Apple en Jony Ive stoppen samenwerking
Meer dan drie jaar geleden stapte Jony Ive op als hoofd design van Apple. Om de schok niet te groot te laten zijn (en de beurskoers niet te diep te laten zakken), benadrukte Apple dat Ive betrokken zou blijven bij toekomstige producten. De twee partijen sloten een consultancy-overeenkomst, zodat Ive zich nog steeds vanaf de zijlijn met toekomstige producten zou kunnen bemoeien. Maar daar komt nu een eind aan, zo meldt de New York Times. Apple en Jony Ive zijn officieel gestopt met de samenwerking.
Een vertrek van Ive zat er wel aan te komen. Recent onthulde een boek dat Ive sinds de introductie van de Apple Watch niet meer goed op zijn plek zat. Hij kreeg weerstand toen hij de Apple Watch als ultra-luxe horloge wilde positioneren en bemoeide zich vervolgens steeds minder met nieuwe producten. Toen de bouw van het nieuwe Apple-hoofdkwartier in Cupertino erop zat, vertrok Ive in juni 2019 en richtte zijn eigen designfirma op, genaamd LoveFrom. Hij bevestigde op dat moment dat hij nog steeds voor Apple zou blijven werken.
Het zou gaan om een consultancy-contract van meer dan $100 miljoen, waardoor Apple meteen ook de belangrijkste klant werd van LoveFrom. Eigenlijk zou het contract worden verlengd, maar dat gebeurde niet zeggen twee bronnen die nauw bij de contracten betrokken zijn. Apple’s laatste product waarbij Ive officieel betrokken was, was de Mac Pro uit 2019. Ive sprak in zijn tijd bij Apple regelmatig promotiefilmpjes in, waarin hij met zoetgevooisde stem vertelde wat zijn inspiratie was geweest voor een nieuw Apple-product en welke uitdagingen er overwonnen moesten worden. Tijdens keynotes was Ive vrijwel nooit op het podium te zien. Na zijn vertrek was onbekend aan welke producten Ive nog had meegewerkt. Uit een interview met componist Hans Zimmer blijkt wel dat Ive nog een hand had in de AirPods Max uit 2020.
Voor zowel Apple als Ive is het een belangrijk moment. Ive bepaalde ruim 30 jaar het design van belangrijke producten zoals de iPod, iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en de fysieke Apple Stores. Veel producten werden iconisch, maar Ive maakte ook een paar flaters. Zo was zijn drang naar een steeds dunnere MacBook zo groot, dat het toetsenbord voortdurend kuren ging vertonen. Sinds het vertrek van Ive kiest Apple vaak voor een wat dikker design.
Meer weten over Ive? Er is een Jony Ive-biografie in het Nederlands of Engels, maar die dateert alweer uit 2013 en vertelt vooral over de beginjaren. Hoe het daarna misging is te lezen in het boek After Steve.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Apple
Apple is het bedrijf achter de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en de andere mooie producten die we op iCulture bespreken, maar ook de vele diensten zoals de App Store, Apple Music, Apple Pay, iCloud en meer. Lees meer over Apple's CEO Tim Cook en de andere Apple-topmensen, hoe je contact opneemt met Apple Support en de Apple Stores in Nederland en België.

- Alles wat je wil weten over Apple
- Apple Park, het hoofdkantoor van Apple
- Apple's managementteam
- Alles over Apple CEO Tim Cook
- Alles over de iPhone
- Alles over de iPad
- Alles over de Apple Watch
- Alles over de MacBook
- Contact opnemen met Apple Support
- Apple Stores in Nederland: Amsterdam, Haarlem, Den Haag
- Apple Stores in België: Brussel en verder
- Alles over Apple's diensten
Zat eraan te komen. Het was al een tijdje duidelijk dat Ive en Apple niet meer op dezelfde lijn zaten. Ik denk dat de drang van Ive om het design boven technische betrouwbaarheid en de betaalbaarheid van het product te plaatsen hierin een grote rol heeft gespeeld.
Hoewel ik wel altijd fan ben geweest van zijn designs vond ik de “God-like” status die hem in de Apple community werd toegedicht altijd wat overdreven. Ik hoop voor de man dat zijn bedrijf succesvol zal zijn (hoewel hij ongetwijfeld meer dan genoeg schaapjes op het droge zal hebben) en ik vertrouw erop dat Apple met fraaie designs voor haar producten blijft komen.
Jammer, hij pushte weliswaar veelal de mogelijkheden van de hardware (zoals de macbook 12″ en de macbook pro 2016), ik kon zijn visie en designs (van de iMac G3 en de eerste iPhone’s tot en met de AirPod Max) zeker waarderen. Ik hoop dat hiermee niet het kenmerkende karakter van Apple nog meer verloren gaat.
Design speelt een rol, maar niet de allesbepalende rol die Ive waarschijnlijk voorstaat. Wat dat betreft hoeft Apple daar geen traan om te laten.
Ik was wel fan van Ive’s hardware designs, maar zijn user interfaces vind ik nog steeds hopeloos; vaagheid troef boven helderheid en leesbaarheid. Het is mij een groot raadsel waarom Apple daar ooit in is meegegaan. Inmiddels is de vaagheid voor het grootste deel wel teniet gedaan, maar de anti-kleur beweging binnen Apple is er nog steeds (Finder).
Prima toch, Apple doet het goed zonder hem vind ik persoonlijk. Mooie tijd geweest, tijd om verder te gaan. Slimme aanpak geweest om het op deze manier uit te faseren.
Jony Ive heeft enorme verdiensten voor Apple. Vanaf de eerste gekleurde iMacs, de iPhones, MacBooks, de EarPods, AirPods en ga zo maar door. Software was niet zijn ding. En de obsessie naar ‘steeds dunner’ bij MacBooks en iPhones vond ik ook niet goed. Blij dat Apple daarvan is afgestapt. Ik begrijp ook helemaal niét waarom juist Ive van de Apple Watch een luxe product wilde maken. Kwam die idioterie van die gouden Watch bij hem vandaan? Dat is zo niét-Apple, vind ik.
Sinds Jobs er niet meer is, zat hij duidelijk niet goed meer in zijn vel. Hij kon niet opschieten met Tim Cook, dat was meteen duidelijk. Die richtte zich meer op omzet en winst dan op vernieuwing. Hoewel er toch ook wel wat vernieuwing is geweest. Maar vaak is de plank ook misgeslagen.
Ive en Jobs hadden chemie met elkaar en ik denk dat ze elkaar creatief gezien enorm konden uitdagen en opjagen naar de allerbeste producten.
Ive heeft leuke ontwerpen gemaakt, maar sinds hij weg is blijven nieuwe producten nog steeds erg mooi. Zoals altijd weer blijkt “ iedereen is vervangbaar “ moet ook eerlijk zeggen dat ik de van losse ontwerpen van Ive niet erg boeiend vond. Nieuwe frisse lucht in het bedrijf kan zeker geen kwaad 👍🏻
Sinds hij weg is zijn producten amper qua design verandert als je het mij vraagt. Jep, platte zijkanten. Maar dat stemt me niet erg positief over toekomstige designveranderingen. Waarom blijft de AW maar hetzelfde als sinds versie 1..
@Jensen: Misschien omdat de software ook compatibel moet blijven ? Als je de vorm-factor verandert voor een nieuwe watch, moet je voor oudere watches wel zorgen bij watchOS upgrades dat ze beide formaten ondersteunen.. dat maakt het complexer en duurder naar de toekomst toe.