‘Apple SIM voorlopig niet in iPhone’

De Apple SIM komt voorlopig niet in de iPhone, zegt een Apple-topman. Dat komt omdat je een iPad meestal niet bij de provider koopt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Joswiak-apple-SIMApple-topman Greg Joswiak heeft in een vraaggesprek aangegeven dat Apple SIM niet naar de iPhone komt. De Apple-simkaart is stilletjes ingevoerd in de iPad Air 2 en iPad mini 3 en zorgt dat gebruikers makkelijk tussen providers kunnen wisselen. Het leidde meteen tot speculatie dat het een kleine stap zou zijn om ook een Apple SIM mee te leveren bij de volgende generatie iPhone. Maar volgens Joswiak is Apple dat niet van plan.


Joswiak bood eerder in het gesprek al excuses aan over de fouten in iOS 8.0.1.

In het gesprek legde Joswiak uit dat we niet hoeven te verwachten dat de Apple SIM naar de iPhone komt. Het lijkt voorlopig een iPad-only oplossing. De topman legde uit dat de Apple SIM zorgt voor een betere gebruikerservaring voor kopers van de tablet, omdat Apple meer iPads via eigen kanalen verkoopt dan via mobiele providers:

It’s about the customer experience. We ultimately don’t know who you are going to use as the carrier, [and] we want to make it as easy as possible.

simkaart ipads 2014

Dat de Apple SIM niet op de iPhone beschikbaar komt, legt Joswiak als volgt uit: iPhones worden meestal verkocht via providers. Het lijkt daarom niet erg logisch dat klanten naar een Verizon-winkel gaan en vragen om een AT&T-abonnement af te sluiten. Bij iPads is het precies andersom: volgens Joswiak heeft Apple de eigen simkaart in de iPad gestopt omdat ze niet weten welke mobiele operator een klant wil gaan gebruiken. En ook omdat ze klanten meer keuze willen bieden.

Helemaal vlekkeloos is de lancering van de Apple SIM niet verlopen. Zodra je de Apple SIM activeert bij de Amerikaanse provider AT&T, zit er een simlock op. Je kunt dan dezelfde simkaart niet meer gebruiken bij een concurrerende aanbieder. Verizon biedt helemaal geen ondersteuning voor Apple SIM aan. Europese providers lieten al weten, dat ze niet zitten te springen om een Apple SIM te gaan ondersteunen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
28 oktober 2014 om 23:15
Onderwerp
Categorie
Apple

Reacties: 6 reacties

  1. Zit die sim ook in de Air2/Mini3 zonder 3/4G module?

  2. Jammer weer dat zon mooie uitvinding weer de grond in wordt geboord door onder andere de providers. En waarom, omdat providers er niet op zitten te wachten. In tegenstelling tot de consument voor wie dit gewoon super zou zijn onder andere in het buitenland.

  3. Hier kon je op wachten! De providers zijn bang voor hun concurrentie positie. Apple is Zo’n sterke speler die in het verleden al aardig heeft aangetoond markten over te kunnen nemen. Kijk bijvoorbeeld naar de muziek markt met iTunes en de iPod.

    Stel dat Apple naast de sim straks ook provider gaat spelen? Wat gebeurd er dan met de providers… Ze zijn als de dood dat ze markt positie verliezen aan Apple!

  4. @Leander: dat zie ik echt niet zo snel gebeuren. heb je wel enig besef wat er voor nodig is om “provider te spelen”?

    Ander punt is wel dat ik snap dat Apple het stilletjes probeert in te voeren. Het is nog een halfbakken product. Eentje met potentie maar de simlock zorgt er op dit moment wel voor dat het never zal aanslaan als ze dat punt niet gaan oplossen. Daar hebben ze dus echt de providers bij nodig en ik ben erg benieuwd hoe ze die gaan overtuigen.

  5. De iPad heeft zo’n groot marktaandeel, dat providers ontzettend veel inkomsten mislopen als ze de Apple SIM niet gaan ondersteunen. Apple weet dit en het lijkt mij een kwestie van tijd voordat de providers dit ook gaan inzien.

  6. @Wouter: De Ipad heeft momenteel nog het grootste aandeel in de tablet markt maar Samsung komt er aan. Sterker nog er zit niet veel verschil meer tussen.
    Daarbij komt ook nog eens dat het Ipad aandeel steeds kleiner wordt en opgeslokt wordt door Samsung.
    Waarbij volgens de cijfers het YoY groei percentage van Apple Ipad -16% is. Yep dat is dus een min ervoor. Voor dezelfde periode laat Samsung een YoY groeipercentage zien van 32%.

    Dat kan ook een factor zijn voor de providers…