Apple werkt mee aan nieuwe standaard voor brailleschermen
Standaard voor brailleschermen
Toegankelijkheid is altijd al belangrijk geweest voor Apple. Dat blijkt niet alleen uit eenmalige acties, zoals de workshops die vorige maand voor blinden, doven en andere mensen met een beperking worden georganiseerd. Het blijkt ook uit technische voorzieningen die Apple beschikbaar stelt. Zo kun je al een aantal jaren je gehoorapparaat laten samenwerken met je iPhone. Voor blinde gebruikers zit er ook iets nieuws in de pijplijn: Apple speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van een nieuwe standaard voor brailleleesregels.
Het USB Implementers Forum heeft bekendgemaakt dat er een nieuwe interfacestandaard aan zit te komen voor dergelijke leesregels. Dit maakt de ontwikkeling van de lewsregels goedkoper, waardoor er minder kosten mee gemoeid zijn. Dankzij de nieuwe standaard werken brailleschermen met allerlei apparaten en platformen samen. Er zijn daardoor geen speciale software en drivers meer nodig.
Brailleleesregels zijn te lezen door bolletjes af te tasten. Tot nu toe was er geen algemene standaard, waardoor ze erg duur waren. En dat is jammer, want veel blinde mensen zijn ervan afhankelijk. Gangbare brailleschermen kosten vaak €2.000 of meer en kunnen zelfs bijna €10.000 kosten. Het scherm is daardoor vaak vele duurder dan de computer die erop aangesloten is.
Tegelijk worden brailleschermen ook minder belangrijk, bijvoorbeeld door de opkomst van spraakassistenten zoals Siri, waardoor je veel activiteiten met je stem kunt uitvoeren. Een andere ontwikkeling is de opkomst van touchscreens zoals de iPhone. Daarvoor heeft Apple functies zoals VoiceOver ontwikkeld, zodat blinde mensen toch weten wat er op het scherm staat. VoiceOver biedt al plug-and-play ondersteuning voor meer dan 100 brailleschermen, maar dan moet je er natuurlijk wel eerst eentje aanschaffen. De nieuwe standaard kan ervoor zorgen dat een dergelijk scherm eindelijk betaalbaar wordt, dankzij de nieuwe USB Human Interface Device (HID)-standaard.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Nanoleaf Pegboard Desk Dock: slimme verlichting én organisatie voor je bureau (16-04)
- Beats heeft nu ook eigen oplaadkabels: nuttige toevoeging of niet? (15-04)
- Nieuwe Chipolo POP is een kleurrijk AirTag-alternatief met twee grote voordelen (15-04)
- Robotstofzuigers werken nu met HomeKit: dit zijn de eerste ondersteunde modellen (02-04)
- 'IKEA werkt aan BILRESA: dubbele knoppen met Matter en Thread voor je smart home' (27-03)
Erg leuk om te lezen dat Apple daar mee bezig is😊
Daar kan ik me inderdaad bij aansluiten
Idd, een juist woord is brailleleesregel. Hopelijk vergeten ze doofblinden niet in de toekomst, want we zijn afhankelijk van een brailleleesregel en we kunnen geen gebruik van spraakprogramma maken omdat we naast visuele beperkingen ook doven zijn.
Deze standaard zal de braille-leesregels niet goedkoper maken, maar wel universeel inzetbaar voor ieder computersysteem. (Plug en play) De hardware, de braille-leefregel. daar verandert voorlopig niets aan. De techniek en de kostprijs van de braille-cellen blijft voorlopig hetzelfde. De (Wereld)markt van braille-leesregels is een kleine markt.
@Jacob Loosman: Klopt, ik snap niet waarom Apple die term zelf ook verkeerd gebruikt. Een vertaalfout die nooit is verbeterd.
Gaaf dat apple dit doet. Maar we zien op de afbeelding een iphone met een braille toetsenbord. Wat heeft dit te maken met een braille display? Ik wil weten hoe zo ding eruit ziet bij het lezen van zo artikel. Ipv weer te googlen haha
@JustinK: Wat je ziet op de foto is wel degelijk een brailleleesregel hoor (waar het artikel over gaat) 🙂 Zo’n apparaat heeft maar één regel (van 40 of 80 karakters). Met de knoppen onderaan kan een blinde gebruiker naar de volgende regel springen. Vaak heeft een brailleleesregel ook een ingebouwd brailletoetsenbord (dat zijn de zes grote toetsen bovenaan), maar de meeste blinden gebruiken een regulier toetsenbord. Dit is dus een ‘all-in-one’ device.