‘Apple werkt aan eigen, energiezuinige MacBook-chip’
Apple is bezig een nieuwe ARM-gebaseerde chip te ontwikkelen voor toekomstige Macs, die taken afhandelen die weinig energie kosten. Nu worden deze taken nog afgehandeld door Intel-processoren. De nieuwe chip zou beschikbaar kunnen komen in een volgende generatie MacBook Pro, die later dit jaar op de planning staat. Belangrijkste doel is het verlengen van de batterijduur.
Eigen T310-chip voor MacBooks
De nieuwe MacBook Pro bevat al een aangepaste ARM-gebaseerde chip, gemaakt door Apple. Deze T1-chip wordt gebruikt voor authenticatie als je je vinger op de Touch ID-sensor legt. De T1-chip bevat ook een Secure Enclave met versleutelde informatie en stuurt de Touch Bar aan, zonder dat daarvoor de Intel-processor nodig is. Toch is Apple nu bezig om nog een andere, eigen chip te ontwikkelen.
Deze chip met codenaam T310 is volgens Bloomberg’s Mark Gurman sinds vorig jaar in ontwikkeling. Het werkt onafhankelijk van de T1-chip, maar is vooral bedoeld om de Intel-chip te ontlasten. De chip is gebaseerd op technologie van chipmaker ARM, maar met eigen aanpassingen. Bij taken die weinig energie vereisen hoeft de Intel-processor niet in actie te komen, omdat de T310 het zelfstandig kan afwikkelen.
Power Nap
De chip zou bijvoorbeeld de Power Nap-functies kunnen afhandelen. Power Nap is te vinden in > Systeemvoorkeuren > Energiestand en regelt het uitvoeren van allerlei functies terwijl je Mac in slaapstand staat. Het gaat daarbij om taken die weinig energie kosten, bijvoorbeeld het checken van nieuwe e-mail of het starten van de backup naar Time Machine. Ook het ophalen van nieuwe iCloud-informatie hoeft weinig energie te kosten.
Power Nap gebruikt nu de Intel-chip voor het uitvoeren van taken, maar dat kost nog steeds energie. Door een eigen chip te ontwikkelen kan de MacBook nog zuiniger worden. Bovendien kan de chip worden gebruikt voor het regelen van andere taken, zoals opslag en draadloze verbindingen. De ARM-gebaseerde chip is ontworpen door het Britse bedrijf ARM Holdings Plc., waar Apple al jarenlang klant van is. Tot de iPhone 5s gebruikt Apple standaard ARM-processoren in de iPhone. Daarna werd begonnen met de ontwikkeling van de eigen 64-bit A7-chip en de opvolgers daarvan. In de Apple Watch vind je ook ARM-chips, namelijk de S1 en S2.
Jaarlijks nieuwe MacBooks
De chip die Apple nu aan het ontwikkelen is voor de MacBook is afgeleid van de modellen die ze al voor de iPhones en iPads hebben ontwikkeld. Het idee is dat Apple’s in eigen huis ontworpen chips ooit die van Intel kunnen vervangen, althans bij de instapmodellen van de MacBook. Maar of dat lukt is nog niet zeker. Wel zou het Apple minder afhankelijk maken van Intel’s release-schema’s. De ontwikkeling van Intel-chips gaat tegenwoordig langzamer en de toekomstplannen zien er minder rooskleurig uit dan in 2006, toen Apple overstapte van de PowerPC-architectuur. Voor Apple geeft het ook de mogelijkheid om dunnere en kleinere MacBooks te maken met een langere batterijduur.
Misschien gaat het dan ook lukken om de Mac jaarlijks te vernieuwen, net als de iPhone. Maar dat kan nog wel even duren, want Apple heeft in de nabije toekomst nog geen plannen om de standaard x86 PC Intel-processoren helemaal aan de kant te zetten.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Er komt een nieuwe Apple Watch SE: dit zijn de mogelijke functies van de Apple Watch SE 2025 (18-12)
- Geruchten over Apple's opvouwbare iPad: 'Zo groot als twee iPad Pro's, release in 2028' (16-12)
- AirTag 2 komt in 2025: dit zijn de nieuwe functies en verbeteringen die je kan verwachten (16-12)
- Komt er een nieuwe Apple TV in 2025? Dit zijn de geruchten (13-12)
- HomePod mini 2: dit weten we al over de volgende mini-speaker van Apple (13-12)
Reacties: 2 reacties