‘Apple zou tracking standaard uit moeten zetten’
Apple’s privacyschakelaar staat standaard aan
Je hebt Apple’s nieuwste reclamespotje over privacy vast al eens gezien. Een man koopt een beker koffie met daarop de naam ‘Felix’ en iets wat eruit ziet als een wachtwoord. Terwijl hij naar huis loopt wordt hij door allerlei figuren gevolgd, met op de achtergrond het liedje ‘Mind Your Own Business’ van Delta 5. Maar gelukkig heeft Apple een oplossing: je kunt een schakelaar omzetten en… poef! Alle vervelende figuren zijn in één klap verdwenen. Volgens Doc Searls gaat Apple daarmee nog niet ver genoeg en neemt privacy niet écht serieus. Eigenlijk zou tracking standaard uit moeten staan, vindt Searls.
Uit diverse polls blijkt dat de meerderheid van gebruikers tracking door apps gaan uitschakelen. Het zou gaan om percentages van wel 96%, dus vrijwel alle gebruikers. Dan zou het logisch zijn dat Apple de schakelaar al standaard uit zet.
https://www.youtube.com/watch?v=8w4qPUSG17Y
Searls vindt de boodschap van de video nogal misleidend. Felix zou helemaal geen trackers hebben gehad als hij naar Instellingen > Privacy > Tracking was gegaan en de schakelaar uit had gezet. Standaard staat het aan en dat is niet in het belang van gebruikers. Felix moet nu voor elke app op een melding drukken.
Een ander punt was ons ook al opgevallen in het taalgebruik: je schakelt de tracking niet uit, maar ‘vraagt’ een app om niet te tracken. Mag je er dan ook vanuit gaan dat het niet gebeurt? Dat is onduidelijk.
Searls herinnert zich ‘Do Not Track’ uit de beginjaren van deze eeuw. Dit is nog steeds een instelling in elke browser, maar het is slechts een verzoek. Het werd door bijna elke website genegeerd en het heeft geen enkele zin om het in of uit te schakelen. Reclamemakers hadden allerlei manieren gevonden om het te omzeilen. In 2019 werd de naam gewijzigd in ‘Tracking Preference Expression’, maar ondertussen waren gebruikers al overgestapt naar adblockers die een stuk effectiever waren.
Searls vindt, net als wij, dat er nog veel onduidelijkheden zijn. Betekent ‘vragen’ om niet getrackt te worden dat je inderdaad niet wordt gevolgd? Of is het slechts een verzoek, waar misschien geen rekening mee wordt gehouden? En hoe weet je of er alsnog tracking plaatsvindt. Daarover is Apple niet helder. Hoe kun je het controleren?
Apple doet zelf wél aan tracking
Overigens doet Apple zelf ook aan tracking voor advertenties, iets wat je niet in de reclamespots terugziet. In dit stuk van Benedict Evans is te lezen waarom Apple zich daarbij op een hellend vlak bevindt. Apple heeft een eigen reclamesysteem op de iPhone, waarmee gebruikers worden gevolgd en dat gebruikt wordt om gerichte advertenties te presenteren. Dit gebeurt op het toestel zelf (dus niet in de cloud) en alleen in de eigen apps.
Maar dan nog: Apple legt een hoop aspecten van je gedrag vast en slaat dit op in anoniem gemaakte cohorts (gebruikersgroepen met dezelfde kenmerken). Dit is een trucje waar Facebook en Google ook gebruik van maken, zodat ze je in de juiste groep kunnen indelen:
Bovenstaande info kunnen adverteerders afleiden op basis van Facebook-data, maar bij Google is er iets soortgelijks ontwikkeld onder de naam FLoC.
Lokaal op je iPhone
Apple legt nergens letterlijk vast dat jij van K-Pop houdt en in Berlijn woont, maar deelt je wel in groepen in die toevallig dezelfde kenmerken en hobbies hebben. De reclames die je in de App Store, Aandelen- en News-app ziet zijn daardoor gericht op jouw interesses, terwijl Apple kan blijven beweren dat ze jouw persoonlijke profiel niet op een server opslaan. Dat klopt, want alles gebeurt lokaal op je iPhone. “Je telefoon volgt je, maar verklapt dat niet aan anderen”, aldus Evans.
Een eigen reclameplatform van Apple?
De cynicus zal zeggen dat Apple advertenties in apps om zeep helpt, om adverteren in apps minder aantrekkelijk te maken. Dat dwingt appmakers om naar in-app aankopen over te stappen, zodat Apple een graantje meepikt. Of dat zo is? Daar zal Apple geen uitspraken over doen. Wel zou het een boeiende ontwikkeling zijn als Apple aankondigt dat ze een eigen platform voor ‘privacyvriendelijke, gepersonaliseerde advertenties’ gaan introduceren met een API voor adverteerders. Gebaseerd op de data die ze jarenlang hebben verzameld.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Deze transparante AirPods kun je niet kopen (11-04)
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
- ELEGNT is Apple's robotlamp met menselijke gedragstrekjes (07-02)
- Matter-organisatie belooft beterschap en focust in 2025 op bugfixes bij smart home-standaard (23-01)
Ik heb ook sterk het vermoeden dat Apple bezig is om een graantje mee te gaan pakken in de advertentiemarkt. Ze weten immers alles van hun gebruikers. Als ik soms zie op mijn router hoeveel verschillende connecties met Apple servers opgenomen wordt vanaf je Apple devices, dan vraag je je toch af waarom dat is. Tegenwoordig doen ze dat ook buiten een VPN om (tenminste ik zie diverse connecties richting Apple vanaf mijn iPhone als ik mijn VPN aan heb staan) en maken gebruik van hun eigen DNS servers.
Beetje vreemd wat moet ik nu doen de schakelaar aan zetten of zo laten staan zoals hij nu staat dus uit 🤷♂️
Niet alleen tracking standaard uit. Ook die vreselijke klote cookie meldingen. Het internetten is echt niet leuk meer tegenover
@Patrik: als de EG zich daar nu eens druk over ging maken! Iedereen klikt ongezien op OK..
De website https://tosdr.org/ laat zien welke sites “veilig” zijn en welke niet.
Bij mij staat die schakelaar gewoon uit, zonder er ooit aangezeten te hebben.
beetje misleidend nieuws, ik zie toch duidelijk staan bij de schakelaar “trackingverzoeken” ipv tracking.
wat volgens mij gewoon wil zeggen, wil je de app de kans geven om je een verzoek te sturen (dus dan kan je nog steeds zeggen dat die niet mag volgen)
lijkt mij dus logisch dat dit standaard aan staat (dan krijg je de meldingen) en indien je de meldingen overbodig vind en standaard nee wil dus, dan kun je het uitzetten.
of de functie effectief werkt daar ga ik mij niet over uitspreken.
Ah en ook heb ik altijd de indruk gehad dat apple over het algemeen de consument als klant beschouwt en niet als product (in tegenstelling tot bepaalde andere bedrijven), het is natuurlijk makkelijk om te zeggen dat alle grote bedrijven hetzelfde zijn en alles doen om enkel meer winst te maken.
@Andre: Uitzetten, dus knopje naar links.
In dat geval krijgt de app niet eens de kans jou te vragen om te mogen tracken en worden automatisch alle nieuwe tracking verzoeken tegengehouden, zo staat er “When this is off, all new app tracking requests are automatically denied”
Wat het “vragen” betreft als de optie aanstaat. Het is de app die jou vraagt te mogen tracken,. Het is niet jij die vraagt om niet getracked te worden (zie ook “learn more…”).
Dus kort gezegd. Optie “uit” – tracking staat standaard uit, Optie “aan” – de app moet jou vragen of er getracked mag worden.
Wij zijn als gebruikers natuurlijk enorm dom want wij kunnen zelf geen knopje omzetten om tracking uit te zetten, dat moet persé door Apple worden gedaan. Bij mij heeft deze altijd uitgestaan, net als Apple Reclame en ik zie dan ook nergens advertenties van producten waar ik naar heb gekeken. Ook in het verleden niet. De enige plaats waar ik advertenties of een vorm van reclame zie is de App store en als je op internet zit met de browser, maar niet gericht. Elke andere app die bij mij reclame vertoont, wordt meteen verwijderd.
Same here
Blijkbaar is die “Searls” echt niet goed op de hoogte, want bij mij en iedereen die ik ken, ook enkele die een nieuwe iPhone kochten, staat de schakelaar standaard op “uit”. Daardoor is dit artikel van hem niet correct, en dient dit enkel om Apple in een slecht daglicht te stellen, want “iedereen is dan maar zo”
Ik geloof er niks van.
Hier ook. En bij tientallen anderen ook… factcheck?
Het gaat natuurlijk om het principe. Hetzelfde als dat je een ‘Nee-Nee’ sticker op je brievenbus moet plakken om er voor te zorgen dat niemand ongewenst reclamedrukwerk in je bus gooit. Logischer is het om een ‘Ja-Ja’ sticker te plakken als je het wel wilt hebben. Nu moet je een handeling verrichten om ongewenste tracking to voorkomen. Mijn ouders (73 en 74 jaar) hebben een iPhone. Denk je dat zij weten dat ze ‘getrackt’ worden en iets moeten doen om het uit te schakelen? Mijn vader was echt verbaast dat hij gevolgd mocht worden. Hij had namelijk niet expliciet geweigerd. Omgekeerde wereld dus.
Mensen proberen altijd wat te vinden…
Ik kwam gisteren toevallig dit “Nieuwtje” tegen… Deze man zou zich daar beter druk om kunnen maken.
Deze jongens proberen het helemaal onmogelijk te maken.
@Flieps: “Het gaat natuurlijk om het principe”. Ik ben 67 en ik weet het ook en vind bovendien dat leeftijd een beetje veel als excuus wordt gebruikt om bepaalde zaken niet te hoeven weten. Zo krijg je automatisch het beeld van: ouderen zijn seniel en dom. Maar zoals je in de meeste reacties al leest stond schakelaar bij de velen al standaard op uit. Ik meen bij mij ook. Bovendien kijk ik bij aanschaf van een nieuw toestel alle instellingen nauwkeurig na. Searls is gewoon aan het zeuren en niet goed op de hoogte.