Apple Watch voor paniekaanvallen
Het houden van een belangrijke presentatie, het onder ogen zien van je grootste angst of het halen van een belangrijke deadline: in al deze gevallen kan er een vorm van paniek ontstaan. Sommige mensen hebben in dit soort gevallen last van complete paniekaanvallen, wat resulteert in hartkloppingen, stress en andere lichamelijke ongemakken. Mogelijk kan de Apple Watch je in de toekomst hierbij helpen, zodat je weet wanneer je even rust moet nemen en een tandje terug doen.
Een functie voor paniekaanvallen werd in april 2020 al genoemd door YouTuber EveryThingApplePro en geruchtenlekker Max Weinbach. Nu sluit ook geruchtenlekker Jon Prosser zich erbij aan. In de Geared Up-podcast vertelt hij dat de volgende generatie Apple Watch en watchOS 7 nieuwe functies zullen bevatten voor je mentale welbevinden.
Zuurstofgehalte meten
In de volgende generatie Apple Watch zit volgens geruchten een sensor om het zuurstofgehalte in je bloed te meten. Deze zal volgens Prosser worden gebruikt voor mentale gezondheidsfuncties, zoals het detecteren van een paniekaanval. Er zijn overigens al apps voor paniekaanvallen, zoals het in 2016 besproken PanicShield. De Apple Watch zit echter veel dichter op je lichaam en meet de werkelijke reactie, zoals verhoogde hartslag. Je hoeft dit dan niet meer subjectief in een app te rapporteren.
Apple zou zich momenteel sterk op mentale gezondheid focussen voor de volgende versie(s) van watchOS. Het zou dit jaar of volgend jaar beschikbaar kunnen komen. Op basis van het zuurstofgehalte en je hartslag kan gekeken worden of je hyperventileert. Zo kan een paniekaanval gedetecteerd worden voordat je er zelf erg in hebt. Dit kan vooral nuttig zijn als je in de auto zit: je krijgt dan bijvoorbeeld het advies om een parkeerplaats op te zoeken en ademhalingsoefeningen te gaan doen.
Prosser hoopt dat de functie nog dit jaar beschikbaar komt en al op WWDC 2020 wordt aangekondigd, maar is er niet zeker over. Als het een bloedzuurstofsensor vereist kan Apple het pas dit najaar aankondigen, als de volgende generatie Apple Watch wordt onthuld. Werkt het echter ook op oudere Apple Watch-modellen, dan kan het nu al tijdens WWDC aan de orde komen. De benodigde sensor zou er al sinds de vroege modellen in zitten, maar is uitgeschakeld.
De eerdere geruchten wekten de indruk dat de Apple Watch ook in staat zal zijn om hoge stressniveau’s te herkennen en dat het zou werken op de Apple Watch Series 4 en nieuwer. Er werd toen geen link gelegd met het bloedzuurstofgehalte.
Fitbit kan al bloedzuurstofgehaltes schatten.
In een gelekte versie van iOS 14 zaten ook al hints dat de Apple Watch zuurstof in je bloed gaat meten. Een daling van die waarde kan nog meer betekenen: het kan duiden op ademhalings- of hartproblemen, waardoor je maar beter medische hulp kunt zoeken. Verder gaan er nog steeds geruchten dat de Apple Watch slaapfuncties krijgt.
Meer over watchOS 7 en de aanstaande Apple Watch Series 6 lees je in onze round-ups.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Had Apple andere plannen voor de Apple Watch Series 10? Zo zag een prototype eruit (met een nieuwe sensor) (01-04)
- Codenaam nieuw iOS 19-design gelekt: wat zegt het over de nieuwe grote iOS update? (31-03)
- Apple ontwikkelt MacBook Pro met M5-chip: wordt later dit jaar nog verwacht (31-03)
- Gerucht: 'iOS 19 geeft je een virtuele dokter met vernieuwde Gezondheid-app' (maar komt dit ooit naar Nederland?) (31-03)
- Gerucht: 'iPhone 17 Pro krijgt 8K-videofilmen (en dit is waarom)' (26-03)
Apple Watch
De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

- Alles over de Apple Watch
- Apple Watch-modellen
- Apple Watch kopen
- Apple Watch 4G kopen
- Refurbished Apple Watch kopen
- Apple Watch vergelijken
- Apple Watch in roestvrij staal
- Apple Watch-horlogebandjes
- Apple Watch repareren
- Apple Watch Ultra: het topmodel
- Apple Watch SE voor instappers
- watchOS: het besturingssysteem van de Apple Watch
- Bekijken bij Apple
Ik ben niet zo paniekerig.
Nee jij niet
Misschien andere wel👍🏻
Ik merk nu soms al dat de Apple Watch eerder detecteert dan ik het zelf door heb dat mijn ademhaling ineens (te) hoog en (te) snel gaat. Verrassend goed getimed krijg ik dan de melding om me een minuut of wat op mijn ademhalingen focussen. Door die melding word ik mezelf pas bewust dat ik inderdaad aan het stressen ben. Soms negeer ik de melding maar hoe vaker ik merk dat ie het goed heeft, hoe meer ik bewuster word en ook daadwerkelijk aan de melding toegeef door even stil te staan of te zitten en mij op mijn ademhaling te focussen. Komt mijn stressniveau ten goede.
Ik heb het idee dat Apple hiermee al aan het soort proefdraaien is. Goed bezig vind ik.
Knap als een Apple watch dat kan.
Er zijn zoveel geruchten, ideëen, plannen, mogelijkheden, concepten, beloften, brainwaves dat het eigenlijk best bizar is hoe weinig ontwikkeling er in zit.
Precies net genoeg om weer een generatie te kunnen verkopen. Nou, ik houd het lekker bij mijn model en kijk over 5 jaar wel weer verder. Mss. kunnen we dan een keer zelf wijzerplaten samenstellen.
Geen paniek; als het net zo slecht werkt als het ‘automatisch’ herkennen van je fiets- en loopactiviteiten hoef je je geen zorgen te maken.
@Jan Willem:
Fietsactiviteiten worden volgens mij sowieso niet automatisch herkend. Bij mijn workout wandelen wordt dat altijd automatisch herkent.
Ja leuk…kan hij al inmiddels zonder de iPhone?
Handig voor Tim Cook als Apple een beetje verlies maakt!
Ik raak ook in paniek………… moet ik dan weer een nieuw IWatch kopen????
Bij mij corrigeert hij de tijd in ieder geval nagenoeg nauwkeurig vanaf dat ik begin met lopen tot aan de melding. Ik heb niet gecheckt of het ook je calorieën corrigeert.
Kan ik hem dan ook koppelen aan de watch van m’n vrouw? Dan weet ik wanneer er een paniekaanval aan zit te komen…
@Jan Willem: raar, bij mij werkt dit perfect!
@Marianne: Bij mij voor geen meter 😉 op Watch 4.
@Marianne: Fietsen werkt bij mij ook niet goed, ik fiets dagelijks naar werk 17km per dag.
Maar altijd heb ik maar doe 8km tot 10km op de teller staan, lopen gaat prima maar fietsen herkent die voor geen meter automatisch.
Niet vreemd dat het niet werkt. Er is ook geen automatische fiets herkenning 😂
Nou in deze tijd zou dit (te)vaak gesignaleerd worden dan.
😩
Wat een paniek…
@Joey: Zou wel mooi zijn op zich als die dit automatisch kan registeren, in plaats dat je watch moet drukken, app openen, zeggen ik ga fietsen en start moet drukken.
Fietsen net iets als wandelen wat vele dagelijks doen, al is misschien moeilijker te registeren.
Je gaat sneller dan lopen en enige wat beweegt zijn eigenlijk je benen, en dat ziet watch natuurlijk niet en met snelheid kan net zo goed dat je in auto zit of iets.
Wat jij zegt onderschrijf ik volledig. Ding is, dat diegene waar ik op reageer suggereert dat iets niet werkt. Wat op zich niet vreemd is als die functie niet bestaat!
Handig, weet ik precies wanneer ik ruzie met m’n vriendin ga krijgen.
@Dennis: zo ingewikkeld hoeft dat nu ook weer niet. Zeg tegen Siri “start buiten fietsen” en hij draait. Inderdaad was het nog mooier geweest als automatische detectie een bestaande functie was bij fietsen.