Apple is nog steeds druk bezig met het verwijderen van verouderde apps. In aanloop naar de release van iOS 11 pakken ze ook meteen verouderde 32-bit apps mee, omdat die niet langer worden ondersteund. Verder hebben ze klonen, spamware en andere rommel opgeruimd. In totaal gaat het om meer dan 100.000 apps.
Ruim 100.000 apps verwijderd
Apple beroept zich op de App Store Review Guidelines, die ze momenteel extra streng toepassen op nieuw ingediende apps, maar ook op bestaande apps die al jarenlang niet meer worden bijgewerkt. Klonen van apps en slordig gemaakte apps die op basis van templates zijn gemaakt, zullen worden weggehaald. Regel 4.2.6 verbiedt apps die gemaakt zijn met een commercieel template of met diensten om apps te genereren. Er zijn een aantal aanbieders waarmee je heel gemakkelijk een app kunt genereren, bijvoorbeeld met het Nederlandse AppMachine of met PhoneGap en TapJet. Of apps van dergelijke diensten ook gevaar lopen, is nog niet helemaal duidelijk. TechCrunch denkt van wel.
Klonen niet langer toegestaan
Eerder waren template-gebaseerde apps wel toegestaan en ondernam Apple eigenlijk weinig maatregelen tegen klonen. Er verschenen bijvoorbeeld heel wat varianten op de game Flappy Bird, die allemaal probeerden mee te liften op de bekendheid van de originele app. Dergelijke apps gebruiken vrijwel dezelfde naam en hebben een appicoontje dat er sterk op lijkt, om mensen op het verkeerde been te zetten. Erg sjiek is het niet, maar Apple stond het altijd toe. Nu gaat dat veranderen. Apps die spammen, gestolen content gebruiken en die recent nooit meer gedownload worden kunnen ook uit de App Store verwijderd worden. Sinds afgelopen september is Apple er al mee bezig en in totaal staat de teller nu dus op meer dan 100.000.
In iOS 11 gaat Apple ook een nieuw uiterlijk invoeren voor de App Store, die mensen moet uitnodigen om vaker de app te openen. Het uiterlijk lijkt meer op Apple Music, met grote tussenkopjes en aanbevelingen van een redactie. Het is de eerste keer sinds 2008 dat de App Store een nieuw uiterlijk krijgt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- 'Vernieuwde Mail-app dit voorjaar naar Mac en iPad' (maar niet voor iedereen) (20-01)
- Carrot Weather heeft nu een CarPlay-app: navigeren met het weer (als je ervoor betaalt) (16-01)
- Locatiegegevens van gebruikers populaire Nederlandse apps op straat: dit is er aan de hand (15-01)
- Nieuw in WhatsApp: camera-effecten, sneller reacties versturen en meer (15-01)
- BMW's nieuwe iDrive-systeem zet een stap achteruit in CarPlay-ondersteuning (14-01)
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.
- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Reacties: 3 reacties