Apple’s Proactive-project brengt verbeteringen voor Siri, Spotlight, Passbook en Kaarten

Apple werkt aan een Google Now-concurrent met codenaam Proactive. Deze zal de Spotlight-functie op de iPhone vervangen en Siri nog persoonlijker maken.

spotlightApple is in stilte druk bezig met een nieuw project rondom iOS. Het heeft codenaam ‘Proactive’ en heeft als doel om Siri, Contacten, Agenda, Passbook en apps van derden te combineren tot een nieuwe dienst. Die moet gaan lijken op Google Now. Proactive geeft automatisch de informatie die je zoekt, op basis van je gebruiksgewoontes en data. Je bepaalt zelf welke privégegevens je wilt delen.

Proactive werkt nauw samen met apps

Proactive borduurt voor op Spotlight, de zoekfunctie die standaard al op de iPhone aanwezig is. Apple zou er al langere tijd mee bezig zijn, met hulp van een aantal kleine app-ontwikkelaars. Proactive gaat nauw samenwerken met bestaande iOS-apps en met apps van derden. Voor Siri komt er een API (applicatieprogrammeerinterface) met de naam Breadcrumbs, die externe ontwikkelaars kunnen gebruiken zodat ze beter gebruik kunnen maken van de spraakassistent. In de Apple Kaarten-app komen persoonlijke nuttige plaatsen, waarbij ook gebruik wordt gemaakt van augmented reality.

Spotlight wordt dus uiteindelijk een concurrent voor Google Now. Sinds 2013 wordt eraan gewerkt, na de overname van de app Cue. We schreven destijds al dat Cue een goede aanvulling was op het Berichtencentrum of Siri. Eén van de eerste tastbare resultaten van Proactive is het tonen van Wikipedia-artikelen in Spotlight, waardoor mensen meteen naar informatie kunnen springen, buiten Google om. De volgende stap zullen we in iOS 9 merken: Proactive zal zorgen dat assistent Siri nóg persoonlijker wordt. Het vervangt bovendien het Spotlight-menu op het homescreen van iOS.

Proactive zal te vinden zijn aan de linkerkant van het eerste homescreen, de plek waar voorheen Spotlight te vinden was, dus vóór iOS 7. De huidige plek waar Spotlight verstopt is (bovenaan het homescreen) is zo onopvallend, dat mensen het relatief weinig gebruiken. Als Apple de zoekfunctie links van het eerste homescreen plaatst, zullen mensen er weer meer gebruik van maken, zo is de verwachting.

Vlucht geboekt? De instapkaart verschijnt automatisch

Passbook Apple WatchMet de Proactive-zoekfunctie kun je nog steeds zoeken naar apps, namen uit het adresboek en andere informatie op de iPhone. Maar er zullen ook nieuwsartikelen te zien zijn. Daaronder zie je drie soorten informatie: Apps, Contacten en Kaarten. Heb je een vlucht geboekt, dan zie je meteen je vluchttijd en heb je snel toegang tot de instapkaart, die zich in Passbook bevindt. Deze instapkaart verschijnt vanzelf in beeld als het bijna tijd is om de vlucht te nemen. Je hoeft dus zelf niet meer te zoeken. Je krijgt ook herinneringen aan afspraken en waarschuwingen als je te laat op een afspraak dreigt te koen omdat er file staat.

Proactive leert je gedrag kennen

Nog een ander voorbeeld: elke ochtend als je wakker wordt is de iCulture-app de eerste die je bekijkt (uiteraard!). Proactive zorgt dan, dat er een knop klaarstaat, waarmee je de app meteen kunt starten. Bel je elke maandag dezelfde persoon, dan verschijnt er een herinnering als het weer tijd is om te bellen. Rond etenstijd krijg je suggesties voor restaurants, afhankelijk van je locatie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van technologie van Spotsetter, ook een overname.

Meer over de locatiefuncties en de vernieuwingen in Apple’s Kaarten-app lees je in een apart artikel: ‘Apple Kaarten-app krijgt augmented reality en dichtbij-functie

Breadcrumbs: beperkte toegang tot Siri

Al die persoonlijke functies schreeuwen natuurlijk om goede privacy-garanties, zeker als Apple bepaalde functies ook beschikbaar wil stellen aan externe ontwikkelaars. Zo is Apple van plan om ontwikkelaars toegang te geven tot Siri en tot de interne zoekresultaten van iOS. Voor Siri heeft Apple een aparte API ontwikkeld, met de naam Breadcrumbs. Dit moet voorkomen dat Siri heel persoonlijke informatie uit apps gaat verklappen. Met Breadcrumbs kunnen Siri en Proactive bepaalde delen van apps indexeren, die recent zijn gebruikt. Dit lijkt wel op het indexeren van app waar Google mee bezig is (we schreven daar eerder vandaag over). Eerder kon je ook al op iCulture lezen dat Apple van plan is App Links te ondersteunen in iOS 9, zodat je kunt deeplinken naar bepaalde informatie binnen een app. Uiteindelijk zou er een volledige Siri API voor ontwikkelaars moeten komen.

Voorzichtige invoering

Natuurlijk zouden we het liefst zien dat Apple al deze functies in één keer gaat invoeren, maar die kans lijkt niet zo groot. Apple lijkt van plan te zijn om rustig een aantal verbeteringen aan te kondigen en die gaandeweg te verbeteren. Het Software Engineering-team binnen Apple is er in ieder geval wel mee bezig, terwijl het marketingteam van Apple bepaalt hoe ze gepresenteerd zullen worden. Apple zou kunnen kiezen voor een nieuwe naam, bijvoorbeeld Proactive. Maar ze zouden de verbeteringen ook gewoon kunnen doorvoeren in bestaande functies zoals Spotligh, Siri en Kaarten, zonder dat er een nieuwe naam op wordt geplakt.

Siri

Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

Siri

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.