Apple verzamelt veelbezochte locaties in iOS 7: dit moet je weten
Het verzamelen van veelbezochte locaties in iOS 7 leidde onlangs tot een klein relletje, toen de functie opnieuw werd ontdekt in iOS 7 beta 5 en aan de kaak werd gesteld. Diep in de instellingen van iOS 7 zit een menu-optie waarmee je iPhone, iPad of iPod touch alle locaties verzamelt waar je veel bent geweest. Wij namen in juni al een kijkje naar de nieuwe functie toen hij in iOS 7 beta 1 voor het eerst opdook, maar inmiddels lijken er een hoop vragen te zijn over de veelbezochte locaties. Waarom verzamelt Apple deze informatie? En wat kun je doen om je locatiegegevens voor jezelf te houden? In dit artikel geven wij antwoord op de belangrijkste vragen rond de verzameling van locatiedata.
Welke locatiedata verzamelt iOS 7?
iOS 7 maakt een lijst die bestaat uit je meest bezochte locaties op basis van gps-informatie. Deze data wordt op de achtergrond verzameld op momenten dat gps staat ingeschakeld. Deze locatie-informatie bestaat uit een cirkel op een kaart, die kleiner wordt naarmate je een plek vaker bezoekt. Bij meerdere bezoeken kan iOS 7 namelijk makkelijker vaststellen waar je precies bent geweest. iOS 7 is ook slim genoeg om je meest bezochte plek als je thuislocatie te bestempelen. Bij iedere locatie in iOS 7 staat een lijst, met daarbij een overzicht van wanneer welk bezoek exact is gelogd.
Wat doet Apple met mijn veelbezochte locaties?
Op het moment van schrijven zijn er twee toepassingen bekend voor het verzamelen van de locatiedata in iOS 7.
Ten eerste wil Apple met je locatiedata het nieuwe Berichtencentrum verbeteren. In dit nieuwe venster zie je een kort overzicht van de dag, met het weerbericht en alle afspraken die je wellicht hebt. Door te kijken waar je woont en werkt kan het Berichtencentrum bijvoorbeeld ook verkeersinformatie laten zien voor de route die je gaat rijden.
Ten tweede worden de belangrijke locaties ingezet voor de verbetering van Apple Maps. Hierbij geeft Apple de volgende uitleg:
Als u ‘Verbeter Kaarten’ inschakelt, verzamelt Apple de GPS-coördinaten die zijn verkregen via de functie ‘Veelbezochte locaties’ op uw apparaat en koppelt ze aan het adres dat bij uw Apple ID hoort. Hierdoor kan Apple de geografische locatie van dat adres en andere adressen nauwkeuriger bepalen. Apple bewaart uitsluitend de resulterende coördinaten in een anonieme vorm om Kaarten en andere op locatie gebaseerde producten en diensten van Apple te verbeteren.
Waar vind ik de veelbezochte locaties in iOS 7?
De opgeslagen locatiedata staat in het instellingenscherm van je iPhone. Je vindt de optie op de volgende plek:
Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem > Veelbezochte locaties
Kan ik het verzamelen van veelbezochte locaties uitschakelen?
Ja, het is mogelijk om iOS 7 niet langer veelbezochte locaties te laten verzamelen en op te laten slaan. Dat doe je bij de hierboven beschreven locatie in de instellingen van iOS 7, door de knop Veelbezochte locaties uit te schakelen. Dit heeft bovendien een gunstig effect op je batterijduur. Het constant vastleggen van je locatie kost energie.
Uiteraard heeft de schakelaar alleen effect op het verzamelen van veelbezochte locaties. Wil je dat je iPhone helemaal geen locatiedata verzamelt, dan schakel je dit uit via Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen, met de schakelaar Locatievoorzieningen. Het is op deze pagina ook per app mogelijk om het gebruik van locaties aan of uit te zetten.
Is dit nieuw?
Apple begon met het verzamelen van veelbezochte locaties vanaf de eerste beta van iOS 7. In iOS 6 en eerder was het niet mogelijk om veelbezochte locaties te bekijken vanuit de instellingen, al bleek een bestand in een oude versie van iOS wel je bezochte locaties op te slaan, informatie die werd gebaseerd op Wi-Fi-netwerken waar je mee verbond. Dit leidde in Nederland tot kamervragen. Apple verwijderde het bestand in iOS, waarin de data een jaar lang teruggevonden kon worden, met een latere update.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 34 reacties