Deze verbeteringen voor Apple Pay en de Wallet-app willen we graag zien
Vijf verbeteringen voor Apple Pay en de Wallet-app: ons wensenlijstje
Apple Pay gebruiken is een fluitje van een cent, want je hoeft alleen maar je jezelf te identificeren en je iPhone of Apple Watch bij de terminal te houden. Je hebt geen pincode nodig en het werkt nagenoeg overal waar contactloos betalen beschikbaar is. En de Wallet-app is de plek waar je al je klantenkaarten, tickets, kortingscoupons en andere zaken in kwijt kunt. Inmiddels is de Wallet-app ook al de thuishaven van digitale auto- en huissleutels. De Wallet-app kan dus steeds meer en volgens recente geruchten gaat Apple de Wallet-app in iOS 17 verder verbeteren. Op welke moet Apple als het aan ons ligt de Apple Pay en de Wallet-app verbeteren? Dat lees je hier.
- Vernieuwde indeling Wallet-app
- Passen eigen naam geven
- Makkelijker wisselen op iPhone
- Tweede favoriete pas kiezen
- Rijbewijs en meer
Dit artikel verscheen voor het eerst in december 2019, maar is geactualiseerd en aangevuld naar aanleiding van geruchten over een vernieuwde Wallet-app in iOS 17. De eerdere reacties zijn opgeschoond.
#1 Vernieuwde indeling in Wallet-app voor meer overzicht
De Wallet-app was voorheen vooral een plek waar je klantenkaarten, kortingscoupons, toegangstickets en andere soorten kaarten in kwijt kon. Inmiddels is het een thuishaven voor alles wat je normaal gesproken in je portemonnee hebt, plus nog veel meer: betaalkaarten, id-bewijzen, digitale sleutels, noem maar op. Ook biedt Apple steeds meer eigen financiële diensten aan, zoals de Apple Card. Hoewel (helaas) niet alles in Nederland beschikbaar is, kan de Wallet-app ook met flink wat klantenkaarten, tickets en betaalkaarten al snel wat onoverzichtelijk worden.
Het is daarmee het digitale equivalent van de volgepropte portemonnee, waar je ook nooit iets in terug kunt vinden. Daarom denken we dat de Wallet-app wel toe is aan een vernieuwde indeling. Momenteel worden creditcards, pinpassen, auto- en huissleutels nog bij elkaar gezet in het bovenste gedeelte van de Wallet-app, met kortingscoupons, klantenkaarten van winkels, toegangstickets en meer in de onderste helft.
De huidige indeling van de Wallet-app kan nogal onoverzichtelijk zijn.
Maar dat is wat ons betreft niet voldoende om de Wallet-app overzichtelijk te houden. Het is soms lastig om de juiste klantenkaart te vinden, zeker als je alles in Wallet hebt staan (bijvoorbeeld via Pass4Wallet). We zouden bijvoorbeeld graag tussenkopjes, filteropties of een zoekfunctie zien, waarmee je sneller kan zoeken op kortingscoupons of op de naam van een winkel. De Wallet-app is nu vooral een enorme berg van allerlei soorten pasjes en kaarten, terwijl dat toch eenvoudig op te lossen is.
#2 Betaalpassen eigen naam geven
Eén van de grootste nadelen van Apple Pay en de Wallet-app, is dat het lastig is om meerdere passen van dezelfde bank te herkennen. Het enige verschil is het viercijferige nummer aan de voorkant, maar met de manier hoe de Wallet-app ingedeeld is, zie je dit nummer alleen als je een kaart aantikt en selecteert. We zouden dan ook liever zien dat Apple je de mogelijkheid geeft om elke kaart een eigen naam te geven, bijvoorbeeld in de rechter bovenhoek van de pas. Op die manier kan je de pas van de gezamenlijke rekening makkelijker onderscheiden van je persoonlijke rekening. Er is wel een aantal banken dat zelf een oplossing bedacht heeft. Zo zie je bij Rabobank-passen van en/of-rekeningen het woordje “Gezamenlijke rekening” in de rechter bovenhoek staan en kun je bij bunq individuele passen een iets aangepast design geven met een gekleurd randje. Maar we zouden liever zien dat Apple zelf met een optie komt om pasjes van elkaar te onderscheiden.
#3 Makkelijker passen wisselen op iPhone
Zodra je Apple Pay op je iPhone tevoorschijn haalt, verschijnt je standaardkaart in beeld. Heb je meer passen, dat gaat het wisselen nu nog wat omslachtig. Je moet dan eerst op je huidige pas tikken, waarna alle andere pasjes in beeld komen. Vervolgens kies je uit een stapel het pasje dat je nodig hebt. We zouden het makkelijker vinden als je bijvoorbeeld naar links en rechts kan vegen om tussen pasjes te wisselen, eventueel als extra optie naast de huidige methode.
#4 Secundaire pas kiezen
Een andere functie die we graag zouden zien, is de optie om een secundaire pas te kiezen. Je kan nu alleen een standaardkaart kiezen, die automatisch in beeld komt zodra je twee keer op de zijknop drukt of twee keer op de thuisknop bij een vergrendelde iPhone. Een andere knoppenactie voor je secundaire kaart zou het nog makkelijker maken om meteen de juiste pinpas of creditcard in beeld te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan één keer op de zijknop of thuisknop drukken en daarna ingedrukt houden.
#5 Nederlandse rijbewijzen en meer
Het is sinds iOS 15 in sommige staten in de VS al mogelijk om rijbewzijen en andere identificatiebewijzen aan de Wallet-app toe te voegen. Apple werkt hiervoor samen met de verschillende staten, maar is momenteel dus nog erg gefocust op de VS. We hopen dat Apple snel voorbij de eigen landsgrenzen kijkt, al is natuurlijk ook wel medewerking nodig van Europese overheden en instanties. Maar gelukkig is er wel al goed nieuws: de EU werkt aan het digitale EU-rijbewijs, die dus in de gehele EU geldig is. Deze staat dan gewoon op je telefoon, al is het nog maar de vraag of dat ook via de Wallet-app gaat werken. We hopen daarom dat Apple en de EU hiervoor om tafel gaat zitten, al vermoeden we dat dit allemaal weer via een aparte app gaat. Maar we mogen blijven hopen, ook voor andere identiteitsmiddelen, zoals ID-kaarten en paspoorten. Dat geldt ook voor universiteiten. In Amerika is het al mogelijk om je universiteitskaart in Wallet te zetten en daarmee deuren op de campus te openen. In Nederland zijn we nog lang niet zover, maar wie weet wat de toekomst brengt.
Inmiddels kunnen we in Nederland wel al op heel veel plekken in het openbaar vervoer reizen via Apple Pay dankzij ondersteuning van betaalpassen via OVpay. Een nadeel hiervan is dat het alleen werkt tegen het volle tarief en niet met bijvoorbeeld een abonnement. We hopen dat dat er wel snel aan komt, ook al is dat meer aan de vervoersbedrijven dan aan Apple.
Heb jij nog suggesties wat Apple verder kan verbeteren? Laat het ons weten in de reacties. Wil je meer lezen over de Wallet-app en wat er allemaal mogelijk is? In ons uitlegartikel lees je er alles over.
- 2023 - 24 april: Dit artikel verscheen voor het eerst in december 2019 en is bijgewerkt en geactualiseerd vanwege het gerucht over de vernieuwde Wallet-app in iOS 17. Onze wensen zijn hiervoor bijgewerkt en de reacties zijn opgeschoond.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Kijk nu de documentaire 'Theft, Death, and Steve Jobs' op YouTube (16-12)
- Deze Chinese autofabrikant maakt meer dan 30 procent van alle iPads - en rukt steeds verder op (02-12)
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
- 'Wachtwoorden van Vision Pro-gebruikers waren te achterhalen' (12-09)
Apple Pay
Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en Belgiƫ. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!
- Alles over Apple Pay
- Apple Pay FAQ: antwoorden op veelgestelde vragen
- Apple Pay vergelijken
- Apple Pay instellen: zo doe je dat
- Apple Pay gebruiken: zo betaal je ermee
- Apple Pay op Apple Watch
- Problemen met Apple Pay
- Apple Pay in het ov
- Express-ov met Apple Pay
- Apple Pay en privacy
- Apple Pay-transacties bekijken
- Meerdere Apple Pay kaarten van dezelfde bank herkennen
- Apple Pay blokkeren
- Welke winkels accepteren Apple Pay?
- De beste Apple Pay tips
Reacties: 7 reacties