Update 29 april: In een officiële verklaring heeft Apple meer uitleg gegeven over het stoppen van een aantal ouderlijk toezicht-apps. In deze reactie benadrukt Apple dat dergelijke apps gebruikmaakten van Mobile Device Management, oftewel MDM. Het gebruik van deze techniek door apps werd al in 2017 door Apple onderzocht, waarna in datzelfde jaar de richtlijnen tot het gebruik hiervan aangescherpt zijn. MDM mag alleen gebruikt worden voor zakelijke doeleinden en niet door apps voor gewone gebruikers.
In de verklaring zegt Apple dat ze de ontwikkelaars die in overtreding waren op de hoogte gesteld hebben. Zij hebben vervolgens 30 dagen de tijd gekregen om de app bij te werken en te voorkomen dat deze verwijderd is. Een aantal apps heeft dat ook gedaan en deze zijn volgens Apple dan ook niet verwijderd. Tot slot benadrukt Apple dat het verwijderen van de apps dus geen gevolg is van toegenomen concurrentie met haar eigen functie, maar vanwege de privacy van gebruikers.
De volledige verklaring van Apple vind je in het persbericht.
Oorspronkelijk artikel:
De New York Times bracht zaterdag een kritisch artikel over schermtijd- en ouderlijk toezicht-apps van derden, die door Apple werden weggehaald uit de App Store. Daarbij werd de indruk gewekt dat Apple de apps had verwijderd omdat het concurreerde met Apple’s eigen Schermtijd-functie. Maar volgens Schiller is iets anders aan de hand. Hij besloot zijn standpunt uiteen te zetten in een e-mail aan een klant. En ook Apple-woordvoerster Tammy Levine mengde zich in de discussie: zij meldde dat de apps waren verwijderd of minder functies kregen, omdat ze “teveel informatie van de toestellen gebruikten”. Het zou niets te maken hebben met Apple’s eigen schermtijd-functies.
“We behandelen alle apps hetzelfde, ook als ze met onze eigen diensten concurreren”, meent Levine. Datzelfde standpunt was al eens eerder te horen bij Apple. “Ons doel is om een levendig app-ecosysteem te hebben waarmee consumenten toegang hebben tot zoveel mogelijk kwalitatief goede apps.” Toch zijn ontwikkelaars zelf nog niet helemaal overtuigd. Zo heeft de ontwikkelaar van Freedom, een app die vorig jaar werd verwijderd, twijfels hoe oprecht Apple is dat ze iets aan smartphoneverslaving willen doen.
‘Misbruik van MDM-functies’
Volgens Phil Schiller gebruikten de betrokken apps functies voor Mobile Device Management (MDM), om het gebruik van een toestel in de gaten te houden en te beperken. Die functies zijn bedoeld voor bedrijven en niet voor consumententoepassingen. Het kan namelijk een behoorlijke inbreuk op je privacy zijn en het kan ook de beveiliging ondermijnen. Hackers zouden via MDM kwaadaardige bestanden kunnen installeren, omdat de apps vaak onbeperkte toegang hebben om überhaupt te kunnen functioneren.
MDM is niet bedoeld voor ouderlijk toezicht-apps, legt Schiller uit in zijn e-mail (waarvan de volledige tekst hier te lezen is). Makers van dergelijke apps kunnen namelijk, net als de ouders, precies zien wat kinderen op hun toestel aan het doen zijn. “Niemand behalve jij, zou onbeperkte toegang moeten hebben om het apparaat van je kind te beheren”, aldus Schiller.
De machtspositie van Apple komt de afgelopen tijd regelmatig in het nieuws. Zo hebben de makers van de apps Kidslox en Qustodio recent een klacht bij de Europese Commissie ingediend. Dat gebeurde nadat Kidslox gedwongen werd om aanpassingen te doen, waardoor de makers minder zouden verdienen. Eerder legde Spotify al een klacht neer bij de Europese Commissie omtrent de machtspositie van Apple. Kaspersky deed hetzelfde in Rusland.
Ouderlijk toezicht-apps gestopt
Apple heeft volgens de New York Times 11 van de 17 populaire apps voor ouderlijk toezicht offline gehaald, waaronder OurPact en Mobicip. Voor heel wat bedrijven betekent dat een voortijdig einde. In Nederland is aanbieder Grownhub onlangs gestopt met de oplossing voor ouderlijk toezicht die ze hadden ontwikkeld. De oprichter van Grownhub schreef een aantal gastblogs voor iCulture over smartphonegebruik door kinderen. Ook zij leggen de schuld bij de grote techgiganten, die bepalen wat wel en niet mag:
In een markt waar de grote tech giganten als Apple en Google voor een groot deel bepalen wat wel en niet ‘mag’, is het voor een start-up niet eenvoudig overleven of een kloppende businesscase voor te schotelen.
Apple’s Schermtijd
Apple voerde in iOS 12 de nieuwe functie Schermtijd in, om meer controle te krijgen over je smartphonegebruik en bijvoorbeeld applimieten in te stellen. De wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseerde eerder deze week dat kinderen onder de 5 jaar hooguit één uur per dag naar beeldschermen zouden moeten kijken. Het is de eerste keer dat de WHO, onderdeel van de Verenigde Naties, hier een uitspraak over doet. Kinderen jonger dan twaalf maanden zouden helemaal niet naar schermen moeten kijken. “Door fysieke activiteiten, zit- en slaapgedrag te verbeteren, worden kinderen gezonder en is de uiteindelijke kans op ziektes kleiner”, adviseert de WHO. Kinderen zouden door beeldschermgebruik sneller last krijgen van gezondheidsproblemen zoals slapeloosheid en overgewicht.
De Verenigde Naties gaf in februari van dit jaar ook al advies over het voorkomen van gehoorschade door koptelefoons bij het luisteren naar muziek.
- 2019 - 29 april: Artikel bijgewerkt met officiële verklaring van Apple.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Op welke Apple-events kun je in 2025 rekenen? Dit zijn onze verwachtingen (14-01)
- iCulture peilt: naar welke nieuwe Apple-producten van 2025 ben jij het meest benieuwd? (10-01)
- Apple betaalt in rechtszaak, maar benadrukt: bij Siri draait alles om privacy (09-01)
- Vanaf 3 februari kun je weer meedoen aan Apple's Swift Student Challenge (08-01)
- Apple's verlengde retourtermijn voor de feestdagen is bijna voorbij (07-01)
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.
- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Reacties: 11 reacties