‘Apple Watch krijgt in 2022 bloedglucosemeting’
Update 25 oktober 2021: Opnieuw zijn er geruchten dat de Apple Watch een bloedglucosemeter krijgt. Toeleveranciers zouden bezig zijn met het maken van componenten. Dat zegt DigiTimes, in een artikel dat achter een betaalmuur te vinden is. Apple en de toeleveranciers zouden zijn begonnen met infraroodsensoren die op korte golflengtes werken. Dit is een gebruikelijk type sensor. Ze zullen waarschijnlijk op de achterkant van de Apple Watch worden aangebracht. Het gaat om de leveranciers Ennostar en Taiwan Asia Semiconductor (TAS, voorheen Opto Tech).
Hieronder volgt ons eerdere artikel van 3 mei 2021.
Bloedsuiker meten met de Apple Watch Series 8
Er zijn al langere tijd geruchten dat Apple werkt aan glucosemeting op de Apple Watch, maar sluitend bewijs was er nog niet. In 2017 zou Apple al een team van medisch experts aan het werk hebben gezet en begin 2021 gingen er geruchten dat bloedsuikermeting dit jaar in de Apple Watch Series 7 zal worden toegevoegd. Het wordt waarschijnlijk een jaartje later, want uit de documenten blijkt dat nu dat Apple op een introductie in 2022 mikt.
Het is allemaal te lezen uit documenten die de startup Rockley Photonics bij de Amerikaanse financiële toezichthouder SEC heeft gedeponeerd. Het Britse bedrijf maakt sensoren voor het meten van bloedsuiker en alcohol met behulp van infrarood licht. De sensoren kunnen elementen meten waar normaal medische of gespecialiseerde apparatuur voor nodig is. Rockley is van plan om in Wall Street naar de beurs te gaan en heeft daarom details over de financiële relaties blootgelegd. Daarin staat dat Apple een van de “weinige grote klanten” is.
Er zijn al diverse concepten gemaakt van een Apple Watch met bloedsuikermeting, zoals deze.
Twee grote klanten, waaronder Apple
Rockley heeft in feite maar twee grote klanten in de boeken staan. Zij waren in 2019 goed voor 99,6% van de omzet en in 2020 zelfs voor 100% van de omzet. Apple wordt met name genoemd in de documenten. Het lijkt er dus op dat Apple één van die twee grote klanten is. Rockley zegt een lopend contract te hebben om producten te ontwikkelen en te leveren en zal voor de nabije toekomst ook afhankelijk zijn van deze inkomstenstroom. Een groot deel van de inkomsten bestaat uit een vergoeding voor R&D-werkzaamheden.
Er zijn al wel oplossingen om je glucoseniveau in je bloed te meten, bijvoorbeeld van DexCom. Die werkt samen met een lichaamssensor die je op buikhoogte draagt.
Apple heeft zelf al meerdere patenten op het gebied van glucosemeting, waarbij het meten van bloedglucose door de huid heen wordt gedaan. Daarbij hoeft er geen bloed meer te worden geprikt. In 2017 maakte Tim Cook bekend dat hij in het dagelijks leven een glucosemeter aan het testen was. Dat wil overigens niet zeggen dat Cook diabetes heeft, maar wel dat hij zelf actief meehelpt met het testen van nieuwe producten.
Rockley CEO Andrew Rickman zegt dat hij verwacht dat de technologie van zijn bedrijf in 2022 in consumentenproducten zit, maar wilde niet bevestigen dat het daarbij om de Apple Watch gaat. Als bloedglucosemeting wordt toegevoegd aan de Apple Watch is dat niet alleen prettig voor diabetici, maar ook voor mensen die de aandoening niet hebben. Zij kunnen bijvoorbeeld hun eetpatroon aanpassen op basis van glucosewaarden, zodat ze minder kans lopen om diabetes te krijgen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Ik heb zelf Diabetes type 1 en gebruik een FreeStyle Libre 2 sensor. Ik ben benieuwd of de watch dan net zo nauwkeurig meet als mijn sensor. Zou een Apple Watch dan vergoed worden ter vervanging van een FreeStyle sensor? Een sensor kost zo’n 60 euro per twee weken en die wordt gewoon vergoed. En ik denk dat een Apple Watch uiteindelijk wel goedkoper is.
Hier precies hetzelfde. Ik zou de aanschaf van een nieuwe Apple Watch er wel voor hebben. Ook al zou ik m zelf moeten betalen. Mits de meeting net zo nauwkeurig is als met de freestyle sensor en/of teststrips.
Vraag me alleen af of het in de EU wordt toegelaten of dat de grote fabrikanten van sensoren en teststrips daar een stokje voor gaan steken? Ik meen me n.l. te herinneren dat het ECG in eerste instantie ook alleen te gebruiken was op Apple Watches die in de VS aangeschaft waren? En dat deze functie pas later middels een software update beschikbaar werd gemaakt in Nederland?
@Marc: Als dat net zo hard gaat als Siri in het Nederlands voor de HomePod…
Het zou een goede zet zijn voor mensen met diabetes. Net als de ECG, zal het voor een goedkeuring moeten. En het zal getest moeten worden om te kijken of de waarden van de daarvoor bedoelde apparatuur over een komt. Maar Apple is kapitaalkrachtig genoeg om degelijke bedrijven te laten werken zodat ook de glucosemeter binnen afzienbare tijd in de Apple Watch zit.
Een collega van me heeft dezelfde ziekte diabetes type één (auto immuun ziekte) en moet ook iedere keer een nieuwe sensor toegepast krijgen. De sensor moet permanent meten, en de Apple Watch moet dan ook permanent om de pols blijven, om onderscheid te maken, zodat ook laden tot het verleden behoort.
Hoewel het vele meten maar één aspect is van het hebben van diabetes, zal dit denk ik een al grote verlichting zijn voor veel diabetici. Als Apple dit nauwkeurig en werkend voor elkaar krijgt zal dat echt geweldig zijn. Hoop dat de machtige farmaceuten het niet tegen gaan werken. Apple heeft met groot en machtig zijn gelukkig ook een streep voor.
@Marc: Hoezo, de ECG werkt ook op de Nederlandse Apple Watch. Dat is al een tijdje terug al actief. Dus over die glucose meter zit ik ook niet over in. Gezondheidsfuncties toelaten is urgenter dan een HomePod die geen Nederlandse Siri ondersteund. Net als een Apple Watch met Cellulair. Aan de gezondheid functies hebben de meesten meer baat bij.
De Apple Watch zou dan waarschijnlijk volgens de nieuwe wetgeving medische hulpmiddelen (MDR) getest en gekeurd worden en hierin wordt ook bepaald of het diagnostisch gebruikt mag worden of dat de Apple Watch alleen een indicatie mag geven aan gebruikers. Naar waarschijnlijkheid zal Apple er alles aan doen om de watch te gebruiken voor diabetes patiënten.
@Marc: klopt maar dat kwam omdat de Europese unie het nog niet had goedgekeurd bij release.
Er zal inderdaad een streng keuringsproces aan vooraf gaan. Ik ben benieuwd of de Apple Watch dat gaat lukken. De ECG app was al min of meer spannend en dan hebben we het over een app waar duidelijke disclaimers aan vooraf gaan dat de Apple Watch geen hartaanval kan detecteren. Bij bloedglucose metingen zijn mensen echt afhankelijk van de nauwkeurigheid van die metingen en hebben dus niets aan een schatting. De vraag is dus of een Apple Watch zo nauwkeurig kan zijn als andere meetmethoden. Wel mooi om te zien hoe het meten van gezondheid steeds uitgebreider wordt op de Apple Watch en steeds meer van echte waarde wordt.
Opvallend dat Apple de startup Rockley niet gewoon koopt. Met de cash wat ze in kas hebben zou dat bijna niet eens merkbaar zijn. Misschien toch bang dat ze als te machtig gezien worden en ‘key technologies’ niet willen/mogen wegkapen voor de concurrentie.
Zou er ook bijzonder blij mee zijn (diabetes type2) want voor de Free Style kom ik dan weer niet in aanmerking vanwege de voorwaarden waar je aan moet voldoen. Op een gegeven moment gaat het prikken je zo enorm tegen staan. In 1e instantie wel blijven prikken om te vergelijken of de Watch dezelfde waarden geeft. Zou de Watch 7 alleen al om deze rede aanschaffen, los van alle andere gemakken.
@Lemco: Permanent meten hoeft niet. Het is echt niet erg om tussentijds het horloge af te doen om op te laden. Voorheen voordat al die sensoren er waren om bloedsuikers te meten, zaten wij diabeten ook niet ieder moment van de dag in ons vingers te prikken om bloed af te nemen om te meten. De meesten doen dit 4 tot 6x per dag. Nu zijn er verschillende sensoren beschikbaar. De 1 meet continue, de ander laat alleen een uitslag zien als je scant met een reader of je smartphone. Je ziet dan wel een trendlijn van de afgelopen uren. Deze sensoren zijn al een hele verbetering ten op zichtte van de inmiddels ouderwetse vingerprikken.
Glucosemeting via een smartwatch zou een hele mooie volgende stap zijn.
Toen ik mijn Watch 4 kocht stond dr ECG app er niet op, die werd pas later beschikbaar gesteld ivm goedkeuring. Ben bang dat, dat met de glucosemeting niet anders gaat zijn.
Maar goed, we gaan het meemaken ik wacht geduldig af.
@hans: Kan ik me voorstellen Hans. Ik krijg de freestyle sensoren sinds eind 2019, begin 2020 vergoedt. Daarvoor ook wel eens zelf aangeschaft, maar dat loopt behoorlijk in de papieren. Kan wel zeggen: het is een hele verbetering na 35 jaar vingerprikken.
Nu nog de meting via Apple Watch.
@Lemco: toch wordt het door medici niet serieus genomen, wordt meer als gadget gezien.
@Marc: Daarom juist. Permanent meten is nog altijd beter, om niet iedere keer een nieuwe sensor in je bovenarm te slaan. Maar voor mensen waar diabetes een ver van je bed show is, is het een stukje bewust zijn om te kijken of ze gezond leven. Want ook slaap tracking is iets wat permanent omhouden beter is dan onderbroken meting.
Maar nu is het een sensor in de bovenarm, later een chip die onderhuids zit, het is een kwestie van tijd.
@Leo: Medici moet niet zo zeuren. Er zijn tal van mensen die door de ECG, en straks door de glucose meter de arts een mindfuck geven.
Nee, de ECG kwam sneller. Binnen enkele maanden