Apple Point and Speak

Toegankelijkheidsfuncties in iOS 17: Live spraak, Persoonlijke stem en meer

In iOS 17 vind je nieuwe functies voor toegankelijkheid, bedoeld voor mensen met een beperking. Maar ook als je geen beperking hebt, heb je mogelijk iets aan deze vernieuwingen. Het gaat om verbeteringen op het gebied van cognitieve functies, spraak en zicht.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple kondigde eerder dit jaar in het kader van Global Accessibility Awareness Day (18 mei) een reeks nieuwe toegankelijkheidsfuncties voor iOS 17 aan. Het opvallende daarvan is dat ze al bekend werden gemaakt, ruim voordat iOS 17 zelf werd aangekondigd tijdens WWDC 2023. De nieuwe functies zijn breed van insteek: of je nu moeite hebt met spraak, horen, zien of bewegen, er zit voor iedereen wel iets bij. Ook zijn er enkele functies voor mensen die niet kunnen spreken of die het risico lopen hun vermogen om te praten kwijt te raken. Ze zijn mogelijk dankzij verbeteringen in de hard- en software, waaronder machine learning. Ook is er aan privacy gedacht en is er samengewerkt met allerlei belangengroepen. Dit zijn ze!

Hulpbedieningstoegang

Met Hulpbedieningstoegang (Assistive Access) wordt iOS 17 extra simpel gemaakt voor mensen met een cognitieve beperking. Schakel je deze functie in, dan verandert de complete interface van iOS. Je begint op een eenvoudig beginscherm, waarop de appiconen groot zijn afgebeeld. Ook de tekst is duidelijk leesbaar. Hulpbedieningstoegang beperkt veel van de functies van iPhone en iPad.

Hulpbedieningstoegang

Er is alleen toegang tot apps die vooraf zijn gekozen, bijvoorbeeld: Muziek, Foto’s, Camera en een gecombineerde app voor telefoon en FaceTime gesprekken. Deze apps zelf zijn ook voorzien van een simpel design. Alleen essentiële functies zijn te gebruiken, zodat de apps zo eenvoudig mogelijk in gebruik zijn. De interface doet ook wel wat denken aan een seniorentelefoon en dat kan ook handig zijn voor wat oudere mensen die moeite hebben met de iPhone bedienen. Lees er meer over in onze tip over Hulpbedieningstoegang.

Bekijk ook
Met Assistive Access in iOS 17 wordt de iPhone een ‘seniorentelefoon’

Met Assistive Access in iOS 17 wordt de iPhone een ‘seniorentelefoon’

Apple heeft een handige functie genaamd Hulpbedieningstoegang (Assistive Access) in iOS 17. Hiermee krijg je een supersimpele interface met grote knoppen, die door iedereen bediend kan worden. Het is bedoeld voor mensen met een cognitieve beperking, maar als seniorentelefoon of voor mensen die snel overprikkeld zijn, is het ook heel geschikt.

Persoonlijke stem en Live spraak

Voor mensen die hun stem dreigen kwijt te raken is er nu de functie Persoonlijke stem (Personal Voice). Door een kwartier lang zinnen in te spreken leert de iPhone jouw stem kennen. Met behulp van machine learning worden deze opnames omgezet naar een kunstmatige stem, die erg lijkt op jouw eigen stem.

Persoonlijke stem

Met Live spraak (Live Voice) kan deze stem worden ingezet tijdens het houden van telefoon- en FaceTime-gesprekken. Je typt zelf in wat er uitgesproken moet worden. Jouw kunstmatige stem spreekt dan deze zin uit.

Bekijk ook
Persoonlijke stem: zo gebruikt de iPhone je eigen stem als je niet kunt spreken

Persoonlijke stem: zo gebruikt de iPhone je eigen stem als je niet kunt spreken

iOS 17 bevat de nieuwe functie ‘Persoonlijke stem’ (Personal voice), voor mensen die hun stem dreigen te verliezen. De iPhone geeft je dan de mogelijkheid om zinnen uit te laten spreken met een stem die opmerkeiljk veel op jouw eigen stem lijkt. Het enige wat je moet doen is een reeks zinnen inspreken.

Wijs en spreek

Wanneer je de Vergrootglas-app opent, kan je voortaan gebruik maken van Wijs en spreek (Point en Speak). Je richt de camera op een stuk tekst en brengt je vinger in beeld. De LiDAR-scanner van de iPhone kijkt naar de positie van jouw vinger. Wijs je vervolgens op een letter of woord, dan spreekt de iPhone deze voor je uit. Apple toont een voorbeeld waarbij de functie gebruikt wordt voor het opwarmen van een maaltijd. Hierbij worden de cijfers van de magnetron uitgesproken. Ideaal voor het dagelijks leven!

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

‘Wijs en spreek’ is speciaal ontwikkeld voor blinden en slechtzienden. Objecten zonder braille zijn niet langer een struikelblok en lost veel lastige situaties op, waarbij je normaal gesproken hulp nodig zou hebben. Denk bijvoorbeeld aan een conservenblik, waarbij je als blinde gebruiker niet kan zien wat erin zit.

Apple Point and Speak

Het persbericht over deze nieuwe toegankelijkheidsfuncties in iOS 17 vind je hier. Apple heeft een groot aanbod aan toegankelijkheidsfuncties, die ook nuttig zijn voor mensen zonder een beperking. Probeer ze vooral een keer uit! Misschien zit er wel iets tussen dat het gebruik van jouw iOS device nog leuker maakt!

Bekijk ook
Toegankelijkheid: dit zijn de iPhone-functies voor mensen met een beperking

Toegankelijkheid: dit zijn de iPhone-functies voor mensen met een beperking

Met de Toegankelijkheid-instellingen van iOS kun je allerlei instellingen aanpassen voor zien, horen en interactie. Dit is handig voor mensen met een beperking, zoals slecht zicht of een slecht gehoor. In dit artikel lees je er alles over.

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.