Binnenkort in Apple Store Amsterdam: Music and Memory met Gijs Staverman
Je denkt misschien dat Music & Memory met Gijs Staverman een swingend feestje gaat worden in de Apple Store. Maar nee, het gaat hier over serieuze zaken. Staverman komt op donderdag 9 juni samen met Dan Cohen vertellen hoe muziek het leven van mensen met dementie kan verbeteren. Music & Memory wil mensen met Alzheimer met zichzelf in contact laten komen met muziek op hun iPod.
Zo maakt Music & Memory het leven van dementerenden beter
Door middel van muziek wil de non-profit organisatie Music & Memory mensen met dementie weer in contact brengen met zichzelf en hun omgeving. Dit doen ze aan de hand van hun favoriete muziek, want muziek activeert de diepste herinneringen van mensen, vertelt de organisatie. Mensen die leiden aan Alzheimer zijn daardoor opnieuw in staat om hun eigen identiteit te vinden en zich te verbinden met de wereld om zich heen. Maar dit werkt ook bij mensen met andere cognitieve en fysieke beperkingen, bijvoorbeeld MS en schizofrenie.
Een beter leven dankzij de iPod
De muziek wordt afgespeeld op iPods, waarop de patiënten hun favoriete afspeellijsten en liedjes kunnen beluisteren. Grootste verschil met muziektherapie is dat je niet in een groep hoeft te zitten, zoals bij therapie vaak het geval is. Met Music & Memory kun je op ieder moment en overal genieten van de muziek en zo herinneringen terugkrijgen. Hiervoor zijn echter wel iPods nodig, waar de organisatie dan ook om vraagt. De gedoneerde apparaten worden na ontvangst eerst getest, waarna ze worden gevuld met persoonlijke muziek van de patiënt.
Welk effect deze therapie nu eigenlijk heeft, dat wordt besproken tijdens het evenement in de Apple Store op 9 juni. Hierbij spreekt oprichter Dan Cohen, die nu een Europese tour doet, met Gijs Staverman. Staverman is bekend als DJ en presentator van Radio2, maar is ook ervaringsdeskundige: hij zorgde voor zijn moeder, die Alzheimer had. Daarnaast vertelt Cohen zijn visie op het gebruik van muziek in de zorg. Het evenement begint om 18:00 en duurt tot 19:00. Bijwonen kan gratis, maar je moet wel een plekje reserveren.
Inschrijven doe je via website van Apple
Apple en gezondheidszorg
Ook Apple zelf richt zich steeds meer op de gezondheidszorg. Zo brachten zij de Healthkit op de markt en namen ze een groot aantal gezondheidsspecialisten in dienst. Een ander voorbeeld is ResearchKit, dat Apple in 2015 aankondigde. Met deze kit kunnen artsen en wetenschappers via de iPhone medische onderzoeken doen.
Tim Cook draagt ook zijn steentje bij, door bijvoorbeeld in 2015 zijn steun te betuigen aan de Cerebral Palsy Foundation, een stichting die zich inzet voor mensen met een hersenverlamming. In datzelfde jaar begonnen zij met de campagne “Just Say Hi”, waarmee ze iedereen aanmoedigen om met mensen met beperkingen op dezelfde manier te behandelen als anderen. In de video vraagt Cook aan Siri hoe hij een gesprek start met iemand die een beperking heeft. Siri antwoordt: “Dat is makkelijk, just say hi.”
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Gezondheid
De Gezondheid-app op je iPhone en iPad verzamelt allerlei data over je workouts, gewicht, hartslag en andere medische gegevens. Apps met ondersteuning voor HealthKit kunnen ook gegevens uitlezen en toevoegen aan de Gezondheid-app. De Gezondheid-app verzamelt ook allerlei gegevens van metingen van je Apple Watch, zoals je hartslag, slaapfases, verbrande calorieën, etcetera. Ontdek hoe je meer uit de Gezondheid-app haalt!
- Alles over Apple's Gezondheid-app
- Gezondheidschecklist op iPhone invullen
- Gezondheid-data synchroniseren met iCloud
- Backup van Gezondheid-data maken in iTunes
- Voorkomen dat de Gezondheid-app bewegingsdata verzamelt
- Medische ID instellen in de Gezondheid-app
- De beste HealthKit-apps voor de Gezondheid-app
- Apps toegang geven tot de Gezondheid-app
- Gezondheidsdata delen met vrienden
- Symptomen van ziektes in de Gezondheid-app
- Tandenpoetsen en de Gezondheid-app
- Oogrecept vastleggen
- Apple Watch en gezondheid
Reacties: 0 reacties