Heb je per ongeluk een app gekocht en was dat niet de bedoeling, dan heb je de mogelijkheid om geld terug te vragen voor apps. Maar volgens ontwikkelaars verwijst Apple daarbij steeds vaker door naar de ontwikkelaar zelf. Ook al kan die de aankoop helemaal niet ongedaan maken en zal daarom het bedrag uit eigen geld terug moeten betalen.
Heb je een app gekocht die niet blijkt te voldoen, dan kun je je geld terugvragen. Tenminste, dat is de theorie. In werkelijkheid kun je hier maar beperkt gebruik van maken omdat je op een zwarte lijst terecht kunt komen als het te vaak voorkomt. Apple heeft maakt het je wel heel gemakkelijk: via reportaproblem.apple.com heb je binnen een minuut de teruggave aangevraagd. Wordt je aanvraag gehonoreerd, dan wordt de aankoop teruggedraaid en krijgen de ontwikkelaar (70%) en Apple zelf (30%) geen geld.
Maar de afgelopen tijd blijkt Apple regelmatig de teruggaaf te weigeren en geven ze aan dat je maar bij de ontwikkelaar moet aankloppen. Zij zijn boos, want zij zijn niet in staat om de aankoop te annuleren. Het enige wat ze kunnen doen is de gebruiker het volledige bedrag terugbetalen, inclusief de 30% die ze al aan Apple hebben afgedragen.
Het probleem zou extra zijn toegenomen sinds Apple de optie ‘Probleem wordt hier niet vermeld’ heeft weggehaald uit de lijst. De ontwikkelaars zijn niet alleen boos over het feit dat ze extra geld erop moeten toeleggen, maar ook dat Apple valse informatie verstrekt. Volgens medewerkers van Apple Support moeten klanten maar bij de ontwikkelaar aankloppen voor een terugbetaling, maar Apple weet heel goed dat een ontwikkelaar aankopen in de App Store niet kan terugdraaien. Alleen Apple kan dat via hun eigen systemen.
Een ontwikkelaar klaagt:
@AppStore knows developers have no way to refund a purchase. Stop telling customers that we can!
Er zijn natuurlijk appontwikkelaars die het allemaal niet zoveel boeit. Zoals de ontwikkelaar van de namaakgame Cuphead, die afgelopen week door Apple’s goedkeuringsproces was geglipt. De nepversie kostte €5,49 en bleek slecht van kwaliteit. Als Apple de mensen die de game hebben gekocht naar de ontwikkelaar hebben doorgestuurd, hebben we weinig hoop dat ze nog hun geld terugkrijgen. Apple wilde in ieder geval niet reageren op vragen of mensen hun geld terugkrijgen.
Via: iPhone-ticker
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Overzicht: deze Apple-producten zijn in 2024 uitgebracht (en komt er nog meer aan?) (14-11)
- EU wil verbod op regiogebonden App Store en meer: alles voor iedereen in Europa gelijk (12-11)
- Apple biedt langere retourtermijn voor de feestdagen en geeft cadeautips (09-11)
- Apple koopt fotobewerking-app Pixelmator (01-11)
- Hier zijn 7 hoogtepunten uit de kwartaalcijfers FQ4 2024 (01-11)
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.
- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Reacties: 16 reacties