Apple Delhi India Apple Store

Apple waarschuwt gebruikers in 92 landen voor spyware

Apple heeft woensdagavond meldingen naar iPhone-gebruikers in 92 landen gestuurd, om hen te waarschuwen dat ze mogelijk het slachtoffer zijn geworden van spyware-aanvallen. Het gaat hier om prominente personen, die een aantrekkelijk doelwit zijn.

De aanvallen zijn niet gericht op doorsnee gebruikers, maar op mensen die extra risico lopen door hun werkzaamheden. Apple heeft sinds 2021 dergelijke meldingen gestuurd naar gebruikers in meer dan 150 landen, zo blijkt uit een supportpagina van Apple. In oktober 2023 stuurde Apple een soortgelijke waarschuwing naar enkele journalisten, een oppositieleider en andere politici in India. Later meldde Amnesty International dat de Pegasus-spyware van NSO Group was aangetroffen op de iPhones van enkele prominente journalisten in India. Volgens insiders behoort India ook nu weer tot de landen waar waarschuwingen naartoe zijn gestuurd.

Spyware-huurlingen

Apple maakt niet bekend wie de aanvallers zijn en in welke landen zij wonen. Wel weten we wat er in de tekst staat:

Apple heeft gedetecteerd dat u het doelwit bent van een aanval met spyware die probeert de iPhone gekoppeld aan uw Apple ID -xxx- op afstand te compromitteren. Deze aanval is waarschijnlijk specifiek op u gericht vanwege wie u bent of wat u doet. Hoewel het nooit mogelijk is om absolute zekerheid te krijgen bij het detecteren van dergelijke aanvallen, heeft Apple veel vertrouwen in deze waarschuwing – neem het alstublieft serieus.

We zijn niet in staat om meer informatie te geven over de reden waarom we u deze melding hebben gestuurd, omdat dit de spyware-huurlingen kan helpen om hun gedrag aan te passen, om detectie in de toekomst te voorkomen.

Apple sprak eerder over “state sponsored” aanvallen (in het Nederlands: overheidsactoren), maar spreekt nu in het Engels over “mercenary spyware attacks” (spyware-aanvallen door huurlingen), omdat het niet altijd overheden zijn die opdracht geven voor de aanvallen.

Mocht je soortgelijke verontrustende berichten van Apple hebben gekregen en ben je geen bekende politicus of activist, dan is het altijd goed om even te controleren of er toch geen sprake is van phishing. Als zo’n bericht je aanmoedigt om op linkjes te klikken of ergens in te loggen, dan zou het wel eens om een nepbericht kunnen gaan.

Bekijk ook
Zo herken je phishingberichten die niet van Apple zijn

Zo herken je phishingberichten die niet van Apple zijn

Criminelen sturen regelmatig phishingberichten, die zijn vermomd als Apple e-mail. Ze zijn bedoeld om je creditcard, wachtwoorden en andere persoonlijke info via je Apple ID te stelen. Hoe herken je phishingmailtjes en hoe onderscheid je ze van officiële mail van Apple? We leggen uit waar je op moet letten.

Wereldwijd veel verkiezingen

De waarschuwingen komen op een moment dat veel landen zich voorbereiden op verkiezingen. In 2024 heeft meer dan de helft van de wereldbevolking de mogelijkheid om naar de stembus te gaan, waaronder de Verenigde Staten en India, maar ook België en de rest van de Europese Unie. Zo vinden van 6 tot en met 9 juni 2024 de Europese parlementsverkiezingen plaats.

Ondertussen wordt de afgelopen maanden steeds vaker gewaarschuwd voor pogingen om verkiezingsuitslagen te beïnvloeden. Speciaal voor mensen die extra risico lopen heeft Apple de isolatiemodus ingevoerd. Daarmee ben je extra beschermd tegen spyware-aanvallen, door bepaalde aanvalsmethoden dicht te timmeren.

Bekijk ook
Zo werkt de isolatiemodus op iPhone, iPad en meer

Zo werkt de isolatiemodus op iPhone, iPad en meer

Sinds iOS 16 en watchOS 10 biedt Apple je een speciale isolatiemodus (Lockdown Mode). Hiermee beveilig je je iPhone, iPad, Mac en Apple Watch beter tegen hackers die uit zijn op jouw gevoelige informatie. In deze tip leggen we uit wat de isolatiemodus is, voor wie het bedoeld isen wat de effecten zijn.

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.