‘Apple-producten veel vaker uitgesteld onder leiding van Tim Cook dan Steve Jobs’

We moeten steeds langer wachten tot nieuwe Apple-producten in de schappen liggen. Uit een analyse blijkt dat onder leiding van Tim Cook producten vaker uitgesteld worden en het langer duurt voor ze in de winkels liggen.
Benjamin Kuijten -

Tim Cook met strakke blik
Uit een analyse van de Wall Street Journal blijkt dat Apple de afgelopen zes jaar meer producten uitgesteld heeft dan in de jaren daarvoor. Onder leiding van Tim Cook is de tijd tussen aankondiging en beschikbaarheid bijna verdubbeld.

‘Apple’s uitstel van producten verdubbeld’

De afgelopen tijd moest Apple noodgedwongen enkele producten en diensten uitstellen. De AirPods zouden eigenlijk in oktober 2016 verschijnen, maar kwamen pas in december van dat jaar op de markt. Ook de HomePod heeft vertraging opgelopen, van een oorspronkelijke release van eind vorig jaar tot begin van dit jaar. Op het gebied van software is dat niet anders, want enkele beloofde iOS 11-functies als iMessage in iCloud en AirPlay 2 zijn nog steeds niet beschikbaar.

De Wall Street Journal heeft de periodes van Tim Cook en Steve Jobs met elkaar vergeleken. Sinds Tim Cook CEO is, zijn er meer dan zeventig producten en diensten uitgebracht. Vijf daarvan hebben een vertraging tussen aankondiging en beschikbaarheid van drie of meer maanden, terwijl bij negen producten dit tussen de één en drie maanden was. In diezelfde tijd zijn er onder Steve Jobs ongeveer even veel producten uitgebracht, maar slechts één daarvan werd meer dan drie maanden uitgesteld.

Grafiek van uitstel van Apple-producten.

Dit heeft ervoor gezorgd dat de tijd tussen aankondiging en verkrijgbaarheid omhoog gegaan is van gemiddeld 11 dagen onder Steve Jobs tot gemiddeld 23 dagen onder Tim Cook. De Wall Street Journal merkt op dat de drie belangrijkste nieuwe producten onder Tim Cook allemaal uitgesteld zijn, namelijk de eerste Apple Watch, de AirPods en de aankomende HomePod. Dit kan Apple flink wat geld kosten, omdat concurrenten dan de tijd krijgen om op aankondigingen in te spelen en mogelijk eerder met vergelijkbare producten kunnen komen.

Meer diensten en productcategorieën
Het is echter niet helemaal eerlijk om de schuld van de langere wachttijd bij Tim Cook te leggen. Onder leiding van Tim Cook heeft Apple een veel breder assortiment, met meer iPhone-modellen en veel meer productcategorieën, diensten en besturingssystemen, zoals de Apple Watch, watchOS en tvOS. Bovendien verkoopt Apple onder leiding van Tim Cook veel meer producten en zijn de aandelen sinds zijn aantreden als CEO alleen maar gestegen tot recordhoogtes.

Uitstel van producten heeft bovendien niet alleen maar nadelen. Het is voor zowel Apple als gebruikers beter om een product uit te stellen als blijkt dat een product nog niet aan de kwaliteit voldoet.

Bekijk ook

Waarom het niet erg is dat Apple producten en iOS-functies uitstelt

Apple heeft onlangs de HomePod uitgesteld naar volgend jaar, maar dat is op meerdere punten helemaal niet erg. Ook iOS-functies die later komen dan gepland zorgen uiteindelijk voor een beter eindresultaat.

Informatie

Laatst bijgewerkt
5 januari 2018 om 14:10
Onderwerp
Categorie
Apple

Reacties: 13 reacties

  1. Het verschil zit hem ook in dat Steve dingen aankondigde die AF waren. Tim geeft sneakpeeks op het moment dat deze producten nog niet afzijn. Het gevaar wat daar aan hangt is dat ze wel bij zo sneak peek een tijd van het jaar zeggen. Coming end of the year. Coming late fall.. enzovoorts. Dan hoeft er maar iets niet volgens planning te lopen met het product wat nog in ontwikkeling is en tadaaaaa vertraging.

  2. Origineel geplaatst door JustinK
    Het verschil zit hem ook in dat Steve dingen aankondigde die AF waren. Tim geeft sneakpeeks op het moment dat deze producten nog niet afzijn. Het gevaar wat daar aan hangt is dat ze wel bij zo sneak peek een tijd van het jaar zeggen. Coming end of the year. Coming late fall.. enzovoorts. Dan hoeft er maar iets niet volgens planning te lopen met het product wat nog in ontwikkeling is en tadaaaaa vertraging.

    Dus dat. Dan is het vaak ook nog zo dat Steve echt nadacht over wat hij graag zou willen met het product. Eisen stellen en pas als het helemaal was zoals meneer het graag zou willen zien, dan lanceren.

  3. Ik vraag me af of de producten bij Steve af waren. Zo was bijvoorbeeld de iPhone 2G bij de presentatie nog lang niet af. Er werd gebruik gemaakt van verschillende iPhones die allemaal iets anders konden.

  4. Dat Apple in meer productbranches terug te vinden is, zal toch ook wel door Tim’s wil zijn? Meer productdelays zijn imho wel degelijk een (onrechtstreeks) gevolg van het beleid van Cook. Dat en het argument hierboven =)

  5. Dat is nu precies het verschil tussen een ondernemer met visie en manager met een salaris. Niets ten nadele van Tim Cook overigens, hij doet het als bedrijfsleider erg goed.

  6. Steve Jobs was meer de visionair, maar ook de idealistische slavendrijver, die de mensen opzweepte het uiterste uit de producten te halen. Tim Cook lijkt meer een democratische people’s manager. Erg vriendelijk, maar misschien we wat te soft voor Apple. Er is nu alleen het uitstellen van producten vergeleken en de periode tussen bekendmaken en leveren. Als vergeleken zou worden hoe vaak het met hardware en software fout gaat en hoe vaak daarop moet worden ingegrepen, denk ik dat het voor Tim Cook veel negatiever gaat uitpakken.

  7. Het bedrijf is veel groter. Er is veel meer legacy. Er zijn veel meer apps. De complexiteit is groter. De hoeveelheid testgevallen is groter.
    Ik herinner me dat we na een aankondiging van een nieuwe versie van Windos we een paar jaar moesten wachten.
    Groot worden is makkelijker dan groot blijven, laat staan groter worden.
    Of Jobs een grotere visionair is kan je uit deze cijfers niet afleiden.
    Jobs had meer charisma, dat wel.

  8. We vergeten voor het gemak even dat onder Steve Jobs het bedrijf ook de helft kleiner was..

  9. Origineel geplaatst door Macaanzee
    Steve Jobs was meer de visionair, maar ook de idealistische slavendrijver, die de mensen opzweepte het uiterste uit de producten te halen. Tim Cook lijkt meer een democratische people’s manager. Erg vriendelijk, maar misschien we wat te soft voor Apple. Er is nu alleen het uitstellen van producten vergeleken en de periode tussen bekendmaken en leveren. Als vergeleken zou worden hoe vaak het met hardware en software fout gaat en hoe vaak daarop moet worden ingegrepen, denk ik dat het voor Tim Cook veel negatiever gaat uitpakken.

    Dikgedrukte vooral denk ik. Gewoon zeggen we moeten het halen, dan maar overuren (en misschien wat extra kosten), maar af moet het. (PUNT)

  10. Wat ook een dingetje is dat de gemiddelde Apple koper nogal is veranderd. Ik maak zelf apparaten en weet uit ervaring dat een voldoende halen van je product wel te doen is en om een zeven te scoren al een stuk moeilijker is. Laat staan wanneer je van een negen naar een tien willen!
    Die tien daar ga (lees spaar) ik voor (heb net een X) en ben bereid om daar langer voor te wachten.
    Zo handel ik ook met nieuwe versies en updates van het OS, eerst de fouten eruit. De aankondiging van een nieuwe versie betekent voor mij het teken om nu de huidige versie te installeren.

  11. Blij dat Tim aan het roer staat, want anders waren er alleen iPhones met hele kleine schermpjes…en geen iPad Pro met pencil…

  12. Tim cook heeft zich al een keer moeten verantwporden voor de aandeelhouders over de staat van Apple onder zijn leiding. Ik vind het meer een soort wanhopige poging het publiek geboeid te laten zijn met Apple producten. De kwaliteit gaat er ook niet perse op vooruit gezien de hoeveelheid blunders de afgelopen tijd.

  13. @Macaanzee: Tim Cook is een loonwerker (manager) en Steve Jobs een ondernemer. Dat is het verschil.
    Je kan van loonwerkers niet net zoveel visie en passie verwachten als van een ondernemer.
    Dit leggen loonwerkers over het algemeen uit als slavendrijven omdat ze die mentaliteit niet begrijpen.

    @Kevin: Dat zou dus juist in het voordeel van Cook moeten werken maar ik neem aan dat je zelf nooit een eigen bedrijf hebt gehad…