Waarom Apple het zo moeilijk maakt om producten zelf te repareren
De Washington Post sprak met diverse bedrijven die elektrische apparaten recyclen. Die blijken behoorlijk vaak te maken te krijgen met in brand vliegende apparaten. Cascade Asset Management, dat telefoons en tablets recyclet, schat dat 1 op de 3.000 apparaten in brand vliegt.
Makkelijk beschadigd
Het voornaamste probleem ligt volgens de Washington Post bij de lithium-ion batterij die tegenwoordig in veel apparaten te vinden is. Als de accu beschadigd raakt kan dat leiden tot een zogenaamde ‘thermische gebeurtenis’. Dit is een eufemistische term voor het feit dat iets in brand vliegt. Het komt omdat de scheiding tussen de positief en negatief geladen delen in de batterijen erg dun is. Zodra die scheiding beschadigd raakt, komen die twee delen met elkaar in aanraking, wat kan leiden tot brand.
Als Apple het gemakkelijk zou maken om je iPhone te repareren, loop je als gebruiker dus een risico. Overigens moeten we ook niet overdrijven: als je enigszins voorzichtig te werk gaat, valt het risico wel mee. Maar feit is wel dat de accu in welk elektronisch apparaat dan ook, vatbaar is voor beschadiging. Dat er bij een bedrijf als Cascade zo’n 1 op de 3.000 apparaten in brand vliegt, is nog relatief weinig. De technici die de apparaten daar uit elkaar schroeven zijn immers getrainde experts.
iPhone recyclen
Overigens neemt Apple achter de schermen stappen om het recyclen van apparaten makkelijker te maken. Tijdens het iPhone-event 2018 vertelde topvrouw Lisa Jackson op het podium dat Apple probeert om steeds meer onderdelen herbruikbaar te maken. Apple ligt daarbij voor op concurrenten, die bij het design van producten geen rekening houden met hergebruik.
Toch kan het bij Apple op sommige punten ook nog wel beter, bijvoorbeeld door componenten niet langer vast te lijmen. Apple kan dit gemakkelijk aanpakken en schijnt er ook aan te werken. Uiteindelijk is de veiligste optie om je iPhone te laten repareren door een expert. Je kunt daarbij zelf bepalen of je naar de Apple Store gaat of naar een (al dan niet erkend) reparatiebedrijf. Zeker voor de batterij vervangen is het beter om dit door Apple zelf te laten doen, omdat dit maar €29 kost. Door zelf materiaal en gereedschap in te komen ben je waarschijnlijk duurder uit. Bij andere reparaties kan het anders uitpakken en kan Apple relatief duur zijn voor iPhone-reparaties.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Afscheid na 18 jaar: Jean-Paul en Gonny gaan vertrekken (maar iCulture blijft!) (15-01)
- iCulture krijgt een nieuw thuis (15-01)
- Ken jij deze Apple-klassiekers nog? (14-01)
- Locatiegegevens van miljoenen gebruikers populaire apps gelekt: met deze iPhone-instelling bescherm je jezelf (14-01)
- 'EU heroverweegt DMA-onderzoeken naar Apple en andere techbedrijven' (14-01)
Reacties: 6 reacties