Apple waarschuwt dat 32-bit Mac-apps nu echt gaan verdwijnen
Waarschuwing voor 32-bit Mac-apps
Vorig jaar vertelde Apple tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC dat macOS High Sierra de laatste versie zal zijn waarin je nog 32-bit apps kunt gebruiken. Vanaf de volgende macOSversie, die in september 2018 wordt verwacht, worden alleen nog 64-bit apps ondersteund. In iOS werd de sprong naar 64-bit al een jaar eerder gemaakt. Heel wat ontwikkelaars zijn ondertussen bezig geweest om hun apps aan te passen, zoals de maker van BBEdit. Maar het betekent ook dat een hoop verouderde apps zullen sneuvelen. Daarvoor zul je een alternatief moeten vinden. Je kunt nu al gemakkelijk checken welke Mac-apps 64-bit zijn.
De apps werken nu nog gewoon; het enige wat je te zien krijgt is een waarschuwing. Bij de volgende versie van macOS zullen 32-bit apps “met compromissen” te maken krijgen. Apple heeft nog niet duidelijk gemaakt wat die compromissen dan inhouden. Waarschijnlijk zullen de apps niet meteen uitgeschakeld worden. Terwijl iOS-apps vaak wel een tegenhanger op het web hebben, is dat bij macOS-apps die je voor je werk nodig hebt vaak niet zo.
Apple is op 12 april om middernacht lokale tijd begonnen met het versturen van de waarschuwingen, die er zo uitzien:
De tekst luidt: “This app needs to be updated by its developer to improve compatibility.” Ook is er een linkje die je doorstuurt naar een supportpagina met meer informatie. Apple legt daarin uit dat “uiteindelijk” alle Mac-software 64-bit moet worden. Ook herhaalt het bedrijf eerdere waarschuwingen die aan ontwikkelaars zijn gedaan, zoals de opmerking dat High Sierra de laatste versie zal zijn die volledig 32-bit apps ondersteund.
Zelf begon Apple de overstap naar 64-bit hard- en software al meer dan tien jaar geleden. Dit wordt gedaan omdat 64-bit apps vaak efficiënter zijn, onder andere omdat een 64-bit architectuur meer geheugen kan gebruiken dan wanneer deze 32-bit is. Het is al een tijdje niet meer mogelijk om nieuwe 32-bit apps in te dienen bij de Mac App Store, maar omdat veel ontwikkelaars hun apps ook buiten Apple’s softwarewinkel beschikbaar stellen is de controle minder streng. Waarschijnlijk horen we meer details tijdens WWDC 2018, dat over een paar weken plaatsvindt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Publieke beta 1 van macOS Sequoia 15.3 beschikbaar voor ontwikkelaars (18-12)
- Apple verklapt komst van M4 MacBook Air (en dit zit er mogelijk in) (12-12)
- Dit zijn de nieuwe functies in macOS Sequoia 15.2 (12-12)
- macOS Sequoia 15.2 nu te downloaden: dit is er nieuw (11-12)
- Dit is wanneer de MacBook Pro zonder notch (en met cameragaatje) verwacht wordt (10-12)
macOS
macOS is het besturingssysteem van de Mac. Voorheen werd dit ook wel Mac OS X of OS X genoemd. Kenmerkend zijn naast de versienummers ook de namen van de verschillende varianten, zoals macOS Sonoma (macOS 14), macOS Ventura (macOS 13) en macOS Monterey (macOS 12). macOS regelt alle systeemfuncties van je Mac en stuurt alle apps aan. Voor macOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel hele grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging. macOS heeft de afgelopen jaren veel functies van iOS en iPadOS gekregen en de besturingssystemen werken ook nauw met elkaar samen. Zo vind je bijvoorbeeld Stage Manager zowel op macOS als iPadOS en kun je dankzij Universal Control een iPad en Mac tegelijkertijd aansturen met je muis en toetsenbord.
Reacties: 9 reacties