Apple verwijdert ‘Volg me niet’-functie uit Safari

Apple gaat de functie 'Do Not Track' (Volg me niet) uit Safari verwijderen en kiest voortaan voor een intelligent systeem om tracking te voorkomen.

Do Not Track verdwijnt

De Safari-functie ‘Do Not Track’ moest voorkomen dat adverteerders ons van website tot website kunnen volgen. Het werkte echter nooit zoals Apple had bedoeld. Apple trekt nu de stekker eruit en schakelt over op een nieuwe methode, genaamd Intelligent Tracking Prevention. Het doel van ‘Volg me niet’ was om adverteerders erop te wijzen dat gebruikers niet gevolgd wilden worden. Dat gebeurde op basis van vertrouwen, maar volgens de makers van DuckDuckGo hielden sites zoals Google en Facebook zich er helemaal niet aan. Daarom heeft Apple het er nu uit gehaald.


In de releasenotes van Safari 12.1, dat te vinden is in de betaversies van iOS 12.2 en macOS 10.14.4, schrijft Apple dat de ondersteuning voor Do Not Track is ‘expired’ en daarom is weggehaald. In eerdere versies van iOS kon je het uitschakelen via Instellingen > Safari > Volg me niet. Daarnaast kun je reclametracking voorkomen door naar Instellingen > Privacy > Reclame > Beperk reclametracking te gaan. De eerstgenoemde functie gaat verdwijnen, de tweede niet.

Intelligent Tracking Prevention

De functie zal worden vervangen door Intelligent Tracking Prevention. Hiermee is het niet langer nodig om te kiezen tussen het wel of niet blokkeren van cookies. In plaats daarvan zal de browser alleen de cookies die tussen websites worden uitgewisseld (cross-site) tegenhouden. Deze functie zat al in Safari 11, maar zal in Safari 12.1 verder worden aangescherpt. Apple geeft aan dat de functie wordt weggehaald “om potentieel gebruik als een fingerprinting variabele” te voorkomen. Met fingerprinting kunnen bedrijven je overal op internet volgen, ook als je geen account bij ze is.

Safari Volg me niet

Je kunt via Instellingen > Safari > Privacy en beveiliging met schuifknoppen aangeven dat je niet gevolgd wilt worden. De optie om niet te volgen is weggehaald in de beta’s van iOS 12.2 en macOS 10.14.4. Is het een stap terug? Niet echt. Omdat het vrijwillig werd toegepast door websites, dataverzamelaars en advertentienetwerken is de kans groot dat het toch nauwelijks effect had. Zelfs als je het ingeschakeld had is de kans klein dat je er iets aan hebt. Volgens DuckDuckGo bleek uit een onderzoek onder Amerikaanse volwassenen dat 23,1 procent de functie had ingeschakeld. Maar 41,4 procent wist niet dat het een vrijwillige optie is, waar adverteerders en andere bedrijven zich niet aan hoeven te houden.

Apple gaat in iOS 12.2 ook het uitlezen van bewegingsdata in Safari aan banden leggen. Meer over de iOS 12.2 functies lees je in onze round-up.

Bekijk ook
iOS 12.2 functies: deze vernieuwingen vind je in de nieuwste update

iOS 12.2 functies: deze vernieuwingen vind je in de nieuwste update

iOS 12.2 is hier! Welke nieuwe functies en vernieuwingen zitten erin? In dit artikel praten we je bij over de iOS 12.2 functies die je nu meteen zelf kunt proberen!

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.