laat Apple nou gewoon hun systeem ondersteunen, vind je het niet leuk gebruik je die NFC chip maar niet en gebruik je je fysieke pas of een Android Wear wearable met een bankapp erop.

  12. Dan wil ik ook met mijn ing betaalpas met NFC chip met mijn Rabobank rekening kunnen betalen, en het OV gebruiken , enz.
    Niemand verplicht je toch een iPhone te kopen daar kies je als gebruiker voor. Ik wil liever veilig gebruik dan dat het open gezet word en niet meer te beveiligen is

  13. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  14. Gaat de EU straks ook nog bepalen dat er Android op de IPhone moet?

  15. Origineel geplaatst door Jordy
    Dan wil ik ook met mijn ing betaalpas met NFC chip met mijn Rabobank rekening kunnen betalen, en het OV gebruiken , enz.

    Niemand verplicht je toch een iPhone te kopen daar kies je als gebruiker voor. Ik wil liever veilig gebruik dan dat het open gezet word en niet meer te beveiligen is

    Precies. En betreft het ov. Als ze in Nederland nou eens dingen goed regelen zoals in Tokyo dan kan je ook Apple Pay gebruiken voor het ov

  16. @Jeroenus: dat is niet waar het om gaat hier.

    Gaat erom dat de iPhone wordt open gezet voor andere mogelijkheden om te betalen
    Zie dat meer dat verwarren…

  17. EU is dom en heeft zwakke leiders. Apple Pay werkt perfect.. lekker uit de EU gaan 👍👍

  18. Pffff Europa…. liever niet.

  19. Als ik een andere betaaldienst wou had ik wel een Android prul gekocht. Dus nee EU, ik wil alleen Apple Pay op m’n iPhone.

  20. Snap de EU inderdaad niet. Een zelf-instandhoudende-teveel-geldkostende-organisatie die blijkbaar weer ruimte heeft voor een nieuw geldkostend onderzoekje.

    Wat is hier oneerlijk aan? Een samsung ondersteund toch ook geen Apple Pay? Of IOS?

    Willen ze Brabantia ook gaan onderzoeken? De deksels van Tupperware bakjes passen namelijk niet op deze bakjes. Oneerlijk toch?

  21. Chip zit er niet voor Jan **** in dus gewoon openstellen. Kunt er toch geen misbruik van malen. Het kan alleen beter worden.

  22. Het is wat. Maak je een product en dan gaat de EU zich bemoeien met wat je product allemaal wel of niet moet kunnen 🤢

    Meer of minder overheid?
    Minder, minder, minder!

  23. Origineel geplaatst door Iwan
    Ik ben voor openstellen van de NFC chip, werk bij een bibliotheek en wij werken ook met RFID. Hoe mooi zou het bijv. zijn als je je boek gewoon kunt uitlenen via een app. Nooit meer wachten bij de uitleenapparatuur.

    En wie zegt dat een andere betaalmethode niet veiliger is dan Apple Pay. De banken apps in Nederland zijn volgens mij veilig. Dus waarom dat niet openstellen voor deze partijen? Uiteraard moeten het wel bedrijven zijn die hiervoor toestemming hebben van bijv een DNB of ECB.

    Ik zou niet weten waarom dit op dit moment niet zou kunnen. De NFC chip van Apple staat gewoon open voor NFC readers om uit te lezen. Het enige wat bij Apple niet kan is een actie om op de NFC chip terug te schrijven, wat bijv nodig is bij een transactie omdat hij een token genereert en deze moet worden gecontroleerd. Als je je bibliotheek pas wil gebruiken heb je een vaste id en token en kan he gewoon een digitale pas maken voor je wallet. Ik weet niet wie de applicatie heeft gemaakt voor het systeem die jullie gebruiken maar je kan met hen een keer hierover in gesprek gaan!

    Check deze site.

  24. Origineel geplaatst door Victor
    Snap de EU inderdaad niet. Een zelf-instandhoudende-teveel-geldkostende-organisatie die blijkbaar weer ruimte heeft voor een nieuw geldkostend onderzoekje.

    Wat is hier oneerlijk aan? Een samsung ondersteund toch ook geen Apple Pay? Of IOS?

    Willen ze Brabantia ook gaan onderzoeken? De deksels van Tupperware bakjes passen namelijk niet op deze bakjes. Oneerlijk toch?

    Dit is niet helemaal waar het om draait. Het gaat hier om het openstellen van de NFC chip in de iPhone zodat banken of banken apps gebruik kunnen maken van de NFC chip. Om dit te kunnen gebruiken op een iPhone moet je namelijk ook een schrijf actie kunnen doen op deze chip en dat heeft apple gesloten wegens veiligheid(geven zij aan).

    De reden waarom Apple Pay niet op een Samsung(Android) beschikbaar is en andersom Samsung Pay of Google Pay niet op iOS beschikbaar is, is omdat deze diensten verweven zijn in het OS om zo de gebruiksvriendelijkheid in stand te houden. Technisch gezien doen al deze die sten hetzelfde. Het heeft daarom ook helemaal geen nut om deze diensten op een ander platform aan te bieden!

  25. Iedereen roept ik snap het niet. Maar er is ook niks te snappen. ALLES draait om geld en macht. Dus dit ook

  26. @Jeroenus: precies.

  27. Wat een onzin is dit zeg! Hoezo is dit nou oneerlijke concurrentie? Apple verzint Apple Pay. Gebruikers zijn lyrisch. Berichten over deze dienst zijn positief en word in een korte tijd meer gebruikt dan de dienst van een concurrent! Dan doet iemand het toch gewoon iets net wat beter dan een ander? En als gebruiker word ik toch niet verplicht om op deze manier te moeten betalen? Ik vind hier echt niks oneerlijks aan.

  28. In China kan je alleen nog maar betalen met Alipay en WeChat.

  29. Origineel geplaatst door Hans
    Goede zaak dat ze dit gaan bekijken. Een betaalmogelijkheid is een dienst voor iedereen en niet alleen voor apple.

    Origineel geplaatst door Jeroenus
    Er waren al meerdere betaalmiddelen voordat apple pay in beeld was. Nu apple pay binnen een paar maand enorm populair is geworden, begint er weer iemand over oneerlijke positie in de markt. Jij bent niet verplicht om apple pay te nemen en daarbij ben je sowieso een bestaande betaalpas nodig om te activeren. Dus 2 betaalmogelijkheden waarbij apple pay gewoon een verlengstuk is van het eigenlijke betaalmiddel

    Daarbij heeft google pay een zeer lange tijd het ‘alleenrecht’ had en doordat het niet goed werkt is het niet aangeslagen.

    Precies. Apple heeft juist aangetoond door een dienst te leveren die werkt, simpel, veilig is en ook recht doet aan privacy aspecten wel levensvatbaar is. En dat is wat gebruikers willen. Gebruikers zitten niet op halfbakken oplossingen te wachten.

  30. Ik vind het wel een veilig gevoel dat die nfc chip gesloten blijft. En wat mij betreft kan de EU mijn rug op.

  31. Ja de eu weet wat mensen willen🤣 zie hoe hard Apple pay aan slaat,dat heeft een reden!

  32. @Leo: waarom dan alleen bij apple dan? Google pay en garmin pay is in principe hetzelfde dan apple pay, ook alleen google bij google pay, maar daar hoor je niemand over. Dat is wat raar is, en helemaal dat google pay en garmin pay er veel eerder waten

  33. Die “lui” die steeds tussen Brussel en Straatsburg aan het verhuizen zijn moeten de rest van hun tijd ook nog iets, in hun ogen, nuttigs doen. En ons beschermen tegen machtige organisaties. Ik zou zeggen, begin bij jezelf.

  34. Apple Pay is voor Apple dat zegt de naam al. Wil je wat anders dan koop je maar een Samsung oid. Uiteindelijk gaan ze vast meerdere betalingen accepteren bij festivals, OV etc. Dus Apple Pay en een andere grote ofzo. Ze moeten de markt eens wat meer zijn gang laten gaan.

  35. Wat een geneuzel allemaal. Zitten zich te vervelen daar allemaal in Brussel. Dus verzinnen ze maar wat om te onderzoeken. Moet die miljarden toch wel nuttig besteden.

  36. @Hans: Wat een onzin! Er zijn genoeg alternatieven: als je t zo graag wil: koop een iphone! Zo’n flauwekul, wordt er wat innovatiefs bedacht door een bedrijf en dan moet iedereen ervan profiteren! HOEZO?