Het houdt niet op: steeds meer apps verdwijnen van de Apple Watch

Ontwikkelaars verwijderen steeds vaker hun eigen Apple Watch-app, zoals Google Maps, Telegraaf en de Rabobank. Apple legt zelf ook steeds minder vaak de nadruk op apps. Wat is de reden dat steeds meer Apple Watch-apps verdwijnen en wat zeggen ontwikkelaars hier zelf over?

Apple Watch-apps.

Dit artikel verscheen eerder in april 2017 op iCulture. Nu er steeds meer apps verdwijnen hebben we dit artikel geactualiseerd en Rabobank en Telegraaf gevraagd waarom zij nu ook met hun Watch-apps stoppen.

Toen de Apple Watch net op de markt kwam, maakten heel wat ontwikkelaars een speciale Apple Watch-app. Denk aan bekende namen als Google Maps, Amazon en eBay, maar ook Nederlandse aanbieders als RTL XL en NU.nl kregen een uitbreiding naar de Apple Watch. De laatste tijd is er echter een trend zichtbaar: steeds meer Apple Watch-apps verdwijnen geruisloos. Met de Rabobank en De Telegraaf als nieuwste voorbeelden lijkt er geen einde aan te komen.

Apple Watch-apps verdwijnen

Al sinds de komst van de Apple Watch is er veel kritiek op de apps op het slimme horloge. Bij de eerste release van watchOS bleken nagenoeg alle apps van derden traag te werken. Met de introductie van watchOS 2 werd dit een stukje beter dankzij de komst van native apps en watchOS 3 voegde de nieuwe Dock toe, waardoor tien favoriete apps op de achtergrond bijgewerkt worden en daardoor sneller werken. Deze Dock is een gevolg van het geklaag van veel ontwikkelaars, die vonden dat Apple Watch-apps sneller moeten werken.

Ondanks de komst van de Apple Watch Dock en de verbeterde Apple Watch Series 3 met snellere processor, lijkt het erop dat ontwikkelaars nog niet tevreden zijn over de prestaties van Apple Watch-apps. Het gevolg hiervan is dat er de laatste tijd steeds meer apps teruggetrokken worden. Zonder de gebruiker te informeren, worden apps voor de Apple Watch simpelweg verwijderd met een update van desbetreffende iOS-app. Een aantal maanden geleden gebeurde dit bij Amazon, Google Maps en Twitter. Ook de Apple Watch-app van NU.nl en de regionale omroepen zijn verdwenen.

Nu ook foetsie: Apple Watch-app van Rabobank en Telegraaf

De nieuwste voorbeelden van verdwenen Apple Watch-apps zijn die van de Rabobank en de Telegraaf. In de zomer van 2016 kreeg de Rabo Bankieren-app na veel vragen van gebruikers eindelijk een Apple Watch-versie. Met de app bekijk je het saldo van je rekeningen, maar met ingang van versie 6.3 van gisteren is de Apple Watch-app weer verdwenen, zo merkte iCulture-lezer Albert op. Stijn Hazen van de Rabobank geeft aan dat de Apple Watch-app met de laatste watchOS-versie niet goed functioneerde, waardoor er veel zaken aangepast moesten worden. Het gebruik van de app bleek daarvoor te laag, terwijl ook de toegevoegde waarde voor gebruikers niet genoeg was. Hierdoor is dus besloten om de Apple Watch-versie te verwijderen. Verder geeft de Rabobank aan dat ze de ontwikkelingen blijven volgen. “We kijken voortdurend naar nieuwe ontwikkelingen en toepassingen. Daarbij zullen we steeds kiezen wat onze klanten meerwaarde biedt.”

Rabobank en de Telegraaf op Apple Watch.

Een ander recent voorbeeld is de app van de Telegraaf. Net als veel andere ontwikkelaars was de Telegraaf er al vroeg bij met een Apple Watch-app, maar met ingang van versie 4.0 is deze weer verdwenen. Wij spraken met Patrick Loppé van de Telegraaf waarom hiertoe besloten is. Patrick zegt hierover: “Wat wij in onze analytics zagen is dat er niet heel veel gebruikers voor waren, vandaar dat die niet meegenomen is met deze update van de app.” Dat wil echter niet zeggen dat het voorgoed over en uit is wat betreft de Telegraaf op de Apple Watch: “Als wij zien dat we er veel klachten over krijgen, komt hij uiteraard terug.”

Patrick Loppé geeft ook aan dat het lastig is om een goede toepassing te vinden voor een Apple Watch-app van een dagelijkse krant. De vraag is of mensen complete artikelen op de Apple Watch willen lezen of dat hij vooral handig is voor het ontvangen van pushberichten. Met ingang van watchOS 4 heeft Apple echter wel zelf zijn eigen News-app naar de Apple Watch-gebracht, waarin je headlines kunt bekijken en artikelen op kunt slaan voor later. De News-app is helaas nog niet in Nederland beschikbaar.

Apple legt minder nadruk op apps
apple-watch-nieuw-muziekicoontjeOok Apple zelf lijkt de laatste tijd steeds minder de focus te leggen op het aanbod van Apple Watch-apps. Op de informatie-pagina van de Apple Watch Series 3 is nauwelijks iets terug te vinden over welke apps er beschikbaar zijn. Er wordt vooral de focus gelegd op de vele gezondheidsfuncties van de Apple Watch, zoals de workouts en de Activiteit-app. Pas na het uitklappen van de pagina vind je een klein stukje informatie over apps, maar de voorbeelden die gegeven worden gaan vooral over standaardapps. Wat ook opvalt is dat het beginscherm van de Apple Watch nergens op de pagina te zien is. Ook in de Apple Watch-handleiding staat dit scherm pas ergens onderaan vermeld.

Sommige Apple Watch-apps zijn wel de moeite waard
Tegelijkertijd weten sommige ontwikkelaars juist steeds meer uit de Apple Watch-app te halen. Shazam en Carrot Weather zijn goede voorbeelden van Apple Watch-apps die wel geslaagd en erg handig zijn. In een eerdere opinie schreven we dan ook dat Apple Watch-apps een tweede kans verdienen. Voor de ontwikkelaars die hun Apple Watch-versie verwijderd hebben, is het misschien de moeite waard om eens te kijken wat er wél mogelijk is.

Bekijk ook
Opinie: Het is tijd om Apple Watch-apps een tweede kans te geven

Opinie: Het is tijd om Apple Watch-apps een tweede kans te geven

Apps op de Apple Watch werden een lange tijd als onbruikbaar beschouwd, omdat ze langzaam waren en niets toevoegden aan de bijbehorende app op de iPhone. Het is echter tijd om Apple Watch-apps te omarmen, want er zijn nu bruikbare voorbeelden van apps die het goed aanpakken.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 09 februari: Het artikel is bijgewerkt met nog meer voorbeelden van verdwenen apps, inclusief een reactie van de ontwikkelaar. Het artikel is daarom opnieuw gepubliceerd.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 59 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.