Het zal je niet ontgaan zijn dat Apple de afgelopen dagen verwikkeld is in een strijd met de FBI over privacy. De FBI wil hulp bij het kraken van een iPhone, maar Apple wil hier niet aan meewerken. Om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen zou Apple aan nieuwe veiligheidsmaatregelen werken, die ervoor zorgen dat Apple de iPhone simpelweg niet meer kan hacken.
Volgens The New York Times werkt Apple hard aan strengere beveiligingsmaatregelen voor iOS-toestellen en iCloud. Nu kan de overheid Apple nog een verzoek indienen om de inlogcode van een iPhone te omzeilen of elektronisch te kraken, maar met het nieuwe systeem zou dit volgens anonieme bronnen niet meer mogelijk zijn. Het indienen van overheidsverzoeken om mee te werken heeft dan geen zin meer.
Nieuwe maatregelen sluiten zelfs Apple buiten
In de huidige FBI-kwestie gaat het om een iPhone 5c, maar volgens Apple zouden nieuwere iPhones (weliswaar met veel moeite) te kraken zijn. Als de nieuwe maatregelen echt zo streng zijn als de bronnen doen vermoeden, kan zelfs Apple niet meer bij de gegevens op het toestel.
De verbeterde beveiliging moet er in ieder geval voor zorgen dat overheidsverzoeken om mee te helpen geen zin meer hebben, omdat er domweg geen technieken voorhanden zijn. De beveiliging is gericht op zowel de iPhone als op iCloud. Juist bij iCloud is strengere beveiliging lastiger te realiseren, omdat fysieke beveiligingsmaatregelen op de iPhone (zoals de Secure Enclave en biometrische authenticatie met Touch ID) niet voorhanden zijn. Apple zou van plan zijn om bij iCloud het wachtwoordbeheer op dezelfde manier te behandelen met encryptie op het toestel zelf, zoals in iOS 8 is ingevoerd.
Bij de iPhone 5c van Syed Rizwan Farook had de FBI mogelijk toegang kunnen krijgen tot een recente iCloud-backup, als ze het wachtwoord niet hadden gewijzigd. Apple had dan het automatisch gemaakte backupbestand kunnen downloaden van de servers en beschikbaar stellen aan de FBI. Bij de nieuwe maatregelen is dat niet meer mogelijk. Als Apple niet beschikt over de encryptiesleutel van het iCloud-account, dan kunnen ze technisch geen toegang krijgen tot de backup-data en kunnen ze het bestand ook niet overdragen aan de autoriteiten.
Het nadeel van zo’n systeem is dat gebruikers buitengesloten worden als ze hun inleggegevens vergeten, omdat Apple ze niet meer kan helpen.
Apple wil niet meewerken aan FBI-zaak
Apple is van mening dat het een gevaarlijk precedent schept als de overheid via Apple toegang kan krijgen tot de iPhones van burgers. Daarom verzet het bedrijf zich openlijk tegen de FBI, onder meer met een open brief aan gebruikers. Ook heeft Tim Cook een uitgebreid interview met ABC News gegeven, waarin hij het belang van de zaak uitlegt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- 'Eigen wifi 7-chip van Apple zit in de iPhone 17' (31-10)
- Nieuwe Mac mini M4 gelekt: dit zijn de beste specs (en zo ziet hij eruit) (29-10)
- iPhone SE 4 verwachtingen: deze functies zitten erin (28-10)
- Vooruitblik: dit is wat je kan verwachten van Apple's Mac-aankondigingen van deze week (28-10)
- Komt de iMac G4 terug? 'Apple werkt aan smart home-display met iMac-voet' (27-10)
Reacties: 8 reacties