‘Toekomstige Apple Watch-bandjes hebben functieknoppen en zijn aanraakgevoelig’

Apple wil componenten verwerken in geweven horlogebandjes voor de Apple Watch. In een drietal patenten wordt uitgelegd hoe dit werkt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Apple wil meer functies inbouwen in de Apple Watch-horlogebandjes. In bandjes van geweven textiel kunnen bijvoorbeeld knoppen en aanraakgevoelige panelen worden verwerkt, zo blijkt uit een drietal patenten die Apple heeft ingediend.


Apple Watch hartslag meten

Functies in Apple Watch-bandje

Uit de patenten blijkt dat Apple actief aan het onderzoeken is hoe ze allerlei functies kunnen inbouwen in bandjes van textiel. Zo zouden elektrische componenten zoals knoppen, schakelaars en andere functies toegevoegd kunnen worden aan het bandje. De componenten worden meegeweven in het bandje van de Apple Watch. Ook een aanraakgevoelig paneel, microfoons, speakers, trilmotoren, camera’s en statuslampjes zouden meegeweven kunnen worden in een bandje van textiel. Daarnaast is er ruimte voor allerlei sensoren.

Zo beschrijft Apple een knop of schakelaar die met textiel en magneten op z’n plek wordt gehouden. In het bandje zijn ook geleidende draden geweven, waarmee het elektrische signaal kan worden doorgegeven. Door twee geleidende componenten bij elkaar te brengen, door fysiek kracht uit te oefenen, wordt het circuit gesloten om een functie te activeren. Het patent beschrijft het precieze mechanisme.

Een ander patent legt uit hoe de componenten in het textiel geweven kunnen worden, dankzij een speciaal productieproces. De onderdelen worden op een bepaalde manier verankerd tussen de vezels, zodat ze niet wegglijden en er tussenuit glippen.

Patent componenten horlogebandje

Het derde patent beschrijft hoe een apparaat omgaat met een aanraakgevoelig bandje van textiel. Het materiaal moet dan aanraking detecteren en ook kracht kunnen meten, waarmee erop wordt gedrukt. Ook moet het bandje merken als een vinger het textiel aanraakt, waarbij gebruik wordt gemaakt van geleidende draden. Voor drukgevoeligheid zou Apple gebruik kunnen maken van twee lagen, die van elkaar zijn gescheiden door een niet-geleidend materiaal. Druk je op het textiel, dan wordt de niet-geleidende laag weggedrukt en ontstaat er een stroompje. Dit zou ook in kleding te gebruiken zijn, zoals de mouw van een jack, of verwerkt in een armband.

Volgende maand wordt de aankondiging van de Apple Watch Series 3 verwacht. Het is misschien wat te vroeg om dan al horlogebandjes met ingeweven knoppen en schakelaars te verwachten, maar er wordt al wel langer gesproken over modulaire bandjes met ingebouwde functies. Eén van de geruchten is dat er een model komt met LTE-ondersteuning zodat je via het 4G-netwerk kunt internetten. De drie patenten werden in maart 2017 ingediend.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch 2023

Reacties: 7 reacties

  1. Hopelijk ook voor Series 2

  2. Ik durf niet eens te denken aan wat die bandjes dan wel niet gaan kosten.

  3. Ik hoop dat ik ook mn huidige bandjes kan blijven gebruiken.

    nieuwe bandjes met sensor gaan zeker zo’n 99 euro kosten…

  4. @Rene: Als het niet meer is…

  5. Goed idee, nieuwe/extra functies in de bandjes. Vooral als het interessante functies zijn als nieuwe gezondheidsmetingen, zoals bloeddruk en bloedzuurstofgehalte. Drukknopjes in textiel bestaan al lang. Ik had al 15 jaar geleden een O’Neill rugzak met plek voor telefoon en Apple iPod binnenin en knoppen in de draagbanden om ze te bedienen. Een microfoon erop voor het bellen en aansluiting voor de Apple oortjes erop. Als de telefoon ging, werd de iPod vanzelf onderbroken. En er zat een groot zonnepaneel op de achterkant om stroom te genereren. Maar dát werkte niet voldoende.

  6. De drie patenten werden in maart 2017 ingediend.

    Zo snel gaat dat niet met de patent aanvragen, daar gaat een paar jaar overheen 😉

  7. Ik voorzie een hele Apple kledinglijn met bediening van je iPhone in de mouwen.