Dé killerapplicatie voor de iPhone is de App Store. Met 85.000 applicaties en 2 miljard downloads is wel duidelijk dat bij de iPhone alles draait om applicaties. Je zou kunnen zeggen dat Apple alle hardware en software ontwikkelt met maar één gebruiker in gedachten: Steve Jobs zelf. Hij bepaalt of het design en de gebruiksvriendelijkheid van een nieuw product goed is.
Dat is tot nu toe altijd een succesrecept geweest, maar bij de iPhone begint het toch te wringen: mensen verzuipen in de honderden iPhone-apps die ze willen installeren en makkelijke op het Springboard willen terugvinden. Apple-pionier Bruce Tognazzini heeft daarom wat ideeën voor Springboard 2.0 ontwikkeld.
Tognazzini werd in 1978 ingehuurd door Steve Jobs en Jef Raskin. Hij werkte 14 jaar bij Apple en richtte onder andere de Apple Human Interface Group op. Nu hij alweer een tijdje weg is bij Apple geeft hij graag zijn mening wanneer iets beter kan. Het Springboard van de iPhone en iPod touch is zoiets. Je kunt maar 180 applicaties zien, terwijl de App Store juist uitnodigt tot kopen. Je koopt een spelletje van €0,79 en bent uren zoet. Geen wonder dat mensen steeds terug komen om nieuwe apps aan te schaffen. Het probleem is alleen dat je eenmaal aangeschafte spelletjes na verloop van tijd niet langer speelt, omdat ze ondersneeuwen in de berg icoontjes op je Springboard.
Het nieuwe Springboard 2.0 dat Tognazzini voorstelt heeft vijf eigenschappen:
- Elke pagina krijgt een label. Zo kun je je pagina met puzzelspelletjes of foto-applicaties makkelijker terugvinden. Dit label is wijzigbaar, eventueel ook in iTunes op de desktop.
- Verticaal scrollen. Je kunt op dit moment alleen horizontaal scrollen tussen pagina’s. Maar wat als je heel veel reisapplicaties hebt, waardoor ze nét niet op één pagina passen? Door verticaal te scrollen kun je de pagina zo lang maken als je zelf wilt. De veelgebruikte zet je in beeld, de overige zijn pas zichtbaar wanneer je naar beneden bladert.
- Scrollen per rij. Bij verticaal scrollen blader je niet steeds een volledige pagina naar beneden, maar blader je per rij. Je zou de pagina ook een zwiep met je vinger kunnen geven (zoals bij het adresboek), zodat je snel naar de onderkant van de pagina bladert.
- Zelf je iconen positioneren. De iPhone vereist nu dat alle iconen op een pagina achter elkaar in een rij staan. In plaats van de flexibele Mac-desktop heeft Apple gekozen voor een Windows 95-desktop, waarbij de iconen op een vaste plaats ‘vastklikken’ vanaf linksboven. Eigenlijk zou je zelf moeten bepalen waar je de iconen neerzet en waar de lege gaten vallen. Op die manier kun je applicaties clusteren.
- Containers: mappen of een andere oplossing om meerdere items in op te slaan. Een item kan een document zijn of een applicatie.
Tognazzini heeft er bij zijn ideeën rekening mee gehouden dat de nieuwe en ongeïnteresseerde iPhone-gebruiker dezelfde Springboard-ervaring houdt als vandaag de dag, terwijl de power user meer controle krijgt over de applicaties op het Springboard. Omdat er toch steeds maar één applicatie tegelijk draait zou het geen effect moeten hebben als je tienmaal of zelfs twintig maal zoveel applicaties installeert als nu het geval is, meent Tognazzini. Het gevolg is dat gebruikers meer apps kopen en dat Apple en de ontwikkelaars meer geld verdienen. Het probleem is niet opgelost met alleen een nieuw Springboard. Bij het terugvinden van foto’s en muzieknummers in een collectie van duizenden stuks op de iPhone heb je hetzelfde probleem.
Meer info: AskTog
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 83 reacties