Apple-topman Phil Schiller wil geen Apple-museum

Apple wil geen Apple-museum. Dat blijkt uit een e-mail van Phil Schiller, nadat computerhistoricus David Greelish zich sterk had gemaakt voor een dergelijk idee.

Apple-oprichters Steve Wozniak en Steve JobsVlak na de lancering van de iPhone lag het apparaat al in een museum. Een jaar later namen ook de gerenommeerde musea MOMA San Francisco en Tate Londen de iPhone in hun collectie op. Zou het niet mooi zijn als alle producten die Apple ooit heeft gemaakt, samen met de rekenmachine van Woz en de Mercedes van Jobs, in een museum terecht zouden komen? Computerhistoricus David Greelish besloot zijn idee voor een Apple-museum flink uit te dragen. Forbes gaf hem de mogelijkheid een gastblog te publiceren en Cult of Mac deed hetzelfde. Maar Apple zelf ziet het idee van een museum niet zitten.


Lezers van beide gastpostings waren enthousiast – en waarom ook niet? Mensen die nu in Cupertino een bezoek brengen aan het ‘moederschip’ komen niet verder dan een winkel met t-shirts, mokken en petjes waarop het logo van Apple is gedrukt. Het zou geweldig zijn als je meteen wat historie kunt opsnuiven, zeker nu Apple naar een nieuwe campus met meer ruimte verhuist. Intel heeft al een dergelijk museum, dat de moeite waard is om te bezoeken. Greelish maakte onderstaande rendering, om een indruk te geven van het toekomstige museum:

apple-museum-rendering

Hij probeerde ook bij de top van Apple de meningen te peilen. Hij stuurde tot tweemaal toe e-mailberichten naar topmannen van Apple om zijn idee te pitchen. Pas bij de tweede mailronde kreeg Greelish eindelijk antwoord van Phil Schiller. Die was niet bepaald enthousiast:

I don’t think this is a good idea for Apple. We are focused on inventing the future, not celebrating the past. Others are better at collecting, curating, and displaying historical Items. It is not who we are or who we want to be.

Terugkijken? Welnee! Steve Jobs zou vlak voordat hij overleed tegen de top van Apple hebben gezegd dat ze nooit terug zouden moeten kijken en nooit denken: “Wat zou Steve doen?” als ze voor een moeilijke beslissing stonden. Uit het antwoord van Schiller blijkt opnieuw dat Apple vooruit wil kijken en nieuwe dingen voor de toekomst wil uitvingen. Misschien biedt het inspiratie op een heel ander vlak: mensen die hun hobbykamer met oude Apple-spullen nog eens wilden opruimen krijgen nu misschien zin om alles weg te doen om plaats te maken voor de toekomst: een familiekamer waar straks de Apple iPanel televisie komt te staan.

Overigens had Apple in 1996 al een museum, maar toen Steve Jobs terugkeerde bij Apple liet hij alles weghalen en doneerde het aan een lokale universiteit, waar de collectie overigens niet openbaar is gemaakt.

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.