Update 10 november 2022: Door de fikse opruiming hebben er sinds 2015 nog nooit zo weinig apps in de App Store gestaan. Dat blijkt uit cijfers van Finbold. Het aantal apps in de App Store staat nu op 1,6 miljoen en dat is 25% minder dan het vorige kwartaal. De laatste keer dat het aantal apps op dit niveau lag, was zeven jaar geleden in 2015. Toen ging het eveneens om 1,6 miljoen. Het gaat om een bewuste actie, die al in het voorjaar van 2022 in gang werd gezet. Apple stuurde toen een waarschuwing rond naar ontwikkelaars dat verouderde apps zouden worden verwijderd.
Afgelopen mei werd bekend dat ongeveer een derde van de apps in de App Store is verouderd.
In het tweede kwartaal werden vervolgens 439.000 apps opgeruimd en nu gaat het om meer dan 540.000 apps. Hierdoor is de App Store een stuk kleiner geworden dan de Google Play Store, waar ruim 3,5 miljoen apps te vinden zijn. Van de apps die zijn verwijderd had 64% de afgelopen twee jaar geen update meer gekregen. Finbold denkt dat het verwijderen van de apps heeft gezorgd dat Apple minder omzet heeft gedraaid met de App Store. Investeringsfirma Morgan Stanley denkt echter dat Apple-klanten gewoon minder te besteden hebben aan software en games vanwege inflatie en andere economische malaise.
Update 30 april 2022: Apple geeft ontwikkelaars nu meer tijd om hun verouderde apps te updaten, voordat ze worden vernieuwd. Voorheen was het 30 dagen, nu wordt het 90 dagen. Ontwikkelaars klaagden over de maatregel, omdat ze vonden dat hun apps nog prima functioneren en omdat zelfs een kleine update soms veel werk kost. Apple heeft nu een developer-update uitgebracht, waarin de maatregelen nader worden uitgelegd. Het gaat om apps die al drie jaar niet zijn bijgewerkt en die nauwelijks meer worden gedownload in de voorbije 12 maanden, zullen worden verwijderd. Ontwikkelaars krijgen hiervan bericht via e-mail. Ontwikkelaars kunnen dan protest aantekenen of een update indienen. Apps die al eerder zijn gedownload op toestellen blijven wel gewoon functioneren.
Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 24 april 2022.
30 dagen de tijd om te updaten
Dat ontdekte The Verge, die ook het mailtje met de titel ‘App Improvement Notice’ onder ogen kreeg. Het gaat om apps die ‘al behoorlijke tijd’ niet meer zijn bijgewerkt. “U kunt deze app beschikbaar houden voor nieuwe gebruikers om te ontdekken en te downloaden in de App Store door binnen 30 dagen een update ter beoordeling in te dienen.”, schrijft Apple. “Als er binnen 30 dagen geen update wordt ingediend, wordt de app uit de verkoop gehaald.” Hij verdwijnt dus uit de App Store, maar blijft nog wel op toestellen staan van gebruikers die de app eerder hebben gedownload.
Ontwikkelaars zijn niet blij met de opruimactie. Zo ontving Protopop Games-ontwikkelaar Robert Kabwe een waarschuwing omdat zijn game Motivoto sinds maart 2019 geen update meer heeft gekregen. De game werkt echter prima en een update is volgens Kabwe helemaal niet nodig.
Ook zijn ontwikkelaars om heel andere redenen boos. Zo voert ontwikkelaar Kosta Eleftheriou al jarenlang strijd tegen spam- en flutapps die Apple toestaat. Zijn FlickType-keyboard voor blinden werd uit de App Store gegooid omdat Apple telkens moeilijk deed over de updates die Eleftheriou indiende. Inmiddels is de app al twee jaar niet bijgewerkt, terwijl de ontwikkelaar dat wel graag zou willen. Tegelijk vindt Eleftheriou het onterecht dat de app Pocket God (zie afbeelding) nog steeds in de App Store staat, terwijl het al sinds 2015 geen update kreeg.
Een oude app updaten kost veel moeite
Wat de ontwikkelaars verder dwars zit, is dat ze maar kort de tijd krijgen om een update in te dienen. Om aan de huidige ontwikkelaarsrichtlijnen te voldoen moet je je app vaak met een nieuwere versie van Xcode en met nieuwe API’s (programmeerinterfaces) bouwen en dat kost tijd. Even een knopje een paar millimeter verplaatsen om de indruk te wekken dat er iets veranderd is, is niet voldoende. Apple zegt zelf dat er een continu proces is om apps te evalueren en te verwijderen als ze niet langer werken zoals bedoeld. Ook apps die niet meer aan de huidige richtlijnen voldoen kunnen worden weggehaald. Sinds 2016 is Apple hier al mee bezig, maar het lijkt erop dat de maatregel nu weer wat strenger wordt toegepast. Het treft vooral kleine indie-studio’s en eenmansbedrijfjes die te weinig mankracht hebben om de apps regelmatig bij te werken.
Ook Google is bezig met een voorjaarsschoonmaak: begin april kondigden ze aan dat apps die niet de tools van de afgelopen twee jaar gebruiken beperkt zichtbaar zullen zijn in de Google Play Store. Apple zou natuurlijk ook voor zo’n maatregel kunnen kiezen en de apps alleen nog tonen als er expliciet naar wordt gezocht. In plaats daarvan verwijdert Apple ze helemaal. Bij Google heb je tot 1 november 2022 de tijd om je app te updaten en je kunt dit nog verlengen met zes maanden, door een aanvraag te doen.
Er kunnen allerlei redenen zijn waarom ontwikkelaars hun apps niet meer bijwerken. Vaak komt het door een verschuiving van interesses, een andere levensfase, omdat het subsidiepotje leeg is of domweg omdat iemand er geen zin meer in heeft. Deze verlaten apps zijn op zich wel een probleem, omdat mensen ze nog steeds installeren en daarna een teleurstellende ervaring hebben.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple koopt fotobewerking-app Pixelmator (01-11)
- Je chats categoriseren met aangepaste lijsten nu mogelijk in WhatsApp (01-11)
- Met de Nintendo Music-app luister je naar je favoriete gamemuziek (31-10)
- Met de nieuwe Pokémon Trading CG Pocket-app verzamel je Pokémon-kaarten digitaal (maar niet in Nederland) (30-10)
- Apple gaat App Store-reviews van gebruikers samenvatten (30-10)
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.
- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Reacties: 10 reacties