Het aantal software-vacatures was in Q3 2018 voor het eerst groter dan het aantal vacatures op het gebied van hardware-engineering, meldt de cijferverzamelaar Thinknum. Dit bedrijf haalt de data van Apple’s eigen vacaturepagina en kijkt niet naar jobs die op vacaturesites van derden worden aangeboden. Helaas verzamelt Thinknum de cijfers nog maar sinds 2016 dus het is lastig om te achterhalen of deze situatie zich al eens eerder vóór 2016 heeft voorgedaan.
Het is wel te begrijpen waarom er zoveel vraag naar software-experts is. Apple legt steeds meer nadruk op diensten en ontwikkelingen als kunstmatige intelligentie, machine learning en Siri.
Op 27 februari 2019 had Apple 1.360 vacatures voor software-engineers, tegenover 1.070 stuks voor hardware-engineers. Vacatures voor winkelpersoneel staan op nummer drie, met ongeveer 404 beschikbare posities. Je kunt je dan ook afvragen of Apple nog wel een hardwarefabrikant is of steeds meer een software- en dienstenaanbieder wordt. Het gebruiksgemak van de software en diensten is nou juist iets waarmee Apple zich kan onderscheiden.
Met 1,4 miljard actieve Apple-apparaten zit er een limiet aan de hoeveelheid hardware die Apple kan verkopen. Op het gebied van diensten is er nog uitbreidingsruimte genoeg, met bijvoorbeeld een streaming videodienst en een nieuwsabonneedienst. Deze worden naar verwachting tijdens een evenement op 25 maart in het Steve Jobs Theater onthuld.
Met zoveel iPhones, iPads en Macs in omloop lijkt Apple zich er vooral op te richten om het ecosysteem van diensten en software-functies verder uit te bouwen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple geeft je 10% korting op accessoires bij inlevering van je oude apparaat (van welk merk dan ook) (16-04)
- Apple werkt aan verbeteringen voor Apple Intelligence: zo gaat Apple dat doen (15-04)
- Apple is voor het eerst grootste smartphoneverkoper ter wereld in eerste kwartaal (dankzij deze iPhone) (15-04)
- Apple viert 10 jaar Activiteit-app met speciale uitdaging (en een exclusieve fysieke pin) (14-04)
- Gerucht: 'Apple Intelligence-versie van Siri komt nog dit najaar' (14-04)
Waar komt dat toch vandaan dan mensen denken dat Apple een hardwarebedrijf is. Ze zijn altijd een softwarebedrijf geweest.
Kun je wel een filmpje plaatsen over steve jobs en bill gates die discusseren over wat software, maar Apple heeft van begin af aan hardware en software ontwikkelt. Daar de bij verdienen ze niet op de operating system, omdat deze betaald wordt bij aanschaf van een produkt van hun. Het verdienmodel lag in het begin vooral bij de hardware. Nu laatste paar jaren verschuift het verdienmodel meer en meer naar diensten. Vraagje, voor welk software van Apple heb jij ooit wat betaald?
@Paul: Klopt. Ware het niet dat hun software alleen te draaien is op hun hardware 😂. Is het dan een software- of een hardwarebedrijf?
Er lopen meer dan 7 miljard mensen op de aardbol rond en een flink aantal hebben meerdere apparaten.
Als de prijs/performance beter is dan je concurrentie, dan is er voorlopig geen limiet.
Daarom doen “engineers” aan produktinnovatie en zo zijn er bij Apple intussen tienduizenden patenten waar ze (nog) helemaal niets mee doet.
Mss. een keer met iets nieuws uitbrengen dan altijd dezelfde iPad (mini’s), spec upgrades en eindeloos vertraagde AirPods/Macs
Zonder goede software is een iPhone alleen een stuk glas met een batterij, alles valt of staat op de software.
@Kevin: Ik vind dat je dit het beste ziet bij de iPad Pro. Hardware van wereldklasse maar software die het niveau nauwelijks aan kan..
@MrDelissen: iPad pro is niets anders dan een super hardware met standaard software. Er is nauwelijks verschil met een normale iPad. De consument wordt te weinig beloont.
@Jeroenus: Voor alle software van Apple die ik gebruik heb ik betaald, bij aanschaf. Dat is nou net het hele prijsverschil tussen Apple producten en producten van andere fabrikanten.
Overigens heb ik destijds ook nog voor de iWork en iLife applicaties betaald.