Apple legt uit waarom ze apps afwijzen

Apple legt op een webpagina uit welke richtlijnen ze hanteren bij het afwijzen van iOS-apps. Slecht design, te kleine doelgroep en apps die steeds crashen, mogen niet.

apprichtlijnen goed slechtApple staat erom bekend dat ze apps om uiteenlopende redenen afwijzen. Soms is er een duidelijke lijn in te herkennen – apps over Steve Jobs mogen niet – maar het komt ook wel eens voor dat er vrij willekeurig wordt geoordeeld. Een nepversie van Duolingo? Geen probleem, terwijl een vrij onschuldige app zomaar kan worden afgewezen. Wie meer wil weten hoe dat reviewproces in theorie in z’n werk gaat, kan terecht op deze pagina voor ontwikkelaars. ‘Common App Rejections’ beschrijft de meest voorkomende redenen waarom Apple apps afwijst.


Eigenlijk kun je een aantal redenen tot afwijzing al wel raden. Apps die voortdurend crashen, die nog niet af zijn of niet-werkende links bevatten, komen niet door het reviewproces. Alle linkjes in een app moeten werken, alle details die je als ontwikkelaar moet aanleveren, moet aanwezig zijn. En de app mag ook geen onjuiste informatie bevatten of gebruikers misleiden. Bij de naam-Duolingo’s kun je je afvragen of er geen sprake is van misleiding. Apple vindt blijkbaar van niet en keurde de app goed.

App-afwijzingen

Apple houdt ook niet van gebruikersinterfaces die slecht zijn, apps die in feite een website zijn en meerdere apps die feitelijk hetzelfde doen. Apps die advertenties bevatten moeten gebruik maken van de Advertising Identifier (IDFA). En zo zijn er nog wel meer criteria. Eén van de meest subjectieve criteria staat helemaal aan het eind: als een app niet genoeg functionaliteit of content bevat of maar op een heel kleine niche-markt gericht is, behoudt Apple zich het recht voor om de app af te wijzen.

Ontwikkelaars die het wel goed willen doen, kijken in de iOS Human Interface Guidelines hoe het hoort.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.