Update 28 maart 2019: De Apple Watch ECG-functie is vanaf watchOS 5.2 ook te gebruiken in Nederland en België. Ook de meldingen voor een onregelmatig hartritme zijn nu in Europa in te stellen. De informatie in dit artikel is daardoor niet meer actueel. Check onze tips voor alle info!
Oorspronkelijk bericht:
Eén van de belangrijkste vernieuwingen van de Apple Watch Series 4 is de nieuwe gezondheidsfuncties. De Series 4 krijgt drie nieuwe verbeteringen voor de gezondheid van je hart. De belangrijkste toevoeging is de ECG. De Apple Watch maakt via de Digital Crown in dertig seconden een scan van je hartritme (‘hartfilmpje’). Maar helaas werkt deze functie voorlopig nog niet in Nederland. Waarom is dit en kun je het via een omweg toch gebruiken?
- Niet in Nederland
- Voorwaarden
- Gebruik
- Waarom niet in Nederland?
- Niet in Nederland
- Overige gezondheidsfuncties
- Conclusie
ECG in Apple Watch Series 4 niet in Nederland
Een elektrocardiogram geeft aan of je hart in een normaal patroon klopt. Apple gebruikt niet alleen de hartslagsensor aan de achterkant, maar ook de nieuwe sensoren die in de Digital Crown zijn verwerkt. In dertig seconden weet je of je last hebt van boezemfibrilleren, oftewel een hartritmestoornis. De gegevens worden verzameld in de Gezondheid-app.
Voor de ECG-scan heb je een Apple Watch Series 4 met de nieuwe ECG-app nodig. Deze is beschikbaar sinds watchOS 5.1.2, maar alleen in de Verenigde Staten. In Nederland zul je deze app voorlopig nog niet kunnen installeren. Je kan de ECG-functie dan ook nog niet in Nederland en België gebruiken. Alleen Amerikaanse Apple Watch-bezitters kunnen de ECG-functie gebruiken.
Voorwaarden voor gebruik van ECG-functie
Zoals gezegd heb je een Apple Watch Series 4 nodig om de ECG-functie te gebruiken. Apple heeft de ECG-app alleen in Amerika uitgebracht. Bij de meeste Apple-diensten en apps die in sommige regio’s beschikbaar zijn, kun je het toch in Nederland gebruiken door je regio-instellingen aan te passen. Bij de ECG-functie in de Apple Watch is dat helaas niet het geval. Apple heeft de ECG-app alleen toegevoegd aan modellen die verkocht zijn in de Verenigde Staten. Heb jij je Apple Watch Series 4 in Amerika gehaald, dan heb je dus mazzel. Je gebruikt de app door eerst de taal en regio van je Apple Watch aan te passen naar respectievelijk Engels en de Verenigde Staten. Daarna verschijnt de ECG-app op je Apple Watch, maar dus alleen als je Apple Watch uit Amerika komt.
Nadat je de app geactiveerd hebt, kun je de regio weer terugzetten naar Nederland en je taal weer instellen op Nederlands.
Zo werkt de ECG
Als je aan de eisen voldoet, moet je eerst de stappen doorlopen om de app te activeren. Ga in de Watch-app op je iPhone naar het onderdeel Hartslag en volg daar de stappen om de ECG in te stellen. Let ook op dat je de ECG alleen kan gebruiken als je 22 jaar of ouder bent. Bij het instellen moet je je geboortedatum invullen en ben je jonger dan 22, dan kun je de functie niet gebruiken.
Tijdens het maken van de ECG leg je je vinger voor dertig seconden op de Digital Crown, terwijl je je pols laat rusten op een tafel of op je schoot. Daarna geeft de app de uitslag weer op je Apple Watch en dit wordt ook geregistreerd in de Gezondheid-app. De ECG kan vier soorten resultaten tonen: Sinusritme, Atriumfibrilleren, Lage of hoge hartslag of Onbeslist. De sinusritme betekent dat je hart in een gelijkmatig patroon klopt. Dit zal bij de meeste mensen het resultaat zijn. Bij atriumfibrilleren betekent het dat je hart onregelmatig klopt. Dit is de meeste voorkomende vorm van een hartritmestoornis. Bij een te hoge of te lage hartslag (minder dan 50 of meer dan 120 slagen per minuut), kan de ECG-app geen goede meting uitvoeren. Bij Onbeslist betekent het dat je de meting niet goed gedaan hebt, omdat je bijvoorbeeld niet voldoende ontspannen was.
De ECG kan een drietal dingen niet meten:
- Hij kan geen hartaanval detecteren.
- Hij kan geen bloedstolsels of een beroerte detecteren.
- Hij kan geen andere hartaandoeningen detecteren.
De app waarschuwt ook dat je een arts moet raadplegen als je je niet goed voelt.
Screenshots met dank aan @theatman!
Waarom niet in Nederland?
De ECG-functie is een medische functie en moet gekeurd worden door de nodige instanties voordat consumenten het mogen gebruiken. De ECG-functie is daarom bij de FDA (Food and Drugs Administration) in behandeling. Voordat de functie in Nederland beschikbaar komt, zijn we dus nog wel een tijdje verder. In Europa gelden er allerlei richtlijnen voor medische hulpmiddelen waar bedrijven aan moeten voldoen. Dit wordt ook wel de Medical Device Regulation (MDR) genoemd.
Hardwarematig lijkt er geen verschil te zitten in de Apple Watch Series 4 die hier en in Amerika verkocht wordt. Dat betekent dat zodra Apple de functie in Nederland uitbrengt, je geen andere Apple Watch nodig hebt. Je kan dus de Apple Watch Series 4 kopen en later de ECG-functie waarschijnlijk gewoon gebruiken.
Meldingen voor onregelmatig hartritme en hartritme-afwijkingen
Naast de ECG-functie kan de Series 4 ook een melding sturen bij een onregelmatig hartritme door boezemfibrillatie. Je krijgt dan op tijd een waarschuwing als je hartritme onregelmatig is. Uit een recente studie blijkt dat de Apple Watch met 98% nauwkeurigheid deze hartritmestoornissen kan detecteren. Helaas is deze functie net als de ECG-functie (nog) niet in Nederland beschikbaar. Ook hiervoor moet je een Apple Watch hebben die in Amerika gekocht is.
Wel meteen beschikbaar is de nieuwe melding bij een te laag of te hoog hartritme. Hiervoor stel je een bepaalde drempelwaarde in.
Valdetectie in Apple Watch Series 4
De nieuwe valdetectie maakt gebruik van de verbeterde sensoren en kan door een nieuw algoritme herkennen als je een flinke smakkerd maakt. Je ontvangt vervolgens een melding waarmee je hulpdiensten kan bellen. Als je een minuut na de val nog niet beweegt, belt de Apple Watch automatisch met 112. Via SOS-noodmelding op de Apple Watch krijgen je ingestelde contacten daarvan een bericht, inclusief je locatie.
Conclusie: Apple Watch Series 4 gezondheidsfuncties Nederland
Samengevat vind je de volgende gezondheidsfuncties op de Apple Watch Series 4, waarvan sommige dus niet in Nederland en België beschikbaar zijn:
🇳🇱🇧🇪 ✅ Melding voor hartritme-afwijkingen op basis van zelf ingestelde drempelwaarden
🇳🇱🇧🇪 ✅ Valdetectie
🇳🇱🇧🇪 ❌ ECG-functie voor herkennen van boezemfibrilleren
🇳🇱🇧🇪 ❌ Meldingen voor onregelmatig hartritme
- 2019 - 28 maart: Artikel aangepast vanwege de beschikbaarheid.
- 2018 - 07 december: Artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd na de beschikbaarheid van ECG-app in Amerika.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- iCulture peilt: naar welke nieuwe Apple-producten van 2025 ben jij het meest benieuwd? (10-01)
- Wanneer komt de nieuwe iPhone SE 4? Dit weten we over de release (08-01)
- Tweede beta van tvOS 18.3 beschikbaar voor ontwikkelaars (07-01)
- Beta 2 van watchOS 11.3 nu beschikbaar voor ontwikkelaars (07-01)
- De nieuwste geruchten over het iPhone 17-design: 'Meer afgeronde randen, allemaal van aluminium' (06-01)
Apple Watch Series 4
Apple Watch Series 4 is de vierde generatie Apple Watch, die sinds najaar 2018 verkrijgbaar is. Lees ook ons Apple Watch Series 4 review! Dit model is opgevolgd door de Apple Watch Series 5.
- Apple Watch Series 4 verzamelpagina
- Deze 10 verbeteringen vind je in de Series 4
- Apple Watch Series 4 review
- Apple Watch Series 4 met ECG
- Apple Watch keuzehulp
- Apple Watch kopen en prijsvergelijking
- Apple Watch overzicht alle modellen
- Apple Watch-modellen herkennen
- Apple Watch forum
- Bekijken bij Apple
Reacties: 59 reacties