2016 was voor Apple een jaar vol mopperende gebruikers, tegenvallende kwartaalcijfers en en een grote schoonmaak. Er zijn namelijk heel wat producten gesneuveld in het afgelopen jaar. Apple is gestopt met de ontwikkeling, heeft de spullen uit de schappen gehaald of heeft domweg geen zin meer om er tijd in te steken. Wij hebben 10 producten en diensten op een rijtje gezet waar we in 2016 afscheid van moesten nemen.
Steve Jobs stopte ook met allerlei producten, maar…
Apple is een ander bedrijf geworden, dat was al wel duidelijk. Het Apple onder leiding van Tim Cook legt andere accenten en daar horen ook andere producten bij. Steve Jobs stond bekend als iemand die rücksichtslos de stekker uit bepaalde producten durfde te trekken. Dit zijn er een paar:
- De Pippin spelcomputer
- De Newton handheld computer
- De Twentieth Anniversary Mac
- Apple-printers
- Mac-klonen, gebouwd door Motorola, DayStar en andere fabrikanten
- De G4 Cube, een kubusvormige computer die het vooral van z’n bijzondere uiterlijk moest hebben
Achteraf kun je zeggen dat de beslissingen verstandig waren. Printers en spelcomputers had Apple niet nodig, de Cube was onpraktisch in gebruik en de Twentieth Anniversary Mac was ronduit lelijk. Daardoor kon Apple zich focussen op een paar producten waar ze goed in waren, zoals de iPod en de Mac.
Tim Cook’s schoonmaak is anders
Bij de producten die Tim Cook in 2016 uit de schappen heeft geruimd, ligt de nadruk heel anders. Het gaat daarbij niet altijd om onzinnige apparaten en accessoires die niets toevoegen aan het assortiment, maar om producten die legendarisch zijn geworden onder traditionele Apple-gebruikers zoals designers en andere creatieven.
Tegelijk komen er komen accessoires bij die Apple veel meer gericht zijn op een mobiele lifestyle en die Apple niet zelf zou hoeven te produceren, zoals batterijhoezen, toetsenbordhoezen, horlogebandjes, Pencils en AirPods. Niet iedereen is daar blij mee – en dat snappen we. Daarom kijken we nog een keer terug naar de producten waar we in 2017 niets maar van zullen horen.
#1 Apple TV 3
De Apple TV 3 mocht nog even in de schappen blijven liggen toen de vierde generatie uitkwam, als goedkoop alternatief om AirPlay te kunnen gebruiken. Natuurlijk heeft de huidige Apple TV meer functies, met z’n apps en Siri. Maar de Apple TV 3 was half zo goedkoop als z’n opvolger en bijvoorbeeld populair op scholen.
In 2012 werd de derde generatie Apple TV aangekondigd en afgelopen oktober moesten we helaas melden dat het voorbij is. Waarschijnlijk verkocht Apple er te weinig van en bovendien zijn er goedkopere alternatieven zoals de concurrerende Google Chromecast.
#2 AirPort-routers
De AirPort Time Capsule, AirPort Extreme en AirPort Express hebben 2016 helaas niet overleefd. Ze zijn nog wel verkrijgbaar in de Apple Store, maar er vinden geen verdere ontwikkelingen plaats. Eigenlijk is dat jammer, want uit een onderzoek bleek onlangs nog dat gebruikers er behoorlijk tevreden over zijn. Heel wat mensen stopten een AirPort in hun vakantiekoffer, om te zorgen dat ze ook in hun hotelkamer goed internet hadden.
Apple heeft al jarenlang geen nieuwe versies meer uitgebracht en je bent daarom beter uit met apparaten van een ander merk. Gelukkig is Apple ze nog niet helemaal vergeten en brengen ze nog wel updates uit.
#3 iOS Game Center-app
We kunnen ons eigenlijk niet goed herinneren dat Game Center ooit echt succesvol is geweest. Veel mensen zagen het als een standaardfunctie waar je niet echt warm voor liep. Wel herinneren we ons dat we in 2010 een hoop ‘vrienden’ toevoegden omdat het wel grappig leek om tegen ze te spelen. Maar de vele pop-ups met verzoeken om een spelletje te spelen gingen al snel vervelen. Rond 2010 waren er veel meer gamesnetwerken voor iOS, waaronder OpenFeint dat in 2012 stopte. Game Center bestaat nog steeds, alleen is de app definitief verdwenen uit iOS 10. Je kunt nog steeds de Game Center-functies vinden in de games die ermee samenwerken en in de Instellingen-app kun je Game Center ook nog terugvinden.
Maar een vaste plek om te kijken hoe je ten opzichte van vrienden presteert, is het niet meer. Apple is niet zo goed in sociale netwerken (herinner je je Ping nog en recenter Connect?).
#4 MagSafe
Een van de meest gewaardeerde functies van de MacBooks was de magnetische oplader MagSafe. Het heeft al heel wat mensen een hartverzakking bespaard, omdat de oplader vanzelf losschiet als iemand over de oplaadkabel struikelt. In 2016 is het definitief afgelopen met de MagSafe. Je vindt het alleen nog op eerdere modellen maar op de 12-inch MacBook en de nieuwe MacBook Pro’s is Apple overgestapt op een Thunderbolt/USB-C aansluiting. Struikelt er nu iemand over je kabel, dan vliegt je dure MacBook helaas van tafel.
Er zijn gelukkig oplossingen, zoals de BreakSafe Breakaway van Griffin (prijs rond de €50) die net als de MagSafe gewoon losschiet als iemand achter de kabel blijft haken. Maar het betekent voor jou wel weer extra kosten én een extra accessoire dat je moet meeslepen.
#5 11-inch MacBook Air
Eigenlijk is het wel een beetje afgelopen met de MacBook Air-naamgeving, al blijft het 13-inch model nog wel in het assortiment. Van het 11-inch model moesten we dit jaar afscheid nemen: er komt geen nieuwe meer en dat is eigenlijk wel te begrijpen: de 11-inch MacBook Air is namelijk groter en zwaarder dan het nieuwere 12-inch model.
Daar hangt uiteraard ook een iets hoger prijskaartje aan, maar dat is niet Apple’s probleem. Apple verkoopt de 11-inch MacBook Air nog wel aan scholen en bij retailers kun je ze waarschijnlijk ook nog wel vinden. Voor het eenvoudige kantoorwerk en het typen van je volgende thriller of andere bestseller is de MacBook Air nog steeds prima geschikt.
#6 De naam OS X
Apple voerde in 2016 een aantal wijzigingen door qua naamgeving. Eén ervan is dat de naam OS X definitief uit de boeken verdwijnt. Het besturingssysteem voor de Mac heet nu macOS, zodat het beter aansluit op de andere namen: iOS, tvOS en watchOS. El Capitan is daarmee de laatste versie van OS X. Wel gaat Apple door met de gewoonte om bergen, bergketens en andere geografische namen te gebruiken, zo blijkt uit de naam macOS Sierra.
#7 Thunderbolt- en Cinema-schermen
Een van de grootste klachten van afgelopen jaar is dat Apple de professionele gebruikers in de kou laat staan. Er komen allemaal hippe witte producten zoals de Pencil en AirPods, maar de oorsprong van Apple’s succes ligt toch echt bij de grafische designers, videobewerkers, componisten en andere creatieven die een groot scherm nodig hebben. Helaas krijgt het Thunderbolt Display uit 2010/2011 geen update meer.
Met het LED Cinema Display stopte Apple eigenlijk al in 2013, al kon je ze nog wel in de winkel vinden. In plaats daarvan is Apple gaan samenwerken met LG en kondigde afgelopen oktober aan dat ze officieel gaan stoppen met het zelf produceren van beeldschermen.
#8 iPad Air 1
Eigenlijk dreigt de naam ‘iPad Air’ helemaal te verdwijnen net als de eerder hierboven genoemde naam ‘MacBook Air’. Dat Apple’s producten licht van gewicht zijn en met elke generatie wéér iets lichter worden, weet iedereen nu wel. De kans is dan ook klein dat er ooit nog een iPad Air 3 op de markt komt. In plaats daarvan heeft Apple gekozen voor de ‘iPad Pro’. Logisch, want in de consumentenmarkt zit geen groei meer en dat heeft Apple zelf veroorzaakt door de producten zo duurzaam te maken.
Consumenten zitten nog naar volle tevredenheid met een iPad 3 of iPad Air 1 op de bank. Doet het nog prima voor de simpele dingen die je ermee wilt doen, dus waarom upgraden? Apple haalde dit jaar de iPad Air 1 uit de schappen, om plaats te maken voor de 9,7-inch iPad Pro. De iPad Air 2 is nog wel verkrijgbaar.
https://www.iculture.nl/ipad-kopen/
#9 iPhone 5s
De iPhone SE was een van de grotere successen van 2016. Het compacte toestel is technisch gezien helemaal bij de tijd, kost niet zoveel en is ideaal voor mensen die van een ouder toestel willen upgraden maar geen zin hebben in een groot scherm.
Het betekende overigens wel dat de iPhone 5s het veld moest ruimen. Op zich niet erg, want de iPhone SE houdt het mooie design van de 5s in ere. Toch was het een belangrijk toestel, waarbij we zelfs speciaal naar de VS vlogen om de reviewtoestellen voor iCulture te halen. Het was het eerste toestel met Touch ID en werd geleverd met iOS 7, waarbij Apple een flink redesign had doorgevoerd.
https://www.iculture.nl/reviews/iphone-5s/
#10 Apple Store en glazen trap
Huh, de Apple Store is toch niet verdwenen? Toch wel: de naam ‘Store’ wordt niet meer gebruikt sinds afgelopen mei. Je praat nu kortweg over Apple Haarlem en Apple Den Haag. Oh ja, er schijnt ook een Apple Utrecht te komen maar de geruchten daarover zijn zo slecht onderbouwd dat wij liever geen extra olie op het promotionele vuur van de projectontwikkelaar gooien. Als je met Apple in onderhandeling bent, praat je daar niet over. En als je dat wel doet, is de kans groot dat de deal niet doorgaat.
Een van de leukste winkels die je zou kunnen bezoeken is Apple Infinite Loop, de winkel op de campus waar je ook Apple-shirts, -mokken en andere prullaria met appeltje vindt.
Dit jaar waren er meerdere memorable openingen, zoals die in een voormalige markthal in Parijs (Apple Saint Germain) en de volledig verbouwde Apple Regent Street in Londen. In de laatstgenoemde moesten we ook afscheid nemen van de glazen trap.
Bonus: Mac Pro en Mac mini?
Het is nog niet definitief, maar alles wijst erop dat de Mac Pro (met hoofdletter) en Mac mini (met kleine letter) geen update meer krijgen. Ze zijn niet belangrijk genoeg voor Apple. Cynische gebruikers denken zelfs dat de iMac z’n langste tijd heeft gehad omdat de laatste update alweer meer dan een jaar terug is. Dat zegt overigens niets, want de Apple TV 3 deed het ook jarenlang zonder update en kwam daarna extra sterk terug in de vorm van de Apple TV 4.
Voor de Mac Pro ziet het er wel somber uit. Sinds de introductie, drie jaar geleden, is er qua technologie geen update meer geweest. Dat is funest als je met veeleisende gebruikers te maken hebt, die best bereid zijn om een paar duizend euro te betalen voor de beste en snelste desktopcomputer die er op de markt is. Het enige wat Apple heeft gedaan is het verhogen van de prijs. Wat de Mac mini betreft: die is handig voor aan je Thunderbolt-scherm, maar ook daarmee is Apple gestopt. De markt is te klein om er nog energie in te steken; de laatste update verscheen meer dan twee jaar geleden. Eigenlijk is het goed dat Apple de aandacht wat meer focust en niet álles probeert te doen, maar er zijn dingen voor in de plaats gekomen die de die-hard Apple-gebruiker helemaal niet zo nodig vindt. Zoals al die exclusieve deals met artiesten en eigen producties zoals een documentaire over de Roland-drumcomputer.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Op welke Apple-events kun je in 2025 rekenen? Dit zijn onze verwachtingen (14-01)
- iCulture peilt: naar welke nieuwe Apple-producten van 2025 ben jij het meest benieuwd? (10-01)
- Apple betaalt in rechtszaak, maar benadrukt: bij Siri draait alles om privacy (09-01)
- Vanaf 3 februari kun je weer meedoen aan Apple's Swift Student Challenge (08-01)
- Apple's verlengde retourtermijn voor de feestdagen is bijna voorbij (07-01)
Apple
Apple is het bedrijf achter de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en de andere mooie producten die we op iCulture bespreken, maar ook de vele diensten zoals de App Store, Apple Music, Apple Pay, iCloud en meer. Lees meer over Apple's CEO Tim Cook en de andere Apple-topmensen, hoe je contact opneemt met Apple Support en de Apple Stores in Nederland en België.
- Alles wat je wil weten over Apple
- Apple Park, het hoofdkantoor van Apple
- Apple's managementteam
- Alles over Apple CEO Tim Cook
- Alles over de iPhone
- Alles over de iPad
- Alles over de Apple Watch
- Alles over de MacBook
- Contact opnemen met Apple Support
- Apple Stores in Nederland: Amsterdam, Haarlem, Den Haag
- Apple Stores in België: Brussel en verder
- Alles over Apple's diensten
Reacties: 13 reacties