‘Apple-simkaart laat je extra telefoonnummers kopen in buitenland’

Apple beschrijft in een patent een slimme simkaart die je extra nummers laat kopen in het buitenland, om roamingkosten te voorkomen.
Bastiaan Vroegop -

SimkaartApple beschrijft in een nieuwe patentaanvraag een handige oplossing voor de hoge roamingkosten in het buitenland, door je simkaart op basis van land van provider te laten wisselen. Dit ontdekte Patently Apple. Zodra je in het buitenland bent, vraagt de iPhone of je jouw huidige nummer wil gebruiken, of dat je een telefoonnummer bij een lokale telecomprovider wil aanschaffen. Kies je voor dat laatste, dan bel, sms en internet je tegen de tarieven van het land waar je bent.


Op het moment heeft de simkaart van je iPhone al door of je in het buitenland zit. Zodra je verbindt met een buitenlandse antenne wordt er gebruikgemaakt van roaming om connectie te maken met een buitenlandse provider, waarbij je tegen vooraf bepaalde tarieven je iPhone kunt gebruiken. Hoewel sommige providers je een speciale buitenlandbundel laten aanschaffen, heb je verder echter weinig keuze.

Met de speciale Apple-simkaart zou je in het buitenland een meerkeuzescherm te zien krijgen. Je kunt ervoor kiezen je eigen nummer (en dus abonnement of tegoed) te blijven gebruiken, maar krijgt ook de keuze een buitenlands nummer aan te schaffen. Heb je al een nummer in het betreffende land, dan kun je deze vanuit het menu aan de simkaart koppelen. Wil je echt niks uitgeven in het land, dan laat het meerkeuzemenu je overschakelen naar vliegtuigmodus.

In principe laat de simkaart je doen wat sommigen al in het buitenland al doen. Je kunt immers ook je gebruikelijke simkaart uit de iPhone halen en vervangen met de kaart van bijvoorbeeld een Amerikaanse prepaid-provider. Het Apple-systeem zorgt ervoor dat je niet naar een buitenlandse winkel hoeft te gaan en dat je bij thuiskomst ook gelijk weer op je gebruikelijke telefoonnummer zit.

Apple-simkaart buitenland

Het gepatenteerde simkaartsysteem kan van pas komen, maar in Europa zitten we er inmiddels een stuk minder op te wachten. De Europese Unie heeft net besloten om roamingkosten af te schaffen, waardoor je niet langer extra betaalt voor internetgebruik in het buitenland. Wel kan de simkaart van pas komen als je naar een land buiten Europa afreist. Of Apple het gepatenteerde idee ook echt gaat introduceren is overigens nog de vraag. Vermoedelijk moet Apple flink wat gesprekken voeren met telecomproviders voordat ze deze nieuwe standaard kunnen introduceren.

Afgelopen maand werd het in Nederland door een wetswijziging mogelijk om een netwerkonafhankelijke simkaart te maken. Deze simkaart kan makkelijk van provider wisselen en lijkt daarom ideaal voor het door Apple gepatenteerde idee. Vermoedelijk moeten echter eerst een hoop andere landen overstag, voordat de benodigde simkaart geïntroduceerd kan worden. Op het moment heeft Nederland als enige voor deze simkaart gekozen.

Reacties: 15 reacties

  1. Had toch vele jaren eerder moeten komen. Had me veel geld gescheeld.

  2. Graag meteen invoeren dit geweldig hoe ik niet iedere keer van sim te verwisselen

  3. Mooi initiatief om een markt waarin consumenten zwak staan ten opzichte van providers transparanter te maken. Zoals al aangehaald zal het binnen de EU vanaf volgend jaar weinig uitmaken, maar juist daarbuiten wordt je nu een poot uitgedraaid, dus hoop dat dit er snel door komt. 🙂

    Al vraag ik me nu af hoe het factureren zou moeten gaan…

  4. HULDE !! direct invoeren, graag voor de zomervakantie!
    Kan men eindelijk ‘simpel’ tegen NORMALE kosten ook op het vakantieadres in het btl internet gebruiken.
    Die roaming kosten zijn werkelijk van de ratten !!!

  5. Zou mooi zijn als er zo een duosim optie ontwikkeld zou kunnen worden.

  6. M.b.t. Europa is het ronduit schandalig dat het passeren van een landsgrens resulteerd in andere, hogere tarieven.
    Europa is ons door de strot geduwd met als belangrijkste argument 1 grote markt. Grenzen moesten open, vrij verkeer van goederen en diensten en bla bla bla. Maar als ik een grens tussen EU-landen oversteek zijn we plots terug in de middel-eeuwen als het om telecomdiensten gaat en mogen we dik extra gaan betalen. Dit zijn je reinste maffia-praktijken die door de overheden nog steeds toegestaan worden maar alle grond missen. Ten eerste opreren zo goed als alle telecommers internationaal middels allerlei dochter, zuster, moeder en vaderbedrijven. Ten tweede maak ik netwerkcapaciteit vrij in het ene, en gebruik die van het andere land als ik de grens passeer. In omgekeerde richting gebeurt met andere gebruikers zeer aannemelijk hetzelfde. Per saldo wordt een netwerk niet hoger over lager belast. Gezien in dit licht is het absoluut schandalig dat deze praktijken al zo lang en nog steeds toegestaan worden door de overheid die zich daarmee m.i. schuldig maakt aan het fasciliteren van maffiose handelspraktijken. Mevrouw Smit-Kroes schiet dan ook ernstig tekort pas in 2015 een einde te maken aan roaming kosten, hetgeen ook nog eens slechts een gedeeltelijke oplossing is. Bah!

  7. @Wessel Meijer: Je kon het niet beter verwoorden!…

  8. Ik vraag me dan ook af hoe het zowiezo met de snelheid zit, als je zelf een 4g abbo hebt en je stapt de grens over, wat blijft daar dan nog van over?

  9. En de volgende stap is het afschaffen van de simkaart , waarom zo’n onding in een telefoon steken ?

  10. Ik zeg kom maar hier met die simkaart! Zwitserland ligt opgesloten tussen allemaal EU landen maar hoort daar zelf niet toe! Lijkt mij dus prachtig, temeer daar Zwitserland mijn favoriete vakantieland is!

  11. @eddiemen: hoe wist je dat? 😉

  12. Misschien is dit fijn voor mij, alhoewel… ik loop nu altijd met twee iPhones in mijn zakken, woon in Belgie, net over de grens bij Maastricht. Maar ben de helft van de dag in Belgie, andere helft van de dag in Nederland. En mijn klanten zijn ook van beide landen, die kunnen nu dus bellen naar een van mijn twee nummers afhankelijk van waar ze wonen. Ik denk wel dat dit systeem niet voorziet om op beide nummers bereikbaar te zijn. Dat is dan nog een minpunt en zo blijf ik dan misschien toch met twee iPhones rondlopen…

  13. @Marciemarc: sorry hoor, maar dat is toch te belachelijk voor woorden? Europa, dat zonodig open grenzen moest hebben? Maar zodra je in een ander Europees land komt moet je je in bochten wringen met meerdere telefoons? Of mag je dik extra betalen? Ik vind het een grof schandaal en ben hier ontzettend pissed off over. Ik vind dat er totaal geen verschil mag zijn in kosten ongeacht het EU-land je je bevind. Hoog tijd dat de politiek de telecommers eens keihard aan gaat pakken want m.i. hebben we hier gewoon te maken met het dubbel uitmelken van klanten, technisch gezien belast je namelijk het netwerk waar je woont niet als je over de grens gaat, e neemt dus de dienst niet af, dus in wezen zou je abonnemenstgeld verrekend moeten worden, hetzelfde geld eigenlijk voor of-line zijn. Aanpakken die hap. Ik ben het oneigenlijke uitmelken meer dan zat.

  14. Vanaf 2015 betaald je overtal toch evenveel?

  15. Origineel geplaatst door flopert
    Vanaf 2015 betaald je overtal toch evenveel?

    Dit dacht ik dus ook! Pas op de radio geweest. Per 1 juni/juli 2015 moet het in heel Europa gelijk zijn toch? Je bel/sms/internet..