Apps verwijderd die locatiegegevens doorsturen
Voordat je een app in de App Store mag plaatsen, moet deze aan een aantal richtlijnen van Apple voldoen. Eén van de richtlijnen is dat een app geen locatiegegevens van gebruikers naar derden mag verzenden, zonder dat hier nadrukkelijk toestemming voor gegeven is. In een e-mail aan de getroffen ontwikkelaars laat Apple weten dat hun apps na het opnieuw beoordelen niet aan deze regels voldoen.
Een groeiend aantal ontwikkelaars heeft de afgelopen tijd een mail van Apple ontvangen met betrekking tot deze richtlijnen, zo ontdekte 9to5Mac. Het is onduidelijk om hoeveel en om welke apps het precies gaat, maar het laat wel duidelijk zien dat Apple strenger toeziet op deze regels. Het gaat specifiek om kopje 5.1.1 en 5.1.2 in de richtlijnen van de App Store. Ontwikkelaars moeten de code van de app aanpassen die betrekking heeft tot deze regels, voordat deze opnieuw ingediend mag worden.
https://twitter.com/Thomasbcn/status/993468671937957888
Het lijkt er vooral om te gaan dat ontwikkelaars de gebruikers niet genoeg op de hoogte brengen van wat er met hun gegevens gebeurd. Ze vragen wel toestemming tot je locatie via de standaard iOS-melding, maar verdere info krijg je als gebruiker niet. De strengere maatregelen van Apple hebben vermoedelijk te maken met de General Data Protection Regulation (GDPR), de nieuwe Europese privacywetgeving die later deze maand in gaat.
Apple zal voor deze wet zelf ook maatregelen moeten nemen. Binnenkort laat Apple gebruikers hun data downloaden, zodat je in één klik kan zien welke gegevens Apple over jou verzameld heeft. Momenteel kan dat ook al, maar hiervoor is nog wel een verzoek bij Apple Support nodig. Later deze maand kan dat dus veel makkelijker. In eerste instantie kan dit alleen nog door Europeanen aangevraagd worden, maar later geldt dit ook voor andere Apple-gebruikers wereldwijd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Waarom je geen Apple Intelligence kan gebruiken in WhatsApp en Instagram (en andere apps) (17-04)
- AI gebruiken met de iPhone 3GS? Met deze app lukt het (11-04)
- WhatsApp verbetert oproepen op drie manieren: dit is nieuw (10-04)
- Eindelijk: 'Meta werkt aan Instagram-app voor iPad' (09-04)
- Apple brengt nieuwe Mac- en Vision Pro-app uit: dit kun je met de Immersive Video Utility (08-04)
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Op zich een goede actie, maar daar lijkt me in de praktijk wel omheen te komen. Apps die gebruik maken van een server bij de app-bouwer, bijvoorbeeld om resultaten van acties/berekeningen te kunnen teruggeven aan de app, zouden bij het versturen van input voor het serverproces specifieke data ongevraagd me kunnen sturen.
Of heeft Apple een signaleringsmechanisme in iOS ingebouwd dat dit kan waarnemen en onderscheid kan maken tussen verschillende datasoorten?
Top!
Heel goed 👍👍👍
Als gebruiker mag je ook wel goed nadenken alvorens een app überhaupt toestemming te geven voor je locatiegegevens. Er moet bij mij een zeer duidelijke reden zijn wil ik dit doen. Een navigatie app is logisch, voor de rest moet je van goede huize komen wil ik er mee akkoord gaan..