Eerder deze week berichtte TechCrunch dat er steeds meer apps in de App Store verschijnen die misbruik maken van de mogelijkheid om je te abonneren op apps. Met verschillende methodes proberen apps je maandelijks of soms zelfs wekelijks grote bedragen te laten betalen. Apple heeft nu maatregelen genomen door enkele apps te verwijderen, maar je kan er ook zelf voor zorgen dat je er niet in trapt.
Apple pakt scam-apps aan
Een aantal weken geleden schreven we nog dat Apple ontwikkelaars aanspoort om over te stappen op het abonnementenmodel. Hoewel dit bij veel gebruikers weerstand oproept, heeft het ook zijn positieve kanten. Zo krijgen kleine zelfstandige ontwikkelaars dankzij app-abonnementen een stabiele inkomstenstroom, waardoor ze hun (premium-)app constant kunnen voorzien van nieuwe functies.
De laatste weken hebben meerdere apps misbruik gemaakt van het systeem, waardoor ze laten zien wat de keerzijde is van dit model. Deze scam-apps bieden je vaak eerst een gratis proefperiode, maar daarna proberen ze je op gemene wijze maandelijks of wekelijks geld te betalen om nog van de app gebruik te kunnen maken.
De apps doen dit door bijvoorbeeld de annuleer-knop te verbergen, zodat je je automatisch inschrijft voor de gratis versie, die automatisch over gaat in een betaalde dienst. De informatie over de prijzen wordt vaak weggestopt in kleine lettertjes die je gemakkelijk over het hoofd kan zien. Andere apps tonen eerst een advertentie met de mogelijkheden om meteen te betalen of de testversie te gebruiken. Het kruisje om dit te annuleren verschijnt pas na een paar seconden.
Apple is begonnen met het verwijderen van deze apps, waaronder Weather Alarms. Andere apps hebben hun methodes aangepast, waaronder QR Code Reader. Van een eerdere lijst van Forbes van dergelijke apps is een flink aantal verwijderd. In de richtlijnen van de App Store staat duidelijk vermeld dat het verboden is om gebruikers om de tuin te leiden en met valse voorwendselen maandelijks of zelfs wekelijks een vast bedrag te laten betalen.
Dit kun je zelf doen
Hoewel Apple dus de nodige maatregelen genomen heeft, zijn er nog steeds veel van dit soort apps beschikbaar. Gelukkig kun je zelf ook het één en ander doen om hier niet in te trappen. Vraag jezelf bijvoorbeeld af of je wel een losse app nodig hebt. De Camera-app heeft zelf een QR-code scanner, dus een aparte app is dan nogal overbodig. Mocht je de functies van een app echt nodig hebben, check dan in de App Store of er in-app aankopen inzitten. Deze informatie vind je bovenaan bij de downloadknop en onderaan vind je een overzicht van prijzen en bundels.
Lees ook de recensies in de App Store, om te kijken of andere gebruikers je mogelijk waarschuwen voor oneerlijke praktijken. Wil je de app toch downloaden, pas dan goed op bij het drukken op start- en soortgelijke knoppen. Je moet voor het afsluiten van een proefperiode jezelf altijd identificeren met Touch ID of Face ID. Check voordat je dit doet hoe lang de proefperiode duurt en of deze automatisch verlengd wordt.
Ben je er toch ingetrapt en ben je bang dat je vastzit aan een dure maandelijkse of wekelijkse betaling, dan kun je je altijd afmelden voor deze App Store-abonnementen. Weet je niet hoe je dat doet? In onze tip lees je daar alles over.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Overzicht: deze Apple-producten zijn in 2024 uitgebracht (en komt er nog meer aan?) (14-11)
- EU wil verbod op regiogebonden App Store en meer: alles voor iedereen in Europa gelijk (12-11)
- Apple biedt langere retourtermijn voor de feestdagen en geeft cadeautips (09-11)
- Apple koopt fotobewerking-app Pixelmator (01-11)
- Hier zijn 7 hoogtepunten uit de kwartaalcijfers FQ4 2024 (01-11)
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiƫle App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.
- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Reacties: 4 reacties