Apple Pay in Nederland: zo werkt het al

Apple Pay blijkt in Nederland te werken, bijvoorbeeld bij Starbucks Amsterdam. Maar nog niet elke creditcard werkt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

apple pay betalingApple Pay werkt officieel alleen in de Verenigde Staten, maar ook internationale gebruikers zijn er al in geslaagd om af te rekenen bij de kassa. Zo was er een inwoner van Amsterdam die bij de lokale Starbucks op Amsterdam Centraal afrekende met Apple Pay.


Technisch gezien hoeft er in Nederland eigenlijk weinig te gebeuren. Steeds meer kassa’s worden in Nederland uitgerust met contactloos betalen, dat met NFC werkt. Als de kassaterminal de standaard ondersteunt, werkt Apple Pay ook. Het maakt voor de aanbieder van betaaldiensten niet uit of je een iPhone of een betaalpas met NFC tegen de kassaterminal houdt. Maar er is wel één belangrijke eis: je moet een Amerikaanse creditcard hebben.

Lees ook: Dossier Apple Pay

Apple Pay activeren

Om Apple Pay te gebruiken heb je een iPhone 6 of iPhone 6 Plus nodig en een Amerikaanse creditcard. Sommige Amerikaanse prepaid-creditcards blijken ook te werken. Op de iPhone stel je het volgende in:

  1. Ga naar de instellingen van de iPhone 6 (Plus).
  2. Kies Algemeen > Taal en regio.
  3. Bij Regionotaties zet je je regio op Verenigde Staten.
  4. apple-pay-1 apple-pay-2

  5. Ga naar Passbook.
  6. Tik op het plusteken rechtsboven.
  7. Geef aan dat je een nieuwe creditcard wilt toevoegen.
  8. Scan de creditcard met de camera of vul de gegevens handmatig in.

apple-pay-3 apple-pay-4

Wij gebruikten een wegwerp Vanilla-creditcard van VISA met een prepaid tegoed, maar de kaartaanbieder bleek zich nog niet bij Apple Pay te hebben aangesloten. Het leverde een foutmelding op. Met prepaid-kaarten van bijvoorbeeld American Express en Chase zou het wel moeten werken. Op een supportpagina van Apple is te zien welke creditcards en debitcards al werken.

apple pay deelnemers

Zo werkt Apple Pay

In onderstaand YouTube-filmpje is te zien hoe je met een geschikte creditcard ook buiten de Verenigde Staten kunt betalen, bijvoorbeeld bij een Canadese frisdrankenautomaat:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Apple Pay maakt gebruik van bestaande technologie (NFC) dat al in veel draadloze betaalterminals aanwezig is. Gebruikers in Australië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben al gemeld dat betalingen met een iPhone 6 zijn gelukt. De wereldwijde uitrol van Apple Pay zou dus niet zo moeilijk moeten zijn. Het enige wat Apple nog moet doen is overeenkomsten sluiten met banken en uitgevers van creditcards.

MasterCard heeft inmiddels reclamespots uitgebracht, waarin het betalen met Apple Pay centraal staat. Daarin zie je ook hoe eenvoudig het is:

https://www.youtube.com/watch?v=Pvzdvf7rzQ8#t=12

De man die op het Centraal Station in Amsterdam een betaling bij Starbucks uitvoerde, is John Sotomayor. Op het forum van Apple Insider vertelde hij dat hij bij de Starbucks in Amsterdam kon betalen met Apple Pay op zijn iPhone 6. Dat kwam omdat hij beschikt over een Amerikaanse Citibank MasterCard, die hij had gekoppeld met Apple Pay.

Een officiële releasedatum voor Apple Pay in Nederland is nog niet bekend.

Amerikaanse creditcard in Nederland kopen

Kan je echt niet wachten en wil je Apple Pay in Nederland gebruiken, maar ben je geen Amerikaan? Dan wordt het lastig. Even tijdens een vakantie bij Citibank binnenlopen en een creditcard regelen is er niet bij. Nederlandse banken kunnen soms best via hun internationale dochterbedrijven een Amerikaanse creditcard voor je verzorgen, maar daar komt behoorlijk wat bij kijken. Tegen de tijd dat je de hele (belasting)papierwinkel hebt geregeld en als buitenlander een Amerikaanse rekening hebt geopend, is Apple Pay al in Nederland ingevoerd.

We vroegen bij US Unlocked na in hoeverre de creditcards die je daar kunt kopen ook geschikt zijn voor Apple Pay. US Unlocked is een aanbieder waarbij je gemakkelijk vanuit Nederland een Amerikaanse prepaid creditcard kunt aanschaffen, zonder naar de VS te hoeven reizen. Barbara Barnes is werkzaam voor US Unlocked, stuurde ons het volgende bericht:

Het is momenteel nog niet mogelijk helaas, maar we werken er hard aan, samen met onze issuing bank om het wel mogelijk te maken.

Nieuw: loyaltyprogramma voor Apple Pay

Apple zou bezig zijn met een loyaltyprogramma voor Apple Pay, meldt Bank Innovation. Het programma zou eigenlijk pas in het najaar van 2015 worden gelanceerd in combinatie met Apple Pay 2.0. Maar bronnen zeggen nu dat Apple de lancering heeft vervroegd. Het zou samenwerken met Apple’s iBeacon-technologie. Ben je in een kledingwinkel, dan krijg je bijvoorbeeld te zien: als je deze broek koopt, krijg je een shirtje er gratis bij. Ook zouden adverteerders gerichte advertenties kunnen sturen naar Apple Pay-gebruikers als ze op een bepaalde locatie zijn. Ben je bijvoorbeeld in een pretpark, dan krijg je een berichtje om Pepsi te gaan drinken. Voor die reclames wil Apple gebruik maken van iAds, de advertentiedienst van Apple.

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay

Reacties: 38 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.