Zowel Apple als Google hebben honderden beursapps verwijderd, die de mogelijkheid boden om te handelen in binaire opties. Veel apps benadrukken onvoldoende het risico van dit soort financiële transacties, waardoor mensen geld kwijt geraakt zijn. Ook maken veel apps zich schuldig aan frauduleuze praktijken. Als gevolg hiervan heeft Apple de richtlijnen van de App Store verscherpt.
Financiële apps verwijderd uit App Store
In totaal gaat het om meer dan driehonderd apps die zowel door Apple als Google uit respectievelijk de App Store en de Google Play Store verwijderd zijn. Volgens de Australian Securities and Investments Commission zorgden de apps voor een groot risico bij gebruikers en werden er claims gemaakt die niet realistisch zijn. Ook blijken veel apps simpelweg niet goed te werken, waardoor mensen geld afgetroggeld werd. De financiële apps boden gebruikers de mogelijkheid om een binaire optie af te sluiten.
Update 02-08-2017: Wij hebben inmiddels contact gehad met een woordvoerder van Bux en die heeft ons laten weten dat Bux niet handelt in binaire opties, waardoor de app gewoon beschikbaar blijft in de App Store.
Of de in Nederland populaire Bux-app ook wordt getroffen is nog even de vraag. Volgens kenners gaat het hier niet om binaire opties, maar concurreren ze er wel mee. De Bux-app is nog gewoon verkrijgbaar.
Een binaire optie is een soort financiële optie waarmee mensen kunnen handelen met valuta’s, aandelen en grondstoffen, maar ook voor bedrijven. Zo wordt gebruikers aangemoedigd om te beleggen op de waarde van bijvoorbeeld een bedrijf. Als de waarde bij het einde van de looptijd boven het startpunt staat op het moment dat het geld ingezet werd, krijgt de belegger uitbetaald tegen het vastgestelde rendement. Er zit echter een groot risico aan, want als het bedrijf lager uitvalt dan wordt er niks uitbetaald. Meer informatie over binaire opties vind je op Wikipedia.
Veel van de apps maken zich schuldig aan fraude, zo blijkt uit de analyse. Ook worden er buitensporige beloftes gedaan en wordt het risico van de beleggingen niet benadrukt. Ook was het in sommige gevallen voor gebruikers niet mogelijk om hun geld terug te halen en behaalden ze goede resultaten in de demoversie, om vervolgens flink te verliezen zodra het om echt geld ging. Van de in totaal 330 apps die verwijderd zijn, plaatste tachtig procent geen waarschuwing over de risico’s.
Apple past richtlijnen aan
Als gevolg van de problemen met deze apps, heeft Apple de richtlijnen van de App Store aangepast. In het onderdeel 3.2.2 van de App Store-richtlijnen staat nu het volgende vermeld:
(viii) Apps that facilitate binary options trading are not permitted on the App Store. Consider a web app instead.
Een jaar geleden was er ook al gedoe rondom enkele financiële apps. Het leek er toen op dat er maar zes digitale munteenheden toegestaan werden in de App Store, nadat er eerder al na diefstal namaak Bitcoin Wallets uit de App Store verwijderd werden.
- 2017 - 02 augustus: Reactie van Bux toegevoegd aan het artikel.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- 'Vernieuwde Mail-app dit voorjaar naar Mac en iPad' (maar niet voor iedereen) (20-01)
- Carrot Weather heeft nu een CarPlay-app: navigeren met het weer (als je ervoor betaalt) (16-01)
- Locatiegegevens van gebruikers populaire Nederlandse apps op straat: dit is er aan de hand (15-01)
- Nieuw in WhatsApp: camera-effecten, sneller reacties versturen en meer (15-01)
- BMW's nieuwe iDrive-systeem zet een stap achteruit in CarPlay-ondersteuning (14-01)
Reacties: 3 reacties