Apple Pay groeit moeizaam buiten de VS

Apple Pay ontwikkelt zich moeizaam buiten de VS, zo blijkt uit een rapport. In de VS is er wel belangstelling, maar daarbuiten wordt geklaagd over haperende techniek en apathische consumenten.

Apple Pay is vooral populair bij Amerikanen. Buiten de VS gaat het moeizaam, zo blijkt uit een nieuw rapport. In 2015 werden er voor $10,9 miljard aan aankopen via Apple Pay gedaan, waaruit blijkt dat de betaaldienst van Apple gestaag een behoorlijk marktaandeel heeft opgebouwd. Maar buiten de VS lukt het nog niet erg.


apple-pay-uk

Apple Pay: moeizaam buiten de VS

Dat blijkt uit statistieken van Timetric, een onderzoeksbedrijf. Apple Pay heeft het internationaal moeilijk, vooral door tegenwerking van banken en technische hobbels die massale acceptatie in de weg staan. De echte Apple-fans blijken Apple Pay het makkelijkst te accepteren, maar om echt door te breken moet de betaalmethode ook door gewone consumenten en banken geaccepteerd worden. In Australië waren er bijvoorbeeld problemen bij Bendigo, een middelgrote bank. Bij sommige betaalterminals bleek Apple Pay niet goed te werken. Een medewerker van de bank meende dat de problemen waren ontstaan omdat er maar korte tijd was om te testen.

Reuters informeerde bij Jennifer Bailey, de vrouw die binnen Apple verantwoordelijk is voor de betaaldienst Apple Pay. Volgens haar doen zich bij elke nieuwe technologie wel problemen voor. “Net als bij alle grote technologies veranderingen heeft het tijd nodig”, meent Bailey. “We willen zo snel mogelijk vooruit, we dringen aan om zo snel mogelijk te gaan.”

Apple Pay betalingen

Het rapport van Timetric lijkt vooral te hebben gekeken naar de situatie in Australië, waar een winkelier vertelde dat de acceptatie maar langzaam verliep. Maar ook in China zijn er klachten: daar vinden gebruikers dat Apple Pay minder handig in gebruik is dan betalen via de chatdienst WeChat. Apple heeft ook te maken met tegenstribbelende banken die geen transactie-fee willen betalen, technische problemen bij de uitrol van de achterliggende netwerken en misschien wel de belangrijkste factor: desinteresse van consumenten.

Apple Pay zou voor Apple een extra inkomstenbron kunnen vormen, nu de verkoop van iPhones en iPads wat afzwakt. Toch zal het Apple aanvankelijk niet zoveel opleveren. Apple Pay is vooral nuttig omdat het ervoor zorgt dat mensen bij iOS blijven hangen. Het is daarmee vergelijkbaar met de App Store en iCloud: het levert Apple wel wat inkomsten op, maar de belangrijkste reden dat ze bestaan is dat consumenten niet makkelijk overstappen.

apple-pay-uk

Hardware is gemakkelijker dan diensten
Bij nieuwe hardware lukt het Apple om heel snel in tientallen landen beschikbaar te zijn, maar bij diensten gaat dat lastiger. Apple Pay bestaat al sinds 2014 in de VS en is nog maar recent in andere landen beschikbaar komen. China is daarbij een van de belangrijkste markten, omdat de infrastructuur voor betalen al erg volwassen is en Chinezen gewend zijn om op nieuwe manieren te betalen, zoals via WeChat. Banken moeten volgens een schatting 15 cent afdragen aan Apple voor elke betaling van $100. Maar in China zou Apple dat bedrag hebben gehalveerd om sneller te kunnen doordringen in het gigantische land. In de eerste twee dagen meldden zich al 3 miljoen klanten aan.

Bekijk ook
Apple ‘werkt hard’ aan Apple Pay-uitrol in Europa

Apple ‘werkt hard’ aan Apple Pay-uitrol in Europa

Apple werkt hard om Apple Pay in Europa uit te rollen, zegt Apple Pay-topvrouw Jennifer Bailey. Daarbij kijken ze naar de omvang van de markt.

Apple Pay is nog niet beschikbaar in Nederland en België, maar er is veel belangstelling vanuit de iCulture-community. In onze recente poll over de verwachtingen van WWDC 2016 scoort Apple Pay uitzonderlijk hoog, ook al is de kans klein dat Apple in één keer een reeks nieuwe landen aankondigt. Tot nu toe is de uitrol steeds per land gegaan. Na de VS volgden Australië, Canada, China, Singapore en het Verenigd Koninkrijk. Apple beloofde dat ze vanaf nu zullen focussen op Azië en Europa, met als doel om uiteindelijk alle belangrijke markten waarin ze actief zijn, te bedienen met Apple Pay. Maar het kan nog wel een paar jaar duren voordat het is gelukt. Officiële cijfers over het gebruik van Apple Pay heeft het bedrijf nog niet naar buiten gebracht.

Bekijk ook
Apple Pay: het complete overzicht van Apple’s betaaldienst

Apple Pay: het complete overzicht van Apple’s betaaldienst

Apple Pay is de mobiele betaaldienst van Apple. Bij welke banken werkt Apple Pay, in welke landen werkt het en hoe doe je een betaling? Lees hier alles over Apple Pay in Nederland, de beveiliging en alle aangesloten banken en winkels.

Informatie

Laatst bijgewerkt
2 juni 2016 om 9:25
Onderwerp
Categorie
Diensten

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay

Reacties: 16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.