Hier zijn 50 minder bekende details over de Apple Vision Pro
Apple Vision Pro: talloze minder bekende details
Apple heeft de Vision Pro aangekondigd als eerste mixed reality-headset. Veel dingen zijn tijdens de keynote genoemd, maar er zijn ook nog diverse details die wat onderbelicht zijn gebleven. We lopen ze in dit artikel met je langs! Er valt namelijk veel meer te ontdekken over de werking en bepaalde onderdelen.
- #1 Geen Wifi 6E
- #2 Geen Ultra Wideband
- #3 M2 met 10-core GPU en 8-core CPU
- #4 16GB RAM
- #5 Meer dan 150 3D-films
- #6 Nieuwe spatial games
- #7 Twee soorten hoofdbanden geleverd
- #8 Light Seal en kussens
- #9 Poetsdoekje en meer
- #10 Batterijduur video kijken
- #11 256GB interne opslag
- #12 Persona als betafunctie
- #13 Los verkrijgbare lenzen
- Nog 37 andere details
Hier zijn 13 nieuwere details
Sinds de aankondiging van de datum van de Vision Pro zijn er weer enkele nieuwe details ontdekt. Eerder hadden we al een overzicht met 35 minder bekende details over de Vision Pro op een rij gezet, maar na de bekendmaking van de naderende verkoopstart, hebben we dit artikel aangevuld met allerlei extra wetenswaardigheden. Inmiddels is de Vision Pro goedgekeurd bij de FCC, waardoor de verkoop niets meer in de weg staat. Ook zijn er meer hands-on ervaringen van enkele techjournalisten. Check ook onze algemene pagina’s over de Vision Pro en visionOS voor nog meer info. We hebben ook aparte pagina’s over:
- Vision Pro kopen als Nederlander: dit moet je weten
- Vision Pro prijs in euro’s: dit verwachten we
- Deze Vision Pro-apps komen eraan
#1 Geen Wifi 6E
Hoewel Wifi 6E al bij de M2-chip in 2022 geïntroduceerd werd met de iPad Pro en ook de Mac mini M2 en MacBook Pro’s M2 Pro/Max voorzien waren van Wifi 6E, ontbreekt dit bij de Vision Pro. Dat blijkt uit de FCC-registratie. Wifi 6E heeft diverse voordelen, zoals hogere snelheden en minder verstoringen in het signaal. Maar de Vision Pro moet het met Wifi 6E doen. Dat zal voor de meeste gebruikers wel voldoende zijn, zeker omdat nog lang niet iedereen een Wifi 6E-router heeft.
#2 Geen Ultra Wideband
Veel recente Apple-apparaten zoals iPhones en wearables zoals de Apple Watch en AirPods zijn voorzien van een Ultra Wideband-chip. Deze wordt gebruikt voor nauwkeurige locatiebepaling, bijvoorbeeld bij de Zoek mijn-functie of voor AirDrop. Maar de Vision Pro heeft zo’n chip niet. De Ultra Wideband-chip is geen vereiste voor functies als Zoek mijn of AirDrop, dus in hoeverre je dit gaat missen is nog even de vraag.
#3 M2-chip met 10-core GPU en 8-core CPU
Dat de Vision Pro een M2-chip heeft, was al sinds de aankondiging bekend. Maar Apple heeft meerdere varianten van de gewone M2-chip. Apple blijkt de iets krachtigere variant te hebben gebruikt, voorzien van een 10-core GPU (in plaats van het instapmodel met 8-core GPU). Daardoor zijn de grafische prestaties van de Vision Pro extra krachtig.
#4 16GB RAM
Uit bestanden van Xcode 15.2 (de software waarmee ontwikkelaars apps bouwen), blijkt dat de Vision Pro voorzien is van 16GB RAM. Dit is vermoedelijk noodzakelijk om alle apps (tegelijkertijd) soepel te laten draaien. Bij sommige Macs hanteert Apple nog 8GB als instap, maar bij de Vision Pro is daar dus geen sprake van. Je kan de hoeveelheid werkgeheugen niet upgraden.
#5 Meer dan 150 3D-films te bekijken
In de Apple TV-app komen bij de release meer dan 150 3D-films beschikbaar voor de Vision Pro. Dit zijn films waarbij je meer wordt meegezogen in de content, omdat het beeld als het ware om je heen gezet wordt. Apple heeft al enkele series en films op Apple TV+ in 3D gefilmd, zodat het beeld geoptimaliseerd is voor de Vision Pro. Het gaat dan om het Spatial Video-formaat. Het gaat onder andere om de serie monarch: Legacy of Monsters.
#6 Nieuwe spatial games
Meer dan 250 games op Apple Arcade zijn speelbaar op de Vision Pro, maar er komen ook speciale zogenaamde spatial games. Onder andere speciale versies van Game Room, What the Golf? en Super Fruit Ninja komen in dit ruimtelijke formaat beschikbaar, zodat je jezelf helemaal kan onderdompelen in deze games.
#7 Geleverd met twee soorten hoofdbanden
Bij de Vision Pro krijg je twee soorten hoofdbanden meegeleverd: de Solo Knit Band en de Dual Loop Band. De Solo Knit Band bestaat uit een enkele hoofdband die achterom je hoofd gaat, met een breed deel voor extra ondersteuning. Er zit een draaiknop aan om de hoofdband strak te draaien. De Dual Loop Band bestaat uit een band achterop en bovenop je hoofd. Ze zijn qua design vergelijkbaar met het Trail-bandje van de Apple Watch-bandje. De hoofdbanden zijn allemaal in het grijs uitgevoerd.
#8 Ook meegeleverd: Light Seal en kussens
Bij de Vision Pro krijg je ook meteen de Light Seal meegeleverd, die ervoor zorgt dat licht niet de headset binnendringt. Dit versterkt het effect en daarmee het gebruik van de headset. Er komen verschillende vormen en maten van kussens die je erop kan bevestigen. Standaard worden er twee Light Seal-kussens meegeleverd.
#9 Dit zit er nog meer in de doos: poetsdoekje en meer
Maar we zijn er nog niet. Bij de Vision Pro krijg je ook nog een poetsdoekje meegeleverd (die normaal €25,- kost). Tot slot vind je in de doos ook nog de batterij, oplaadkabel en stroomadapter. Zowel de kabel als de stroomadapter zijn voorzien van usb-c.
#10 Batterijduur voor video kijken
Oorspronkelijk beloofde Apple een batterijduur tot 2 uur voor het kijken van video, maar volgens de meest recente tests is dit nu 2,5 uur. Apple heeft dit getest met de Environment-functie ingeschakeld en het kijken van een 2D-film. Bij 3D-films zal de batterijduur wel wat korter zijn. Voor algemeen gebruik geldt nog steeds een batterijduur van 2 uur.
#11 256GB interne opslag
Het was sinds de aankondiging onduidelijk hoeveel interne opslag er nou in de Vision Pro zou zitten. Er werd gespeculeerd dat het om 1TB opslag gaat, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Elke Vision Pro heeft 256GB interne opslag, dat niet verder uit te breiden is. Er is ook geen extra uitgebreide versie met meer opslag.
#12 Persona is nog een betafunctie
De Persona-functie, waarbij je gezicht gescand wordt zodat er een realistische digitale versie van jezelf gemaakt kan worden voor tijdens een FaceTime-gesprek, is bij de release alleen beschikbaar als betafunctie. Hoewel iedereen het met een Vision Pro kan gebruiken, markeert Apple het dus nog wel als betafunctie. Verwacht daarom dat niet altijd alles meteen vlekkeloos zal werken.
#13 Los verkrijgbare lenzen: zoveel kosten ze
Als je normaal gesproken een bril draagt, dan kun je voor de Vision Pro inzetbare lenzen en leesglazen kopen. De lenzen op sterkte zijn beschikbaar voor $149,-, terwijl de leeslenzen $99,- kosten. Deze zijn gemaakt in samenwerking met Zeiss.
#14 Dit zijn de virtuele omgevingen van de Vision Pro
Met de Vision Pro-headset is het mogelijk om je van de buitenwereld af te sluiten en te kiezen voor een van de ‘Environments’. Zo krijg je het gevoel alsof je op een heel andere plek op de aardbol bent en niet in je eigen huiskamer. Apple maakte eerder bekend dat Mount Hood een van de Environments is, maar dankzij de SDK kunnen we ze nu allemaal zien.
Hieruit kun je kiezen:
- Haleakala
- Yosemite
- Sky
- Joshua Tree
- Lake Vrangla
- Mount Hood
- The Moon
- Beach
- White Sands
- Winter Light
- Fall Light
- Summer Light
- Spring Light
Je kunt een virtuele omgeving betreden door aan de Digital Crown te draaien. Je ziet dan niets meer van je eigen omgeving. Zo’n virtuele omgeving kun je gebruiken als achtergrond voor een film, apps, telefoongesprekken en meer.
Deze Environments zijn ook beschikbaar in een FaceTime-gesprek. Je kunt je huidige Environment ook delen met anderen in FaceTime, zodat ze dezelfde achtergrond te zien krijgen. Verder is er een knop om de Environments te schakelen tussen volledig, half minimum en uit.
#15 Maximaal 9 personen zichtbaar in groepsgesprek
Je kunt in een FaceTime groepsgesprek met maximaal 32 mensen deelnemen, maar de Vision Pro toont slecht 9 personen tegelijk in beeld. Je kunt zelf aangeven wie dit zijn, door 9 mensen uit te kiezen en ‘vast te pinnen’. De overige personen zijn niet in beeld. Mensen die een webcam gebruiken zullen als normale persoon te zien zijn, terwijl mensen die een Vision Pro dragen als 3D Persona worden getoond.
#16 Ook te bedienen zonder handen
Bij Vision Pro zijn handgebaren belangrijk om bepaalde functies te bedienen. Maar wat als je geen handen hebt, of moeite hebt om je handen te gebruiken voor acties als knijpen en wijzen? Dan kan het ook op een andere manier. Apple heeft gezorgd dat de Vision Pro toegankelijk is voor elk type gebruiker, zelfs voor blinden. Volgens Apple heeft visionOS zelfs meer toegankelijkheidsfuncties dan elk ander platform van Apple.
Pointer Control, waarbij je met een soort stokje iets kunt aanwijzen (zie foto hieronder) is vanaf de tweede beta van visionOS te gebruiken. Dit is een soort aanwijsstokje zoals bij schoolborden wordt gebruikt.
#17 Iedereen kan visionOS nu al proberen zonder headset
Apple heeft beta’s van visionOS uitgebracht die je kunt testen op de Mac. Het maakt deel uit van een Software Development Kit (SDK), waarmee iedereen alvast aan de slag kan. De SDK is voor iedereen beschikbaar, ook voor mensen die geen betaald developeraccount hebben. Je kunt alvast bekijken hoe de menu’s eruit zien en hoe de interactie werkt bij de Vision Pro. Je ziet hoe de doorzichtige vensters, schaduweffecten en animaties eruit zien en kunt bladeren door de Instellingen-app en meer.
#18 Vision Pro komt eind 2024 naar Europa
De Vision Pro-headset zal begin 2024 alleen in de VS verkrijgbaar zijn. Over een uitrol naar andere landen is nog niets gezegd, maar er zijn wel geruchten. Zo zou Apple van plan zijn om de headset vanaf oktober in een Europees land uitbrengen, namelijk het Verenigd Koninkrijk. Ook Canada zou voor eind 2024 op de planning staan. Het feit dat Apple nu al developer labs in Londen, München en meerdere Aziatische steden organiseert, maakt wel duidelijk dat er internationale ambities zijn.
#19 Je moet stilzitten als je Vision Pro draagt
De Vision Pro heeft een snelheidslimiet, die detecteert als je te snel beweegt. Er verschijnt dan een melding “Virtual content has been temporarily hidden until you return to a safe speed.” Dit is waarschijnlijk bedoeld om te voorkomen dat mensen in een (zelfrijdende) auto gaan zitten en niet meer op het verkeer letten. Maar het zou er ook mee te maken kunnen hebben dat de omgeving moeilijker waar te nemen is als dit snel beweegt, bijvoorbeeld als je in een rijdende bus uit het raam kijkt met de headset op.
Voor vliegtuigen is er een speciale vliegtuigmodus voor de Vision Pro. Je kunt in een vliegtuig de Vision Pro dragen om bijvoorbeeld een film te kijken, maar er zijn wel allerlei beperkingen.
#20 Bewegingsruimte is beperkt
Over gebruik in beperkte ruimtes gesproken: zelfs als je thuis zit kun je niet vrij rondlopen in de kamer met een Vision Pro op je hoofd. De bewegingsruimte is beperkt tot 3 x 3 meter. Als je te veel beweegt, zal de headset waarschuwingen geven. Hetzelfde geldt als je te dicht bij een bepaald object komt. Dit blijkt uit meldingen zoals “Move Back” en “You’re too close to an object”, die aan de code zijn toegevoegd.
#21 Persona Virtual Camera
Vision Pro heeft een 3D-camera aan de buitenkant waarmee je foto’s en video’s kunt maken. Die camera is niet toegankelijk voor apps van derden. Dit is gedaan als privacymaatregel. Toch is het mogelijk om (met toestemming van de gebruiker) een foto te maken, via de Persona, dus de virtuele weergave van jezelf. Dit wordt in de instellingen Persona Virtual Camera genoemd.
#22 Apps installeren vanaf je iPhone
Wil je apps gebruiken op de Vision Pro, dan is het niet nodig om de headset op je hoofd te zetten. Net als bij de Apple Watch kun je apps installeren vanaf de iPhone. Je kunt op de App Store op de iPhone bladeren door beschikbare apps en aangeven welke je wilt installeren. De download start daarna automatisch op de headset. Mocht dit niet geluk zijn, dan kun je op de Vision Pro naar de App Store gaan en bij Aankopen zien welke apps je eerder hebt uitgekozen.
#23 Apps afsluiten doe je zo
Als een app vastloopt – iets wat tijdens de betaperiode gemakkelijk kan gebeuren – dan hoef je de headset gelukkig niet helemaal te rebooten. Er is een actie om apps gedwongen af te sluiten. Hierovor houd je de Digital Crown en de bovenste knop een paar seconden ingedrukt.
#24 Eén account en een gastaccount
Een vraag die Apple tijdens de aankondiging niet beantwoord heeft, is hoeveel gebruikersaccounts worden ondersteund. Dit blijken er twee te zijn: je eigen account en een gastaccount. De primaire gebruiker kan alle instellingen zoals EyeSight op het device opslaan. Het gastaccount moet steeds opnieuw de Eyesight-setup doorlopen. Dit duurt een paar minuten. Daarbij verschijnt een serie punten op het scherm en de gebruiker moet daar steeds naar kijken. Eventuele lenzen voor brildragers moeten apart worden aangemeten.
#25 Nekband en Light Shield zijn verwisselbaar
De nekband en Light Shield zijn verkrijgbaar in verschillende maten en zullen op de afmetingen van jouw hoofd afgestemd. De Light Shield (de rand rondom je gezicht) zal in meerdere vormen en maten te koop zijn, die je in de Apple Store kan komen passen. Hij wordt magnetisch aan de bril bevestigd. Beide onderdelen zijn dus los te halen en de vervangen door een andere maat, of op termijn misschien zelfs een andere kleur. Het is nog onbekend of Apple in de toekomst meer kleuren gaat aanbieden. Daarnaast is er een hoofdband die aan de bovenkant over je hoofd loopt en die het gewicht wat meer kan verdelen. Dit zou volgens geruchten een losse aankoop worden.
#26 Voorlopig één kleur
Reken niet op Middernacht of Spacegrijs: het lijkt erop dat Apple de Vision Pro maar in één kleur gaat uitbrengen: lichtgrijs. Wil je meer kleur, dan zul je accessoires van derden moeten kopen. Er zijn zelfs al third party-hoofdbanden aangekondigd: de Duitse fabrikant BandWerk heeft razendsnel wat mockups gemaakt van alternatieve hoofdbanden die ze kunnen produceren. Er zijn vijf verschillende kleuren, waaronder grijs, bruin met wit, creme, beige met grijs en oranje en grijs. Ze zijn gemaakt van Italiaans leer en worden geleverd met een headset-afdichting in dezelfde kleur. De lederen hoofdbanden gaan $159,- (VS) en £129,- (VK) kosten en komen volgend jaar pas op de markt. Kleine details kunnen nog wijzigen.
#27 Vision Pro draait op twee chips
De Vision Pro bevat twee chips: een M2-chip waarop visionOS draait en een R1-chip om de input van camera’s en sensoren te verwerken.
De M2-chip in de Vision Pro is nodig voor geavanceerde functies, zoals computerbeeldverwerking. Het gaat volgens Mark Gurman van Bloomberg om een iets duurdere variant met 8 CPU- en 10 GPU-kernen. Dat is de variant die ook in de MacBook Air en het basismodel van de MacBook Pro zit. Apple heeft aangekondigd dat de Vision Pro ook 256 GB opslag zal hebben in het basismodel van $3.499. Aanwijzingen in de code suggereren echter dat de opslag kan oplopen tot 1 TB.
De nieuwe R1-chip is speciaal bedoeld om de input van camera’s, sensoren en mcirofoons te verwerken. Deze chip zorgt ook voor het streamen van beelden naar de display met een vertraging van maximaal 12 milliseconden. Dit geeft bijna geen vertraging, waardoor het lijkt of je naar de werkelijke wereld kijkt.
#28 Nieuw besturingssysteem visionOS met App Store
De Vision Pro is het eerste apparaat dat op visionOS draait. Dit is speciaal ontwikkeld voor de volgende computerrevolutie (volgens Apple): Spatial Computing. Dit houdt in dat de interface zich in de ruimte bevindt. Na de Vision Pro zullen er nog meer producten volgen die op visionOS draaien en die toegang hebben tot de eigen App Store.
#29 Optic ID irisscanner om je te identificeren
Apple maakt gebruik van een nieuwe techniek om de gebruiker te herkennen: Optic ID. In de Vision Pro-headset is een irisscanner aanwezig, die naar het unieke patroon rondom jouw oogpupil kijkt. Op basis hiervan kan de headset worden ontgrendeld, kan toestemming worden gegeven voor transacties en meer. De Optic ID is ook nodig als je de Vision Pro als display voor je Mac wilt gebruiken. Dit is om te voorkomen dat een gast op jouw Mac zou kunnen rondbladeren.
#30 Je kunt er niet doorheen kijken
Het lijkt misschien alsof de ogen van de gebruiker zichtbaar zijn door het glas van de Vision Pro, maar dit is slechts schijn. In werkelijkheid wordt een projectie getoond van jouw ogen, zodat de andere persoon jouw emoties en andere gezichtsuitdrukkingen kan zien. Knijp je je ogen samen, dan zal de projectie dit ook doen. Apple heeft gekozen voor een zo realistisch mogelijke weergave.
Ook de andere kant op kun je niet vanuit de bril naar buiten kijken, al lijkt dat wel zo. Camera’s aan de buitenkant zorgen voor een projectie van jouw omgeving, zodat het lijkt alsof je in de kamer kunt rondkijken. Maar in feite zit je naar een projectie te kijken.
Volgens Apple loopt dit maximaal 12 milliseconde achter, wat zo kort is dat er geen vertraging zichtbaar is.
Om jouw ogen en gezicht zo realistisch mogelijk weer te geven wordt er een zogenaamde ‘3D-persona’ gecreëerd. Deze 3D-persona’s werken ook in Microsoft Teams, Webex, Zoom en andere diensten. Opvallend is dat Apple hierbij niet heeft gekozen voor grappige Memoji, maar voor een realistische weergave van je gezicht.
#31 Vision Pro is maatwerk
Voordat je een Vision Pro op je hoofd kunt zetten, wil Apple dat je de juiste maat wordt bepaald. Dit kan op twee manieren. Je kan in de Apple Store langskomen om te passen, maar het is ook mogelijk om zelf de maat te bepalen met behulp van de Apple Store-app. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een eenvoudige scan met behulp van een iPhone, vergelijkbaar met het instellen van Face ID. Ook moet Personalized Spatial Audio worden ingesteld. Hierbij wordt een scan gemaakt van jouw gezicht en beide oren. Code in de Apple Store-app heeft duidelijk gemaakt dat de functie al is toegevoegd voor het bepalen van de juiste maat Light Seal en hoofdband. Apple heeft eerder al een zogenaamde ‘Head Measure and Fit’-app gebruikt voor ontwikkelaars die de Vision Pro gingen testen. De optie om een scan rechtstreeks in de Apple Store-app in te bouwen wekt de indruk dat je niet naar de winkel hoeft te gaan om de juiste maat te bepalen. Maar gezien de hoge aanschafprijs raden we toch aan om eerst goed te passen. De Vision Pro wordt geleverd met zowel een Solo Knit Band als een Dual Loop Band. Die tweede heeft een extra band boven over het hoofd, om het gewicht gelijkmatiger te verdelen.
Het is niet mogelijk om een bril te dragen in combinatie met de Vision Pro-headset. Apple heeft daarom speciale magnetische lenzen laten ontwikkelen in samenwerking met Zeiss. Deze kun je aan de binnenkant vastplakken.
De hoofdband van de Vision Pro is verstelbaar en strakker te stellen als je een kleiner hoofd hebt. Ook hiervoor kun je in de Apple Store terecht om te passen. Het is goed denkbaar dat dit aanvankelijk maar bij een beperkt aantal Apple Stores in de VS mogelijk is en niet bij een doorsnee ‘mall store’.
De afscherming rondom je ogen wordt ‘Light Seal’ genoemd en is verkrijgbaar in meerdere maten. Tijdens de demo’s die tijdens WWDC plaatsvinden heeft Apple maar een beperkt aantal maten van de Light Seal beschikbaar. Op het moment dat de headset in de winkel is, is er meer keuze zodat je zeker weet dat het goed past.
#32 Alleen bij Apple Store te koop
Apple vermeldt in een van de voetnoten dat de Vision Pro vanaf 2 februari 2024 in de VS verkrijgbaar zal zijn via apple.com en via Apple Stores in de VS. Het lijkt er niet op dat de headset ook bij andere winkelketens verkocht zal worden. Apple wil blijkbaar zelf de exclusiviteit hebben.
#33 Ontwikkelaars krijgen de Vision Pro gratis te leen
Er is sinds juli 2023 een Vision Pro developer kit voor ontwikkelaars, zodat ontwikkelaars alvast de headset kunnen testen voor het ontwikkelen van apps. Ontwikkelaars kunnen een aanvraag doen, waarbij gekeken wordt naar eerder ontwikkelde apps en de plannen die ze met visionOS hebben.
De developer kit bestaat uit een Vision Pro headset met allerlei aanvullende diensten, zoals regelmatig overleg met Apple en hulp bij het programmeren. Hij moet echter wel achter slot en grendel blijven en kan elk moment teruggevraagd worden. Als begin 2024 de Vision Pro in de winkel ligt moeten ontwikkelaars hun leenexemplaar binnen 90 dagen teruggeven.
De hoge prijs zorgt er wel voor dat alleen de happy few zich er eentje kunnen veroorloven, dus we hoeven nog geen collegezalen vol studenten met headsets te verwachten. Later zou Apple goedkopere versies willen uitbrengen, gericht op een breder publiek. Daar is nu nog niets over aangekondigd, maar tijdens de onthulling van de Vision Pro liet Apple doorschemeren dat dit nog maar het eerste product op het gebied van Spatial Computing is.
#34 Je moet 13 jaar of ouder zijn
In de kleine lettertjes van de Vision Pro is ook te lezen dat de headset bedoeld is voor gebruikers van 13 jaar en ouder. Waarom dit is, heeft Apple niet uitgelegd maar wellicht heeft het te maken met de pasvorm voor kleinere hoofden.
#35 Je kunt de iPhone gewoon blijven gebruiken
Als je de Vision Pro draagt kun je gewoon de iPhone blijven gebruiken om bijvoorbeeld je agenda te raadplegen of een notitie te schrijven. Daarbij lijkt het alsof je door het scherm heen kijkt, maar in werkelijkheid is het een projectie (zie punt 5). Of er ook een iPhone vereist is om de set-up van de Vision Pro te doorlopen, is nog niet bekend.
#36 Mysterieuze usb-c adapter
In een video van WWDC is de Vision Pro-headset te zien met een mysterieuze usb-c-adapter aan de rechterkant. Aan de linkerkant zit de stoomkabel, maar waarom er ook aan de rechterkant een aansluiting zit is voor veel mensen nog onduidelijk. Mogelijk is het bedoeld om een directe verbinding met een Mac te maken, om apps te kunnen ontwikkelen in Xcode. Maar dat is nog niet bevestigd. Je kunt het zelf bekijken in deze video.
Nog wat andere kleine details:
- Geweven kabel: Er loopt aan de achterkant van de headset een kabel naar de batterij. Dit is een geweven kabel, zoals we de afgelopen tijd wel vaker hebben gezien bij Apple-producten. Het pluspunt is dat deze minder snel in de knoop raakt.
- Magnetische aansluiting: De stroomkabel klikt met een magnetische aansluiting vast aan de headset. Mocht je met de kabel blijven haken, dan schiet hij net als een MagSafe-aansluiting gemakkelijk los.
- Er komt geen losse controller: Apple overwoog een controller voor je vinger, maar heeft besloten dat niet te doen.
- Hello: Bij het opstarten van visionOS krijg je de bekende ‘Hello’-tekst te zien. Daarna verschijnt een beginscherm met een raster van apps, dat vergelijkbaar is met de Apple Watch. Je kunt hier doorheen bladeren door ernaar te kijken.
- Terug naar het beginscherm: Door op de Digital Crown te drukken kun je terug naar het beginscherm met apps. Je raakt dus nooit verdwaald in de interface.
- Stage Manager: Met visionOS kun je meerdere apps openen en ze herschikken op het beginscherm. De interface hiervoor is vergelijkbaar met Stage Manager op de iPad. Aan de onderkant van elke app heb je een pijltje om de grootte van het venster aan te passen. Je kunt ook vensters dichterbij halen door met je vingers te tikken en naar je toe te halen.
- Apps, People, Environment: Aan de linkerkant van de visionOS-interface zijn drie icoontjes zichtbaar. Deze brengen je naar de drie belangrijkste onderdelen: apps, mensen en omgeving.
- Vision Pro als Mac-scherm: Je kunt de Vision Pro als een extern scherm voor je Mac gebruiken. Koppelen doe je door simpelweg naar de Mac te kijken. Helaas is het wel beperkt tot één extern scherm. Je kunt niet meerdere virtuele schermen gebruiken.
- Micro-OLED: De gebruikte schermtechnologie is micro-OLED.
- Latency: Apple belooft een latency van 12 milliseconden, waardoor nauwelijks vertraging optreedt.
- Resolutie: De resolutie van het scherm is volgens Apple “meer dan 4K” met in totaal 23 miljoen pixels.
- Refreshrate is meestal 90Hz: Apple maakt geen melding van ProMotion, maar uit een sessie voor ontwikkelaars blijkt de refreshrate: dit is “meestal 90 frames per seconde”. Een iPhone heeft standaard 60Hz en bij ProMotion kan dit oplopen naar 120Hz. Over het algemeen wordt 90Hz aanbevolen voor virtual reality-ervaringen, zodat er een realistisch effect ontstaat. Wel kan het nog iets hoger: bij het kijken van een 24 fps film zal het scherm een refreshrate van 96Hz leveren. En headsets van andere merken kunnen zelfs een refreshrate van 144Hz halen. Apple heeft echter een voorsprong wat het aantal pixels betreft: 23 miljoen pixels haalt geen enkele.
- Verkoopcijfers: Volgens Ming-Chi Kuo zijn er bij de pre-order 160.000 tot 180.000 stuks van de Vision Pro verkocht. De headset was daarna snel uitverkocht, met levertijden oplopend tot 5-7 weken. Na 48 uur bleven de levertijden echter hetzelfde, wat erop wijst dat de vraag daarna sterk was afgenomen. Bij iPhones nemen de levertijden continu toe tot meerdere weken.
- Productie: In een filmpje is te zien hoe de Vision Pro wordt gefabriceerd. We zien vooral robots en machines en heel af en toe een menselijke hand.
Deze details weten we nog niet over de Vision Pro
Nog niet alle vragen over de Vision Pro-headset zijn beantwoord. Op de volgende punten is er nog onduidelijkheid:
- Kun je de hoofdband wassen? Het lichtgrijze textiel kan door haarverzorgingsproducten al snel vettig en vies worden.
- Heb je een iPhone nodig om de Vision Pro te kunnen gebruiken? Mogelijk is dit nodig bij het instellen.
- Wat gebeurt er als de (magnetische) kabel naar de batterij losschiet? Gaat het beeld dan meteen op zwart en ben je je voortgang kwijt, of blijft de Vision Pro nog een minuut of vijf werken? Er lijkt geen interne batterij aanwezig te zijn.
- 2024 - 17 januari: Ontbreken Wifi 6E en Ultra Wideband-chip toegevoegd.
- 2024 - 17 januari: Ontbreken Wifi 6E en Ultra Wideband-chip toegevoegd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Kijk nu de documentaire 'Theft, Death, and Steve Jobs' op YouTube (16-12)
- Deze Chinese autofabrikant maakt meer dan 30 procent van alle iPads - en rukt steeds verder op (02-12)
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
- 'Wachtwoorden van Vision Pro-gebruikers waren te achterhalen' (12-09)
Vision Pro
Vision Pro is de eerste headset van Apple voor spatial computing. Deze headset combineert augmented reality met virtual reality en heeft allerlei standaard ingebouwde apps die je kent van de iPhone, iPad en Mac, maar dan in een virtuele omgeving, geprojecteerd in je echte omgeving. Hij is sinds 2 februari 2024 in de VS verkrijgbaar voor een prijs vanaf $3.499,-. Andere landen volgen later.
- Alles over Apple Vision Pro
- Vision Pro releasedatum
- Vision Pro prijs in euro's
- Leuke details over Apple Vision Pro
- Vision Pro toegankelijkheidsfuncties
- Goedkopere Apple Vision-headset in 2025
- Alles over visionOS
- Optic ID: de verificatiemethode van de Vision Pro
- Digital Crown op de Vision Pro
- Persona: een virtuele versie van jezelf op Vision Pro
- Vision Pro bedienen
Reacties: 12 reacties