Apple Pay groeit moeizaam buiten de VS

Apple Pay ontwikkelt zich moeizaam buiten de VS, zo blijkt uit een rapport. In de VS is er wel belangstelling, maar daarbuiten wordt geklaagd over haperende techniek en apathische consumenten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Apple Pay is vooral populair bij Amerikanen. Buiten de VS gaat het moeizaam, zo blijkt uit een nieuw rapport. In 2015 werden er voor $10,9 miljard aan aankopen via Apple Pay gedaan, waaruit blijkt dat de betaaldienst van Apple gestaag een behoorlijk marktaandeel heeft opgebouwd. Maar buiten de VS lukt het nog niet erg.


apple-pay-uk

Apple Pay: moeizaam buiten de VS

Dat blijkt uit statistieken van Timetric, een onderzoeksbedrijf. Apple Pay heeft het internationaal moeilijk, vooral door tegenwerking van banken en technische hobbels die massale acceptatie in de weg staan. De echte Apple-fans blijken Apple Pay het makkelijkst te accepteren, maar om echt door te breken moet de betaalmethode ook door gewone consumenten en banken geaccepteerd worden. In Australië waren er bijvoorbeeld problemen bij Bendigo, een middelgrote bank. Bij sommige betaalterminals bleek Apple Pay niet goed te werken. Een medewerker van de bank meende dat de problemen waren ontstaan omdat er maar korte tijd was om te testen.

Reuters informeerde bij Jennifer Bailey, de vrouw die binnen Apple verantwoordelijk is voor de betaaldienst Apple Pay. Volgens haar doen zich bij elke nieuwe technologie wel problemen voor. “Net als bij alle grote technologies veranderingen heeft het tijd nodig”, meent Bailey. “We willen zo snel mogelijk vooruit, we dringen aan om zo snel mogelijk te gaan.”

Apple Pay betalingen

Het rapport van Timetric lijkt vooral te hebben gekeken naar de situatie in Australië, waar een winkelier vertelde dat de acceptatie maar langzaam verliep. Maar ook in China zijn er klachten: daar vinden gebruikers dat Apple Pay minder handig in gebruik is dan betalen via de chatdienst WeChat. Apple heeft ook te maken met tegenstribbelende banken die geen transactie-fee willen betalen, technische problemen bij de uitrol van de achterliggende netwerken en misschien wel de belangrijkste factor: desinteresse van consumenten.

Apple Pay zou voor Apple een extra inkomstenbron kunnen vormen, nu de verkoop van iPhones en iPads wat afzwakt. Toch zal het Apple aanvankelijk niet zoveel opleveren. Apple Pay is vooral nuttig omdat het ervoor zorgt dat mensen bij iOS blijven hangen. Het is daarmee vergelijkbaar met de App Store en iCloud: het levert Apple wel wat inkomsten op, maar de belangrijkste reden dat ze bestaan is dat consumenten niet makkelijk overstappen.

apple-pay-uk

Hardware is gemakkelijker dan diensten
Bij nieuwe hardware lukt het Apple om heel snel in tientallen landen beschikbaar te zijn, maar bij diensten gaat dat lastiger. Apple Pay bestaat al sinds 2014 in de VS en is nog maar recent in andere landen beschikbaar komen. China is daarbij een van de belangrijkste markten, omdat de infrastructuur voor betalen al erg volwassen is en Chinezen gewend zijn om op nieuwe manieren te betalen, zoals via WeChat. Banken moeten volgens een schatting 15 cent afdragen aan Apple voor elke betaling van $100. Maar in China zou Apple dat bedrag hebben gehalveerd om sneller te kunnen doordringen in het gigantische land. In de eerste twee dagen meldden zich al 3 miljoen klanten aan.

Bekijk ook

Apple Pay gebruiken met een Apple Watch.

Apple ‘werkt hard’ aan Apple Pay-uitrol in Europa

Apple werkt hard om Apple Pay in Europa uit te rollen, zegt Apple Pay-topvrouw Jennifer Bailey. Daarbij kijken ze naar de omvang van de markt.

Apple Pay is nog niet beschikbaar in Nederland en België, maar er is veel belangstelling vanuit de iCulture-community. In onze recente poll over de verwachtingen van WWDC 2016 scoort Apple Pay uitzonderlijk hoog, ook al is de kans klein dat Apple in één keer een reeks nieuwe landen aankondigt. Tot nu toe is de uitrol steeds per land gegaan. Na de VS volgden Australië, Canada, China, Singapore en het Verenigd Koninkrijk. Apple beloofde dat ze vanaf nu zullen focussen op Azië en Europa, met als doel om uiteindelijk alle belangrijke markten waarin ze actief zijn, te bedienen met Apple Pay. Maar het kan nog wel een paar jaar duren voordat het is gelukt. Officiële cijfers over het gebruik van Apple Pay heeft het bedrijf nog niet naar buiten gebracht.

Bekijk ook

Apple Pay banner

Apple Pay: het complete overzicht van Apple’s betaaldienst

Apple Pay is de mobiele betaaldienst van Apple. Bij welke banken werkt Apple Pay, in welke landen werkt het en hoe doe je een betaling? Lees hier alles over Apple Pay in Nederland, de beveiliging en alle aangesloten banken en winkels.

Informatie

Laatst bijgewerkt
2 juni 2016 om 9:25
Onderwerp
Categorie
Diensten

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

ABN AMRO Apple Pay gebruiken.

Reacties: 16 reacties

  1. Dit is slecht nieuws, maar gelukkig zijn er nog andere manieren. Ik gebruik Apple Pay nu een tijdje en het werkt perfect! Jammer alleen dat de MasterCard/Visa acceptatie zo laag ligt.

  2. Nogal logisch, aangezien het buiten de VS nauwelijks beschikbaar is.

  3. Het ligt natuurlijk dikwijls ook aan de landen zelf dat Apple Pay nog niet actief is. In Belgie is het contactloos betalen nog maar amper ingeburgerd. Bij vele banken kan je niet eens een contactloze betaalkaart krijgen. Dat maakt het voor Apple niet makkelijk om Apple Pay te lanceren in deze landen. In Londen betaal ik al enkele jaren contactloos en de switch naar Apple Pay was dan ook bijzonder handig.

  4. De lage acceptatie van Mastercard en Visa in Nederland zal Apple Pay hier ernstig vertragen ben ik bang. Apple wil natuurlijk een percentage ontvangen en alleen bij Mastercard en Visa is de marge hoog genoeg hiervoor. Maestro betalingen zoals wij hier hebben zijn relatief goedkoop met maar een paar cent kosten per transactie. Het is dan ook niet toevallig dat alle landen die nu Apple Pay hebben geen Maestro hebben als nationale betaalstandaard. Een ander voordeel van Apple Pay is dat het heel veilig is, maar hier in Nederland zijn we allang over naar veilige chip en pin betalingen waardoor ook daar geen voordeel is te behalen. Ons betaalsysteem is dus eigenlijk al te ‘goed’ (goedkoop, veilig en efficient) om voordeel uit Apple Pay te halen.

    De grootte van Nederland hoeft trouwens geen rol te spelen bij de invoering hier. Singapore heeft nu ook Apple Pay en daar wonen maar net 5 miljoen mensen. Er werd daar meer gekeken door Apple naar de acceptatie van contactloos betalen.

  5. Dacht te lezen dat oa de ING dit graag willen invoeren, maar contactloosbetalen zoals het hier heet vind ik geweldig.

    Als ik dit kan doen via Apple Pay zou het voor mij helemaal geweldig zijn.

  6. Ik denk niet dat de consumenten apatisch zijn, het zijn volgens mij de banken die tegenwerken. Ik zelf zou dit graag willen.
    Ik wil geen pinpas met NFC, omdat ik de extra druk op de knop van een telefoon/horloge wil om misbruik te voorkomen.

  7. De ING heeft een app die werkt via Android met contactloos betalen. Ze doen al een half jaar ervaring op met klanten. Levert daarna € 0,50 maandelijks per gebruiker op, toch zo’n € 12,00 per klant, per jaar. Vermoed dat ze liever hebben dat de NFC chip wordt vrijgegeven. Hoeven ze geen afdracht te doen aan Apple.

  8. ING heeft vanaf de aankondiging van ApplePay al veel interesse getoond, en dit regelmatig geuit, ik denk dus niet dat het probleem bij ING ligt. Het Maestro issue lijkt mij waarschijnlijker te zijn in deze, al heb ik goede hoop dat we dit jaar nog ApplePay mogen verwelkomen in Nederland. Als Apple wilt dat ApplePay wereldwijd een succes wordt, dan is een brede Europese uitrol onontbeerlijk.

  9. Ik hoef geen ApplePay, ik zou graag zien dat de NFC chip vrijgegeven wordt zodat ik zelf toepassingen kan koppelen, zoals bv je contactloos betalen pinpas (ING heeft dat nu al op Android) en eventueel je OV Chipkaart. Dat zou pas vooruitgang zijn…

  10. Ik betaal al contactloos met mijn ing pas. Erg handig en bevalt me goed. Kan me haast niet voorstellen dat het met mijn telefoon (iphone 6s) nog makkelijker zou kunnen.
    Daarbij vind ik het schandalig dat ik dat met een iphone van ruim 850 piek nu nog steeds niet kan. Dat hebben de heren met de witte boorden en de puntschoenen lekkker voor elkaar zo .

  11. Origineel geplaatst door Alexander
    Ik hoef geen ApplePay, ik zou graag zien dat de NFC chip vrijgegeven wordt zodat ik zelf toepassingen kan koppelen, zoals bv je contactloos betalen pinpas (ING heeft dat nu al op Android) en eventueel je OV Chipkaart. Dat zou pas vooruitgang zijn…

    Apple Pay heb ik wel graag, ik gebruik het nu al en het werkt super en heel erg fijn!

    Dat van de OV-Chipkaart zou ook een heel goed plan zijn! Misschien is de enige manier dat Translink in zee gaat met MasterCard of Visa, vraag me niet hoe. 😅

  12. Origineel geplaatst door Edbdgsk
    Ik betaal al contactloos met mijn ing pas. Erg handig en bevalt me goed. Kan me haast niet voorstellen dat het met mijn telefoon (iphone 6s) nog makkelijker zou kunnen.

    Daarbij vind ik het schandalig dat ik dat met een iphone van ruim 850 piek nu nog steeds niet kan. Dat hebben de heren met de witte boorden en de puntschoenen lekkker voor elkaar zo .

    Het heeft niks met de hardware te maken, puur door de agreement met de banken. Apple vraagt een commissie van ongeveer 0,15% per transactie. (Bij een transactie van 50€ is dit 0,75€)

  13. Origineel geplaatst door Alexander
    Ik hoef geen ApplePay, ik zou graag zien dat de NFC chip vrijgegeven wordt zodat ik zelf toepassingen kan koppelen, zoals bv je contactloos betalen pinpas (ING heeft dat nu al op Android) en eventueel je OV Chipkaart. Dat zou pas vooruitgang zijn…

    Dat zou ik dus niet willen. Juist dat stukje vingerafdrukherkenning dat Apple Pay toevoegt geeft voor mij dat extra stukje beveiliging. De huidige ING pas kan ook al contactloos betalen aan maar het knaagt nog steeds aan me dat pas voor bedragen boven de 25 euro een pincode ingevoerd moet worden. En nu is pincode echt old-school dus vingerafdruk herkenning zou prima toegevoegde waarde zijn. Als Apple daar iets voor in rekening brengt, prima.

  14. @Benito: Hoop niet dat je dit uitegerekend hebt met je calculator op je iPhone.
    0,15% van €50 = €0,075

    @Peter: €0,50 per maand, is volgens mij € 6,- per jaar

  15. Ik stond vandaag in de rij voor de kassa en kwam erachter dat ik mijn portemonnee niet bij had. Alles maar teruggelegd en zonder boodschappen naar huis. Als apple pay hier al was had ik wel kunnen afrekenen en eten in huis gehad 😛 .

  16. @Mark: ligt er toch echt aan bij welke supermarkt je staat. Apple pay is namelijk een directe weerspiegeling van de kaart die er aan gekoppeld zit. Ik heb zelf een master card van Boon (pre-paid digitale creditcard app te downloaded in de UK app store) aan Apple pay gekoppeld en ik kan alleen betalen op plekken waar dus ook de master card ondersteund wordt. Nou is dat bij een McDonalds of een Starbucks geen probleem en bij de Jumbo accepteren ze ook gewoon master cards. Ga je daar in tegen bij de Albert Heijn boodschappen doen dan kan je hier niet betalen met een credit card.

    tl;dr – maestro ondersteuning is een must voor een Apple Pay succes in Nederland