Deze speciale webpagina is hier te vinden. Je kunt bladeren naar de subpagina’s van de verschillende landen. Ook krijg je historische trends, patronen en meer context te zien. Daarnaast is er nog het traditionele rapport in PDF-formaat. Je kunt CSV-bestanden met ruwe data downloaden voor als je nog wat verder in de cijfers wil doordringen.
Apple’s Transparency Report 2018
Jarenlang bracht Apple tweemaal per jaar hetzelfde rapport uit over overheidsverzoeken. Dit voldeed aan de minimale eisen: een paar pagina’s met tabellen, waar de echte dataliefhebbers niet zoveel mee konden. Google en Microsoft hebben ondertussen uitgebreidere rapportages gemaakt, die ook de gewone gebruikers duidelijker uitleggen hoe vaak er data wordt opgevraagd en hoe vaak daar aan wordt voldaan.
Apple heeft ook de overzichten met aanvragen rondom nationale veiligheid aangepast. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om verzoeken van de FBI. Daarnaast wordt duidelijker onderscheid gemaakt tussen zogenaamde FISA-content (foto’s, e-mail, contacten, backups) en niet-contentgerichte verzoeken (zoals aantallen abonnees en transacties).
Apple kreeg in een halfjaar tijd 32.342 verzoeken, 9% meer dan in de voorgaande periode. Het ging daarbij om toegang tot 163.823 toestellen. De meeste verzoeken kwamen uit Duitsland (13.704 verzoeken voor 26.160 apparaten). Dit zou te maken hebben met veel gestolen toestellen.
Het standaard PDF-rapport vind je hier.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- EasyPark vanaf 1 mei meestal veel duurder door variabele transactiekosten: dit zijn goedkopere alternatieven (01-04)
- Pas op bij het verwijderen van Image Playground: app (nog?) niet opnieuw te downloaden (01-04)
- Google Maps als standaard navigatie-app in te stellen: dit heb je eraan (31-03)
- Nieuwe website toont Europese alternatieven voor Gmail, Dropbox en meer (28-03)
- Digitaal rijbewijs komt eindelijk naar je iPhone (maar niet in Wallet) (28-03)
En nu is de vraag, zat je tussen die 32? 😉 Ik vraag me af hoeveel informatie zo’n staatsverzoek bevat of alleen NAW gegevens.
Die Duisters springen er echt uit. Die gestolen toestellen is natuurlijk niet geloofwaardig. (Zeker niet uit een land wat bekend is van sjoemel software en dingen onder de pet houden.) Die diefstallen stoppen niet abrupt bij de grens. Van Nederland zouden we nog kunnen denken dat de Politie geen zin heeft om een aangifte te registreren, maar geen van de buurlanden heeft deze hoge (eerder heel lage) aantallen.
@Edwin: Land van de sjoemel software? Heb jij je huiswerk wel gedaan? Denk je nu werkelijk dat Duitsland de enige is die hier aan mee gewerkt heeft? Of VW hèt enige concern is die dit heeft gedaan. Doe aub je huiswerk voordat je informatie de wereld in helpt die niet klopt.
@Edwin: voor naw gegevens die bij een iphone horen hoeven ze apple niet te verzoeken, simpelweg met provider contact opnemen. Het gaat om de geencrypteerde data op het toestel waar ze belang bij hebben
Correctie: het ging om 32 requests, niet om 32 apparaten. In totaal ging het om 97 devices in die 32 requests. Staat in het uitgebreide rapport.