Apple maakt geen winst op reparaties
Hoewel we soms versteld staan van prijzen die Apple hanteert voor sommige reparaties, blijkt het bedrijf er geen winst op te maken. Afgelopen september stuurde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een brief aan Tim Cook. Hierin werd hem een paar vragen gesteld, waaronder een over reparaties. Dit is deel van een lopend onderzoek naar Apple’s positie in de markt.
Eén van de vragen aan Apple was om duidelijk te maken wat de omzet is van alle reparaties uitgevoerd door het bedrijf sinds 2009. Hierop geeft Apple een simpel, maar helder antwoord. Het bedrijf zou meer kosten hebben gemaakt dan omzet.
Er werken tienduizenden door Apple geautoriseerde reparateurs bij Apple Retail en andere verkopers. Sinds 2009 zijn de kosten ieder jaar hoger uitgevallen dan de omzet gemaakt uit reparaties.
De exacte kosten van reparaties maakt Apple niet bekend in deze brief. Gelet op de prijzen die Apple doorgaans hanteert voor reparaties verbaast het ons wel dat er geen winst wordt gemaakt. Zo vraagt Apple circa €360 voor een schermreparatie bij de iPhone XS Max. Dit terwijl de productiekosten van dit toestel volgens sommige analisten ook rond die prijs liggen. Natuurlijk zit er wel arbeidsloon inbegrepen bij de reparatiekosten.
Apple beantwoordde ook enkele vragen over andere diensten, waaronder Apple Kaarten. De Amerikaanse overheid vroeg zich af waarom Apple in 2012 een eigen Kaarten-applicatie uitbracht. Apple’s antwoord hierop was typisch: ze wilden een betere versie maken dan Google Maps. Daarnaast laat het bedrijf weten miljarden dollars te hebben geïnvesteerd in de ontwikkeling en verbetering van deze gratis dienst.
Apple is zich bewust van hoge prijzen
Eerder dit jaar liet Apple’s COO Jeff Williams al weten zich bewust te zijn van de hoge prijzen die Apple vraagt voor producten. Dat de iPhones de voorgaande jaren steeds duurder werden zou deels ter compensatie kunnen zijn van de kosten die Apple blijkbaar maakt voor reparaties. Of dat echt zo is zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen.
Wat niet aan bod kwam waren de prijzen voor reparaties. Apple heeft dit jaar de iPhone 11 en iPhone 11 Pro goedkoper gemaakt dan hun respectievelijke voorgangers. Misschien is dit de start van een dalende prijzentrend bij Apple, en zullen reparaties geleidelijk ook goedkoper worden. Tot die tijd kun je maar beter voorzichtig omgaan met je spullen.
De volledige brief met antwoorden is te lezen op de website van de Amerikaanse overheid.
Is jouw iPhone aan reparatie toe? Check dan ons overzicht voor je opties en kosten.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- EU wil dat de iPhone beter samenwerkt met smartwatches en hoofdtelefoons (19-12)
- iCulture peilt: wat is jouw favoriete nieuwe Apple-product van 2024? (17-12)
- Terugkijken: dit zijn alle Apple-events (en aankondigingsvideo's) van 2024 (10-12)
- Apple's kerstreclame van 2024 draait om AirPods Pro-gehoorfuncties (maar slaat een beetje door) (28-11)
- Apple's sportschoenemoji is nu ook gewoon te koop als echte schoen (en hij lijkt sprekend) (28-11)
Reacties: 15 reacties