Apple zou van plan zijn om de verdeling van inkomsten voor muziek, video’s en nieuwsapps te veranderen. Nu geldt er nog een verdeling van 70%-30% voor inkomsten, maar er zijn plannen om het percentage van 30% omlaag te brengen. Volgens de Financial Times is Apple in gesprek met mediabedrijven, aldus bronnen. De verhouding 70%-30% bestaat al sinds Steve Jobs de iTunes Store in 2003 aankondigde.
Wat apps betreft, zou het vooral gaan om apps met abonnementen, zoals nieuwsapps en digitale magazines. Het heeft ermee te maken dan kranten hebben geklaagd over het hoge percentage dat ze moeten afdragen. Voor normale apps zal waarschijnlijk gewoon de verhouding van 70%-30% gehandhaafd blijven.
Maar het zou ook gaan gelden voor muziek. Spotify heeft geklaagd dat Apple’s muziekdienst oneerlijke concurrentie veroorzaakt als er sprake is van 30% afdracht. Daardoor wordt het moeilijker voor anderen om deze markt te betreden. Bij Apple Music, de vermoedelijke naam van de nieuwe muziekdienst die Apple volgende week gaat aankondigen, zou het nieuwe percentage al ingevoerd kunnen worden.
De gewijzigde inkomstenverdeling zorgt dat Apple minder last krijgt van regulerende instanties, die bang zijn dat Apple z’n machtspositie misbruikt. Met de honderden miljoenen iTunes-accounts en de miljarden die ze aan ontwikkelaars uitkeren is Apple een machtige partij. Apple koos voor de verhouding 70/30 en die verdeling namen andere bedrijven zoals Google en Amazon over. Nu Apple Music eraan komt, staan de concurrenten op achterstand: want als je via de iPhone of iPad een abonnement op concurrerende diensten zoals Spotify, Deezer of Rdio wilt afsluiten, moeten deze bedrijven ook 30% aan Apple afdragen. Dat geldt ook voor videodiensten zoals Netflix, Hulu en HBO Now, maar ook voor kranten en magazines zoals de New York Times en Times Magazine.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
iTunes
Lees alles over iTunes, de voormalige software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Sinds 2019 is Apple gestopt met iTunes op de Mac en in februari 2024 bracht Apple officieel drie opvolgers voor iTunes op Windows uit. iTunes voor Windows bestaat echter nog wel. Ook is er nog de iTunes Store nog voor het kopen van muzieknummers en albums en het aanschaffen en huren van films.

- Alles over iTunes
- Alles over de iTunes Store
- iTunes alternatieven voor Windows en Mac
- Sneltoetsen in de iTunes screensaver
- Wat is iTunes Connect?
- iTunes in de Cloud
- iTunes Match
- iPhone en iPad synchroniseren met je Mac
- De opvolgers van iTunes op de Mac
- Drie opvolgers van iTunes op Windows
- Muziek en films uit de iTunes Store cadeau geven
- Beltonen in de iTunes Store
- iTunes Store in de Muziek-app op de Mac
Nu nog voor de apps. Want het is bedroevend hoe weinig er overblijft na aftrek BTW (21%) en Apple (30%).
Eddy, BTW drukt niet op de app-ontwikkelaar maar op de consument.
Dan vragen die concurrenten via de Appstore toch 40% meer.
Niemand die het dan via Apple aanschaft.
Wat een gezever weer om niks.
Ga van de kwaliteit van je product uit ipv de kracht van de concurrent. Als ze het willen hebben, kopen ze het. Daarbij geef je transparant aan wat het kost via de website en via Apple.
Zelfs Google verdient meer aan IOS dan aan Android. Dus ik denk dat de concurrenten niet zo moeten zeuren.
Je maakt een product en kiest een verkoop strategie. De concurrent is niet je grootste vriend, verwacht dat dan ook niet. En als je apps ontwikkelt, je mag ze in veel gevallen ook op iOS uitbrengen, maar als de voorwaarden je niet bevallen, dan doe je het lekker niet.
(Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.
Ze moeten wel. Windows gebruikers gebruiken geen iTunes meer, omdat ze geen iPod meer gebruiken. Beetje dom van Apple om de iTunes Music Store niet beschikbaar te stellen voor Android gebruikers. De Android gebruikers zijn immers de oude Windows/iPod gebruikers en juist die groep heeft de iTunes Music Store echt groot gemaakt. Als de nieuwe Apple iTunes streaming dienst alleen beschikbaar komt op iOS wordt het zeker een flop.
Gonny schreef: “Nu Apple Music eraan komt, staan de concurrenten op achterstand: want als je via de iPhone of iPad een abonnement op concurrerende diensten zoals Spotify, Deezer of Rdio wilt afsluiten, moeten deze bedrijven ook 30% aan Apple afdragen.”
Als je Spotify Premium wilt, doe je er natuurlijk slim aan om dat vooral NIET via de Apple Store te kopen. Maar zo’n systeem (buiten Apple om) kan niet ieder bedrijf opzetten.
Ik draag helemaal niets aan Apple af maar betaal direct aan Spotify
Ik snap ook niet waarom ik dat zou doen en ook niet dat een miljardenbedrijf met 50.000 ongebruikte patenten Spotify moet kopieren (en dan lopen zeveren dat het niet winstgevend is)
Verzin dan wat anders