Apple Watch herkent Parkinson-symptomen
De Apple Watch is al voor veel medische toepassingen gebruikt en in watchOS 5 komt daar nog eentje bij. Met ResearchKit geeft Apple de ontwikkelaars allerlei tools om medische gegevens van appgebruikers vast te stellen. Deze apps zijn bedoeld om medisch onderzoek te verbeteren, omdat de gegevens van gebruikers makkelijker verzameld kunnen worden dan via de traditionele medische onderzoeken. De sensoren van de iPhone en Apple Watch komen vaak van pas bij het gebruik van deze tools en ook bij de nieuwe Movement Disorder API is dat het geval. Dankzij deze tool voor ontwikkelaars kan de Apple Watch de twee bekendste symptomen van Parkinson herkennen, namelijk tremor en dyskinesie.
Het Parkinson-symptoom tremor is het ritmisch en trillend bewegen van een lichaamsdeel, als gevolg van het samentrekken en verslappen van de spieren. Dit gebeurt bijvoorbeeld veel bij armen en andere lichaamsdelen. Dyskinesieën zijn onwillekeurige bewegingen, die bij de ziekte van Parkinson ontstaan na jarenlang gebruik van hoge dosis levodopa. Het is dus een bijwerking in de behandeling van Parkinson. In plaats van dat een dokter bij een Parkinson-patiënt allerlei testen uitvoert (door bijvoorbeeld lichamelijke bewegingen uit te voeren), kan de Apple Watch dit dankzij deze tools automatisch doen. Ook moet dit het bijhouden van een dagboek door de patiënt vervangen.
Apps die gebruikmaken van deze nieuwe API kunnen de metingen tonen in grafieken, zodat het automatisch verzameld wordt. De Apple Watch kan de metingen gedurende de hele dag uitvoeren, wat het herkennen van de symptomen veel eenvoudiger moet maken. In de demo-app die Apple tijdens de WWDC-sessie toonde is te zien hoe zo’n grafiek eruit kan zien. Ontwikkelaars die van deze API in watchOS 5 gebruik willen maken, moeten zich hiervoor bij Apple aanmelden. De tools komen beschikbaar in de tweede beta van watchOS 5.
Eerder kon de iPhone al de symptomen van Parkinson herkennen dankzij de mPower Study-app, die ook samenwerkt met ResearchKit. Ook is er medisch onderzoek via apps mogelijk naar epilepsie, autisme en astma dankzij de komst van ResearchKit. Meer ResearchKit-apps vind je in ons overzicht.
https://www.iculture.nl/gids/researchkit-apps-onderzoek-ziektes/
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Philips Hue krijgt AI-assistent: dit kun je ermee (07-01)
- 'Apple gaat News-app uitbreiden naar meer landen' (maar de vraag is welke) (07-01)
- LG-televisies krijgen Philips Hue Sync TV-app (06-01)
- Met de Overboard-app breng je je verzameling bordspellen in kaart (31-12)
- Deze app geeft een jaaroverzicht van je Apple workout-data (27-12)
Apple Watch
De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.
- Alles over de Apple Watch
- Apple Watch-modellen
- Apple Watch kopen
- Apple Watch 4G kopen
- Refurbished Apple Watch kopen
- Apple Watch vergelijken
- Apple Watch in roestvrij staal
- Apple Watch-horlogebandjes
- Apple Watch repareren
- Apple Watch Ultra: het topmodel
- Apple Watch SE voor instappers
- watchOS: het besturingssysteem van de Apple Watch
- Bekijken bij Apple
Reacties: 0 reacties