
‘Apple volgt je klikgedrag in de App Store’
Update 21 november 2022: Ook bij het delen van gebruikersdata blijkt Apple je privacy niet te respecteren.
Reclametracking door Apple
Apple heeft de afgelopen dagen veel kritiek over zich heen gekregen. Ooit beloofde het bedrijf dat het kwalitatief goede producten verkoopt, die weliswaar duur zijn, maar waarbij je data niet wordt uitgebuit. Dat beeld lijkt nu behoorlijk te kantelen, zeker nadat gebruikers werden bestookt met smakeloze reclames voor casino- en datingapps. Apple is op zoek naar nog meer geld en is van plan om overal advertenties te gaan tonen, ook in Apple Kaarten en de Podcasts-app. Apple bevindt zich al op een glijdende schaal als het om reclames gaat. Maar nu blijkt dat er ook naar je klikgedrag wordt gekeken – iets wat Apple bij externe aanbieders juist verbiedt.
Een team van ontwikkelaars en beveiligingsonderzoekers dat zich ‘Mysk’ noemen, hebben aangekaart dat de App Store een gedetailleerd logboek aanlegt hoe je als gebruiker door de app navigeert. In een video laten ze zien waar een gebruiker op het scherm tikt. Deze data wordt realtime in een JSON-bestand naar Apple gestuurd. De onderzoekers beweren dat Apple dit al sinds iOS 14.6 doet. Dit is een maand nadat iOS 14.5 werd geïntroduceerd, waarin App Tracking Transparency een van de belangrijkste functies was. Ontwikkelaars van externe apps worden daarin beperkt in de hoeveelheid (advertentie)tracking die ze mogen doen.
Zelf blijkt Apple zich er wel schuldig aan te maken, terwijl het bedrijf tegelijk benadrukt dat “privacy een mensenrecht is”. De App Store-logbestanden worden ook verzameld als je het tonen van gepersonaliseerde advertenties hebt uitgeschakeld.
De tracking zou iets te maken kunnen hebben met advertenties in de App Store. Apple biedt ontwikkelaars die reclames hebben ingekocht namelijk de mogelijkheid om statistieken in te zien. Apple beweert dat de verzamelde data niet wordt gedeeld met derde partijen, maar toch zijn de acties van Apple controversieel. Externe ontwikkelaars krijgen namelijk steeds meer beperkingen om gebruikers te tracken, waardoor Google en Meta workarounds moesten verzinnen om gebruikers toch te kunnen volgen.
Omdat er nu op steeds meer plekken reclames te vinden zijn (TV-app, News+, Aandelen, etc.) heeft Apple ook steeds meer mogelijkheden om gebruikers te tracken. Intern zou Apple hebben getwijfeld of het invoeren van reclames wel zo’n goed idee was. Twee engineers bespraken het in 2015, maar waren bang door Tim Cook te worden teruggefloten: “De ontwikkelaars zouden het geweldig vinden. Het probleem is alleen dat Tim de hele wereld vertelt dat we geweldige producten maken zonder gebruikers financieel te exploiteren. Reclames zouden daar helemaal niet bij passen.” Blijkbaar was Tim Cook toch snel over te halen, want Apple startte in oktober 2016 al met reclames in de App Store. Lucratief was het in ieder geval wel: in 2018 werd er al 1 miljard dollar omzet gemaakt met App Store-reclames.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Deze transparante AirPods kun je niet kopen (11-04)
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
- ELEGNT is Apple's robotlamp met menselijke gedragstrekjes (07-02)
- Matter-organisatie belooft beterschap en focust in 2025 op bugfixes bij smart home-standaard (23-01)
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Tja het is gewoon een multinational die graait waar het maar kan. Eigenlijk net als alle anderen dus. Mooie praatjes, maar ondertussen.
Er zijn nog veel meer zaken waar ik me aan stoor de laatste tijd. Apple is Apple niet meer vwb privacy. Het begint zich te ontpoppen als een mass tracking en scanning bedrijf waarbij profilering op de eerste plek lijkt te zijn gekomen.
Het diep scannen van je foto’s, facescanning, naamprofilering en het koppelen van behorende contact gegevens van mensen die daar geen toestemming voor hebben gegeven (je vrienden en of familie) is iets wat eigenlijk door het AP onderzocht dient te worden. Want hoe kunnen deze mensen, onder het AVG recht, deze gegevens bij Apple verwijderen? Dat kan namelijk niet.
Nee, Apple is niet meer het bedrijf wat ik verdedig. Ze vallen bij mij nu onder het rijtje van Google, Facebook en Microsoft.
Je zal eerst zelf een naam (contact) moeten koppelen aan een gezicht op een foto. Jouw iPhone kan echt niet bedenken dat dat gezicht met die bril en pukkel op je vakantiefoto pietje uit je contactenlijst is hoor.
Je hebt schijnbaar geen idee hoe AI te werk gaat. Bijna iedereen heeft in zijn contactenlijst wel een foto gekoppeld aan een contact en als jij dqt niet hebt gedaan dan hebben de contacten dat zelf wel gedaan in bijv. whatsapp. Er is vast wel iemand die jouw hoofd aan jouw nummer/email/adres etc. heeft verbonden.
Jij denkt heel zwart wit, maar je moet in kleur denken. Jij denkt dat wat er op jouw telefoon op de achtergrond gescand en geprofileerd wordt het enige is wat er van je gescand en geprofileerd wordt. Maar er zijn veel mensen die jou ook in hun contactenlijst hebben staan of in je whatsapp of instagram. Apple weet veel meer over jou dan wat jij aan info op je telefoon hebt staan.
@Jeen: Maar als Pietje zelf die foto gebruikt, omdat deze leuk is, dan is het kwaad ook geschied. Los van het feit dat face-scanning gebruikt kan worden in andere foto’s natuurlijk.
Nee, Apple is niet meer te onderscheiden van Google en Facebook.
Ok, geen goede evolutie die tracking. Ads in de AppStore voor gokbedrijven vind ik ook echt bullshit.
Maar Facebook en Google zijn wat mij betreft toch van een hele andere orde. Die vergelijking gaat niet helemaal op.
Het is jammer dat een bedrijf dat al genoeg verdient aan hardware zich zo laat kennen door plots mee te stappen in de reclamewereld. Jammer.
@JeroenT: Foto’s worden niet gescand dit is alleen in Amerika, en tevens ook alleen in de ICloud.
Naamprofilering heb ik niet zover ik weet, en heb ook nog nooit een contact koppeling of iets gehad ?
Wie volgt je nu niet op het internet of via een app?
Sta er zeker niet van te kijken. Iemand anders wel?
@Marc: Nee zeker niet dan moet je maar op een hutje in het bos gaan wonen, en je eigen eten gaan vangen etc.
Geen telefoon en internet etc hebben, maar in deze tijd kan het gewoon niet meer.
Dan ziet Apple maar dat ik de store open, en alleen maar ga naar Profiel, en dan mijn apps update en dan de store weer afsluit.
Ik download toch geen nieuwe apps al geruime tijd niet meer, en al die reclame kijk ik ook niet na.
…er was een tijd dat Jobs zelfs helemaal geen netwerkaansluiting op zijn Mac’s wilde hebben…
Voor mij hetzelfde, ik download ook nog zelden of ooit nieuwe apps en dan zeker niet vanwege een reclame uiting. Ook klik ik nooit door op een reclame uiting naar een website. Apple kan doen wat ze willen maar mij krijgen ze niet zover dat ik een app ga aanschaffen omdat ik deze middels een advertentie heb gezien.
@JeroenT: Jij hebt volgens mij zelf niet echt een idee waar je over praat. Dit staat UIT in Nederland. Dit is alleen in Amerika. Je bent een beetje aan het doem denken wat betreft dit onderwerp.
Erg jammer, het goedpraten door de fans is weer begonnen.