Face ID op de iPhone X is een van de meest vernieuwende functies van het toestel. De iPhone X is de eerste smartphone waarbij voor gezichtsherkenning gebruikgemaakt wordt van 3D-sensoren genaamd TrueDepth, waardoor de identificatie niet gefopt kan worden met een platte foto. Andere partijen gebruiken momenteel nog een standaard camera voor gezichtsherkenning en het gaat ook nog wel even duren voordat daar verandering in komt.
Twee jaar voorsprong met Face ID
Volgens bronnen bij Reuters duurt het zeker nog tot 2019 voordat Android-toestellen een vergelijkbare gezichtsherkenning krijgen zoals de iPhone X. De vertraging bij concurrerende partijen heeft vooral te maken met tekorten van belangrijke onderdelen voor de 3D-sensoren. Volgens de belangrijkste fabrikanten Viavi Solutions, Finisar Corp en AMS AG, duurt het nog op zijn minst tot volgend jaar voordat de 3D-sensoren mainstream worden.
Als het een beetje mee zit, komt een tweede smartphonemaker eind dit jaar met 3D-sensoren, maar de aantallen blijven dan nog wel erg laag. In 2019 doen er minstens twee partijen mee in de race om de beste 3D-camera’s. Vooral partijen als Huawei en Xiaomi lopen daarmee behoorlijk achter de feiten aan en zijn daarmee twee jaar later dan Apple met deze techniek.
Apple zit niet stil
Terwijl Android-makers nog hun best doen om deze 3D-sensoren in hun telefoons te krijgen, zit Apple ook niet stil. Volgens geruchten krijgt de iPad Pro dit jaar ook een Face ID-sensor, zodat de thuisknop met Touch ID vervangen kan worden door de gezichtsherkenning. Bovendien zijn er ook al geruchten dat de notch waar nu nog de sensoren in verwerkt zijn, in 2019 gaat verdwijnen. Apple blijft voorlopig dus nog wel even een voorsprong houden. Eerder was het al Ming-Chi Kuo die voorspelde dat Apple zo’n 2,5 jaar voorsprong heeft op de concurrentie.
Vanwege de beperkte beschikbaarheid van onderdelen duurt het daarom veel langer om de geavanceerde vorm van gezichtsherkenning over te nemen dan destijds het geval was met de vingerafdrukscanner. Apple introduceerde Touch ID in 2013 met de iPhone 5s, maar al een half jaar later kwam Samsung met zijn eigen variant in de Samsung Galaxy S5, waarna ook vele andere merken volgden. Bovendien zijn de 3D-sensoren ook belangrijk voor augmented reality, waardoor je er als smartphonemaker meer baat bij hebt. Naar verwachting heeft 40% van alle toestellen in 2021 de nodige 3D-camera’s.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple koopt fotobewerking-app Pixelmator (01-11)
- Hier zijn 7 hoogtepunten uit de kwartaalcijfers FQ4 2024 (01-11)
- Apple's kwartaalcijfers FQ4 2024: recordomzet uit iPhones, maar ook meer iPads verkocht (31-10)
- Apple Intelligence vanaf april 2025 ook in de EU op iPhone en iPad (28-10)
- Apple test een bloedsuiker-app om diabetes te voorkomen (26-10)
Face ID
Ontdek hoe Face ID werkt, de gezichtsherkenning op de iPhone en sommige iPads. Met Face ID ontgrendel je je toestel, doe je betalingen met Apple Pay, log je in in je bankieren- of wachtwoordenapp en meer. Hoe kun je Face ID gebruiken met en zonder aandacht, wat is het verschil met Touch ID en is Face ID wel veilig? Je leest het hier!
- Alles over Face ID
- Face ID instellen op iPhone en iPad
- Face ID gebruiken zonder aandacht
- Touch ID vs Face ID: wat zijn de verschillen?
- Face ID onopvallend uitschakelen
- Face ID werkt niet goed? Zo los je het op
- Face ID gebruiken voor inloggen bij websites
- Face ID gebruiken met zonnebrillen
- Tweede gezicht instellen voor Face ID
- Face ID met mondkapje of andere gezichtsbedekking gebruiken
Reacties: 14 reacties