Apple wil je slaap verbeteren met slaapdoelen, powernaps en slimme wekker
Apple zorgt er al voor dat je vaker gaat sporten, regelmatig ademhalingsoefeningen doet en niet urenlang achter je bureau blijft zitten. Nu willen ze ook je slaap te gaan verbeteren met een slimme wekkerfunctie, die rekening houdt met je slaapritme en dagelijkse routines.

Apple wil je nachtrust verbeteren
Op slaapgebied doet Apple nog niet zoveel, al blijkt uit de populariteit van apps zoals Sleep Cycle dat er wel degelijk behoefte aan is. Apple werkt achter de schermen aan een eigen oplossing: een wekker die je niet zelf hoeft in te stellen. Hij past zich aan bij je dagelijkse routines en slaapritme. Zo houdt de wekker automatisch rekening met de drukte van vandaag en de afspraken die je morgen hebt staan.
Hoe drukker jij het hebt, hoe meer Apple rekening houdt met een goede nachtrust. In de toekomst hoef je er misschien niet eens over na te denken en laat je de intelligente algoritmes van Apple jouw dagritme bepalen. In een patent is te zien dat Apple het zoekt in zowel hardware als software. Met een apparaat kun je slaappatronen meten, om met de vergaarde informatie vervolgens je slaapgedrag te optimaliseren.
Momenteel heeft Apple al wel de functies Bedtijd en Waakmelder, die ervoor zorgen dat je op tijd naar bed gaat en voldoende slaapt.
Met de nieuwe ideeën wil Apple nog een stap verder gaan met slaapdoelen en het analyseren van de activiteiten die je uitvoert vlak voor het slapengaan. Je wilt bijvoorbeeld voor het slapen gaan nog tanden poetsen, douchen, de hond uitlaten, de tuinverlichting uit doen en de gordijnen sluiten. De iPhone kan detecteren of je al deze handelingen gedaan hebt en zo beter je slaaprituelen leren kennen.
Door te vergelijken met andere nachten kan Apple achterhalen hoe de rituelen invloed hebben op je slaapgedrag. Hoe lang heeft het bijvoorbeeld geduurd voordat je in slaap viel? Ben je ’s nachts nog uit bed geweest? Hoeveel uren heb je geslapen? Als Apple eenmaal je gedrag kent, kan de slimme wekker ook advies geven, bijvoorbeeld hoe laat je naar bed moet gaan en hoe vroeg je weer moet opstaan om op tijd bij je eerste afspraken van die dag te zijn. Begint je dag later, dan kun je ook wat langer in bed blijven liggen.
Apple beschrijft ook een powernap-functie, waarbij je aangeeft hoe lang je wilt slapen (bijvoorbeeld 15 minuten). Door je vinger op het scherm te drukken kun je de wekker starten. Na een kwartier gaat het alarm af.
Slimme wekker
Hoe die wekker eruit ziet? Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld een iPhone, Apple Watch of HomePod. Het kan ook een sensor zijn, zoals die van Beddit. Deze start-up nam Apple een tijdje geleden over en het wachten is nu op de eerste slaapfuncties die duidelijk uit de koker van Beddit afkomstig zijn.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
- ELEGNT is Apple's robotlamp met menselijke gedragstrekjes (07-02)
- Matter-organisatie belooft beterschap en focust in 2025 op bugfixes bij smart home-standaard (23-01)
- Afscheid na 18 jaar: Jean-Paul en Gonny gaan vertrekken (maar iCulture blijft!) (15-01)
Ik werk met onregelmatige diensten, dan heb ik dus helemaal niets aan een slimme wekker. Sleep Cycle doet voor mij precies wat ik nodig heb.
Allemaal leuk en aardig, maar wat ik mis bij een i Phone of (Apple)is dat als je je wekker zet op je i Phone en vervolgens je telefoon helemaal uitzet de wekker het niet doet s ‘morgens.
Dit werkte zelfs bij een oude Nokia al wel.
Jammer dat ze dat bij Apple niet kunnen realiseren. Soms is het gewoon fijn om je telefoon helemaal uit te kunnen zetten, maar dan moet wel je wekker het gewoon doen s ‘morgens. En dat doe een I Phone niet en een Nokia wel.
Als ze er maar niet in door slaan. Ik zit helemaal niet te wachten op een melding dat ik moet gaan slapen, dat bepaal ik zelf. Daarom is Sleep Cycle ideaal qua functionaliteit voor mij. Hij meet mijn slaap, en ik kies zelf wanneer ik hem aan zet en hoelaat die (ongeveer) moet af gaan.
Heb al jaren de Apple Wekker niet meer gebruikt, en zie ook weinig meerwaarde aan die nieuwe features (Bedtijd en Waakmelder) nu.
@Ton: Ik zet altijd ’s nachts altijd “niet storen” aan, dat is het maantje in control center. Zo komen er geen meldingen door en gaat wel de wekker gewoon af.
Inderdaad, ik snap dat regelmaat gezonder is maar dan hadden we maar een vak moeten leren haha😜.
@Ton: ik zet elke avond IPhone in vliegtuigmodus
De wekker doet het uitstekend, snap dus je opmerking niet
Zit nog te wachten op een Apple app voor mijn onregelmatige stoelgang. 😓 op welke tijde ik het best kan gaan 🤣
Eigenlijk zijn alle slaap-apps, inclusief sleep cycle maar slecht uitgerust voor de consument met onregelmatige diensten. En dat is jammer. Lijkt me.toch een significant deel van de bevolking.
Dat deed ik dus verkeerd!!! 🤣